Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Стойчев СНИМКА: 24 часа
Стойчо Стойчев СНИМКА: 24 часа

Резултатите от вота в неделя все още се обработват, но анализатори и експерти вече обсъждат има ли шансове за кабинет, излъчен от 45-ото народно събрание, след като нито една партия в него няма мнозинство.

Попитахме политолозите проф. Румяна Коларова, Димитър Ганев и доц. Стойчо Стойчев какви са сценариите

Много преди изборите хората говориха, че следващото Народно събрание ще има двама балансьори - единият Слави Трифонов, а другият ДПС.

Не - оказа се, че този, който ще реши формулата за следващо управление, се казва Корнелия Нинова. И не казвам БСП, защото тя вече не е легитимна да представлява БСП след тази катастрофална загуба.

Формална коалиция

с една или две

партии не ми се

вярва да

сработи

с мандата на ГЕРБ. Ако това не мине, партията на Трифонов ще получи мандат от президента. Тогава ще се договаря коалиция, където БСП ще държи ключа към следващото управление. И то не БСП, а конкретно Корнелия Нинова и нейната стратегия за личното ѝ оцеляване в политиката. Защото, от една страна, изглежда напълно логично БСП да направи коалиция с лявото и Мая Манолова. Само че този т.нар. фронт анти-Борисов включва партиите на протеста, при които пък, ако трябва да се търси лидерство, то ще е на президента Румен Радев. Той се заяви като основен опонент на Борисов.

Нинова в момента трябва или да подкрепи Борисов за експертен кабинет, или Румен Радев с неговия общ фронт срещу Борисов. Което и да избере, няма да е еднозначно.

Не само че ерозира електорално БСП и е една от основните причини за резултата на социалистическата партия, но Румен Радев е разпознат от вътрешнопартийната опозиция като легитимен водач на това анти-ГЕРБ движение. Ако тя продължава да упорства и ако запази председателския си пост, за да се бори с вътрешната опозиция, това ще означава, че

няма да иска

да влиза в

съглашателство

с креатурите

на Радев,

а по-скоро ще подкрепи експертен кабинет.

При всички положения, ако не мине опитът на ГЕРБ за съставянето на експертно правителство, ще има някакъв кабинет, който ще изключва ГЕРБ. Дали ще бъде с плаващо мнозинство, дали с твърда коалиция, но това ще бъде парламент на липсващата отговорност, на политически субекти с неясно лидерство, с неясни принципи.

В настоящия кабинет Борисов разполага с министри технократи, които ще бъдат достатъчно приемливи за другите партии, за да съставят правителство - като пример давам министрите на здравеопазването, на образованието, на финансите. Ако другите партии също предложат експерти, тогава разговорът ще е кой да бъде министър-председателят. Предполагам, че ще бъдат фигури, които не са пряко обвързани с никоя от политическите партии. Представям си го много повече като програмно правителство, излъчено от ГЕРБ априори. Ако обаче ГЕРБ се ангажира с персонални назначения, независимо че няма дефакто сключено коалиционно споразумение, тогава и БСП, и ДПС ще търпят обвинения, че са във фактическа коалиция с ГЕРБ. Затова предполагам, че ще се опитат да го избегнат на всяка цена. Такъв вариант би бил работещ, но въпросът е доколко Корнелия Нинова ще заложи на тази карта, а не на друга.