Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демонстрация на гласуване с машина
Демонстрация на гласуване с машина

Ако избирател е решил да гласува с машина, то трябва при влизане в секцията да информира членовете на комисията.

Машините, които ще са разположени в 9398 секции, ще имат ограничители на екраните, за да се опази тайната на вота и да не се вижда кой какъв избор прави.

Избирателят ще получи специална смарт карта, която трябва да вкара в машината, за да я активира за режим на гласуване. На екрана ще се появи електронната бюлетина, която е същата като хартиената. Разликата е, че тя има 3 страници. В случай, че избраната партия или коалиция е с по-заден номер в бюлетината, избирателят трябва да докосне бутонът в долната част на екрана, който позволява да се премине на следващата страница или да се върне назад.

Вотът с машина се прави с докосване на екрана в квадратчето за съответната партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва и вота с преференция за даден кандидат в кръгчето, ако избирателят има такова предпочитание. След това направеният избор ще се появи на екрана. В случай, че е отбелязана преференция, на екрана ще се изпише и името на избрания кандидат. Това е моментът, в който избирателят има две опции. Ако е сбъркал може да се върне назад и да коригира вота си чрез докосване на различни от първоначално маркираните номера в квадратчетата и кръгчетата. Тук за разлика от хартиената бюлетина, няма ограничение в броя на пътите, в които изборът може да бъде променен. След като избирателят е сигурен в направения избор той трябва да докосне бутона "Гласуване" на екрана на машината.

След това трябва да вземе разписката, която машината ще разпечата с направения избор и да я сгъне с текста навътре. После трябва да извади смарт картата от машината, за да я върне на комисията и да пусне разписката с вота му в непрозрачната кутия, която е различна от урната за хартиените бюлетини. Накрая той трябва да се подпише в избирателния списък и да вземе личната си карта.