Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителите на ЦИК Димитър Димитров и Таня Цанева показват бюлетината
Говорителите на ЦИК Димитър Димитров и Таня Цанева показват бюлетината

Вляво на хартиената бюлетината в квадратчета от 1 до 30 са изброени партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите. Номер 31 има само в два района с независими кандидати. След това в бюлетината е последната опция "Не подкрепям никого". Избирателите трябва да знаят, че ако отбележат вот в това квадратче гласът им се брои за действителен, но не влияе на разпределението на мандатите в новия парламент.

Вдясно на бюлетината са кръгчетата с номерата за отбелязване на преференция. За да се отличават от тези на партиите те са трицифрени и започват от 101. Най-много - 132 са в софийския 23 МИР, тъй като той излъчва най-много депутати - 16 и там са най-дългите листи.

Маркирането на предпочитание за даден кандидат не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Гласуването става с отбелязване на X или V в квадратчето и съответно по желание - в кръгчето с химикалка, пишеща със син цвят. Всякакви други знаци и зачертавания правят гласа недействителен. В случай на грешка, при гласуване с хартиена бюлетина, избирателите имат право да получат още една празна бюлетина. Ако обаче отново сбъркат нямат право на друга.

От ЦИК препоръчват членовете на комисиите да сгъват пред избирателя бюлетината на две така, че горният край да опира в чертата под квадратчето “Не подкрепям никого”, без да се закрива номерът в долния край и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна. След това член на комисията сгъва още веднъж бюлетината по същия начин. След като гласува, избирателят трябва да повтори начина на сгъване, тъй като така ще се гарантира тайната на вота му.

Важно е избирателите да следят член на секционната комисия първо да откъсне бюлетината от кочана пред него. Той трябва да му я покаже, за да може избирателят да се увери, че върху бюлетината няма отбелязване. След това член на секцията поставя печат на едно от местата на гърба й и я подава на избирателя, за да може в тъмната стаичка той да отбележи своя вот. Заради пандемията тъмните стаички, където е възможно, ще бъдат обърнати с вход към стена. Така ще се избегне докосване на пердето от много хора.

След като избирателят гласува той трябва да предаде сгънатата бюлетина на член на комисията, който сверява номера й с този в кочана. При съответствие задължително се поставя втори печат на гърба на бюлетината, но без да се разгъва. След това той откъсва по перфорацията полето с номера й в долния край, което се пуска в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата. После подпечатаната с 2 печата и с откъснат отрязък, бюлетина се дава на избирателя, за да може той да я пусне в избирателната кутия. След това гласувалият се подписва в избирателния списък и взима документа си за самоличност.

Заради пандемията при влизането в секцията всеки избирател сам ще показва личната си карта и ще я поставя на масата, на която стои комисията. Целта е да се избегне пипане от различни хора на документите. Съветът е да се избягва и физически контакт с членовете на комисията при взимане и предаване на бюлетината.