Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цъфтежът и сезонните алергии могат да осуетят плановете за ваксинация на страдащите от сенна хрема и алергии. Според лекарите тези хора трябва да се ваксинират срещу COVID-19 в месеците с най-слабо изразени алергични реакции.

"Например ако сте алергични към цъфтежа, тогава е по-добре да се ваксинирате през целия есенно-зимен период, когато е студено - обяснява пред Gazeta.Ru директорът на Института по вирусология "Гамалея" в Москва Александър Гинцбург. - Ако човек е алергичен към домашен прах, е по-трудно. Тогава

ще е по-добре да се ваксинира

през лятото,

когато хората често излизат на чист въздух извън града."

Ученият напомня, че страдащите от алергии винаги трябва да се консултират с лекар преди ваксинацията, за да се прецени кое е най-доброто време за нея.

Заедно с избора на подходящия момент инфекционистката д-р Ана Баландина препоръчва на страдащите от алергия да се запасят с антихистамини преди ваксинацията. "Може да вземете хапче в навечерието и в деня на ваксинацията", казва тя.

Имунологът алерголог д-р Мария Полнер припомня, че началото на сезона на сенната хрема (т.е. сезонните алергии) може да бъде различно. "Например

алергична реакция към полен от елша

и леска

може да прояви симптоми още през март, докато алергичната реакция към пелин - в края на лятото и есента. Ето защо за успешна ваксинация е необходим индивидуален подход към всеки пациент ", отбелязва тя в интервю за Gazeta.Ru.

Ако симптомите на алергия вече се наблюдават, човек трябва да обсъди със със специалист кое е най-подходящото време за имунизация.

"Като цяло рутинната ваксинация по време на обичайния период на обостряне на алергията е най-добре да се избягва. По-логично е имунизацията да стане преди или след края на активирането на съответния алерген", обяснява д-р Полнер.

Тя уточнява, че ако няма обостряне, страдащите от алергии не трябва да се отказват от ваксинацията. "При наличие в анамнезата на алергични реакции (дихателни или кожни, включително към полени или домашен прах, домашни любимци, храна, насекоми, лекарства, които не са част от ваксината), дори умерени и тежки, ако не са обострени, не са противопоказания за ваксина", подчертава д-р Мария Полнер.

Много от пациентите с алергии се страхуват от реакция към самата ваксина, но алергологът д-р Галина Евдокимова уверява, че това се случва рядко. Обикновено се проявява веднага и се характеризира със същите симптоми както при контакт с други алергени. "Човек може да развие кожни аномалии: оток, уртикария и сърбеж", изброява тя.

Според д-р Мария Полнер е трудно да се предскаже алергична реакция към ваксина. "Поради тази причина рутинният скрининг за лекарствени алергени не се препоръчва - обяснява тя. - Например има вероятност антителата към лекарството да бъдат нормални, но когато то се използва, да се развие реакция.

Има и затруднения с кожните и провокативните тестове

Възможно е при първоначалната употреба на лекарство да не се развие алергична реакция, но да се случи при всяка следваща употреба."

За да се диагностицират алергии към компоненти на ваксината, е необходимо да се проучи историята на пациента, да се вземат предвид реакциите към предишни лекарства.

"По правило остра алергична реакция възниква не по-късно от 15-20 минути след инжектирането, често почти веднага. През това време човекът е под наблюдението на медицинския персонал ", напомня тя.