Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ
Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ

До момента няма случай на тежко разболели се хора след имунизация. Това каза пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки натиска от третата вълна на епидемията няма причини да се отлага денят на изборите, каза още доц. Кунчев.

"Случаят в старческия дом в Добричко е много показателен. Там заразата беше вкарана от персонал, който отказа да се ваксинира. Хора, които бяха имунизирани, станаха положителни, част от тях развиха някакви симптоми, не много тежки, бяха приети 6 души и никой от тях имунизираните не се наложи  да остане на болнично лечение. Всички останаха по-скоро за наблюдение, останаха хора, които нямаха имунизация, те са отказали, нямаме до момента случай на имунизиран с тежко прекарване, камо ли пък починал", заяви доц. Кунчев.

Главният здравен държавен инспектор каза, че всички ваксини, които пристигнат в България, се употребява в рамките на 3-4 дни.

"Вече направихме смазана организация, че след кацането на самолета или след пристигането на тира с ваксините, в рамките дори на полунощ, 1:00 - 2:00 часа колите на РЗИ-тата са тука и на следващия ден идват да работят с тях".

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че постепенно започват да растат количествата на пристигащите ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", както и на "АстраЗенека".

"Ако има достатъчно доставки, още в началото на следващия месец ние ще достигнем половин милион ваксинирани", каза още доц. Кунчев.

По думите му хората не трябва да се страхуват да се ваксинират, "след като вече имаме мнението на експертите и на регулаторния орган, и на националния".