Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Княз Кирил е нещатен съветник на президента Петър Стоянов. От синовете на царя той най-често е идвал в България. На него е възложено да открие хора, които да изберат икономическия екип на Симеон.
Княз Кирил е нещатен съветник на президента Петър Стоянов. От синовете на царя той най-често е идвал в България. На него е възложено да открие хора, които да изберат икономическия екип на Симеон.

КС в драматично заседание спира часовника за 2 дни. От 7:5 в полза на Симеон да се кандидатира за президент, стават 5:7

По няколко линии събират екипа му - Стоян Ганев, княз Кирил, БПЦ, монархисти или хора, посещавали го в Мадрид

Николай Василев: Жена ми не искаше да напускаме Лондон, но всички, които привлякох, щяха да се откажат, така че се върнах

Плановете на царя и обкръжението му за ролята му в България претърпяват светкавичен обрат в същата 2001 г., когато той обяви, че ще участва в политиката. Първоначалното му намерение е да се кандидатира за президент. Идеята се е зародила още в първите дни и месеци на демокрацията, но Симеон

изчаква да настъпи удобният момент.

През 1996 г. се връща триумфално у нас и хиляди възторжени привърженици го приветстват из цялата страна. Това му дава увереност, че в следващия мандат може да се издигне до първия пост у нас. Макар и републикански, а не монархически.

И така насочва вниманието си към 2001 г., когато през октомври предстои вот за президент. Привържениците му обмислят много добре как да преодолеят пречката пред избирането му в конституцията, написана специално заради Симеон Сакскобургготски през 1990 г. от мнозинството на БСП. Според регламента български граждани, които не са

живели в последните 5 години в страната,

не могат да претендират за най-високия държавен пост. Депутатът монархист Димитър Иванов (тогава от СДС) събира около 60 депутатски подписа с питане до Конституционния съд за

тълкуване дали принудителното изгнание

може да се смята за основателна причина за отсъствие от България. Предварителните консултации сочат, че решението ще е в полза на Сакскобургготски.

Симеон Сакскобургготски с Долорес Арсенова, министър на екологията в неговото правителство
Симеон Сакскобургготски с Долорес Арсенова, министър на екологията в неговото правителство

"Помня, че заседанието беше доста драматично. Продължи рекордно дълго. За пръв и единствен път в своята история КС спря часовника и проведе двудневни дебати - разказа Димитър Иванов пред "168 часа". - Първоначално всичко изглеждаше оптимистично за царя. 7 души бяха "за" допускането му до изборите за президент, а петима бяха против. Това показваха моите сондажи."

Но в един момент

последвала намеса на хора от СДС,

привърженици на Петър Стоянов, който очаквал да бъде избран за втори мандат. Така двама конституционни съдии променили мнението си и крайният резултат е петима "за" и седем "против" участието на Симеон в изборите за президент. Формулировката е, че той трябва да е живял поне по 183 дни от последните 5 години в България. Условие, което

Сакскобургготски

не може да изпълни.

Идвал е у нас, но не е прекарвал толкова време наведнъж всяка година.

Постът държавен глава много повече импонирал на монарха в изгнание. Лесно щял да се справи с представителните функции на президентската институция със светското си възпитание и своите контакти в Европа.

"Но тогава стана ясно, че той трябва или да се откаже да се върне в политиката, или да използва партийните прийоми - да се яви на парламентарния вот. Нямаше кой знае какъв избор", добави Иванов.

След решението на КС Ахмед

Доган коментира, че влизането на царя в реалната политика

би създало

възможности за формирането на центристка коалиция, която коренно ще промени съществуващото към момента статукво. Както се случва и 4 месеца по-късно.

Симеон е подготвил своето обръщение, заснето на поляната в парка "Врана", с помощта на своята секретарка Галя Дичева. В него предлага бърза и качествена промяна на стандарта на живот, скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация около изконните ни идеали и ценности, както и премахване на корупцията.

Няма много време за подготовка. Решението на КС е взето на 8 февруари 2001 г. Изборите са на 17 юни. Разполага с 4 месеца, за да намери екип от депутати и министри. Освен това се опасява, че все още мощните бивши служители от Държавна сигурност може да му внедрят кандидати, без да разбере. Та той познава малко хора в България. Затова пуска заповед

в листите да не припарват хора, които са били сътрудници на ДС

или имат картончета.

Около Симеон вече се въртят и емигранти, и живеещи в България. Бившият народен представител от ДПС Максим Димов наема първия офис на движението на столичната улица "Цар Иван Шишман". От Франция идва Андрей Гюрковски. Помагат и други емигранти.

В кампанията се включва и личният адвокат на Симеон Асен Ошанов. Благодарение на него и на пристигналия от САЩ Стоян Ганев

най-влиятелното лоби в бъдещото НДСВ е юридическото.

Стоян Ганев се връща от САЩ и се обръща към своите колеги от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те остават по-дълго с царя, докато Ганев бързо приключва с политическата си кариера на съветник.
Стоян Ганев се връща от САЩ и се обръща към своите колеги от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те остават по-дълго с царя, докато Ганев бързо приключва с политическата си кариера на съветник.

Стоян Ганев предложил в екипа да се включи съпругата на преподавателя в СУ Пламен Панайотов - Емилия, също доцент в СУ.

Но след аудиенцията във "Врана" се оказва, че бъдещият премиер предпочита да работи с мъжа й. Той пък кани Георги Петканов и Даниел Вълчев, пак от Юридическия факултет.

Проф. Огнян Герджиков, който впоследствие оглавява парламента, обаче не е в първоначалния екип.

"Всички тези новини минаваха покрай мен, докато един ден при мен не дойде Пламен Панайотов. Каза ми, че царят се е върнал и иска да формира всенародно движение. И ме попита дали искам да се включа - разказа Герджиков пред "168 часа". - Пламене, отговорих му,

нямам никакво отношение към политиката.

Не ме вълнува, имам си хубава професия. Не проявявам интерес. Тогава той ми заяви: "Не бъди егоист, става дума за държавата".

Тогава нещо

в мен се обърна.

Мислих 12 дни и тогава казах "да". Посъветвах се и с баща си, който одобри влизането ми в политиката."

Много бързо обаче проф. Герджиков става част от тясното обкръжение на Симеон, което обсъжда с него най-важните въпроси на бъдещото управление. Така един ден във "Врана" са поканени само няколко души.

"Царят ни изведе в градината, защото се притесняваше, че вътре може да го подслушват. Седнахме на една пейка, за да обмислим кого да предложим за министър-председател - разказа още юристът. - Ние всички бяхме категорични, че функцията на пръв министър най-много му отива на него.

Той обаче се възпротиви. Каза, че не ставал, и предложи аз да бъда премиер. Аз отвърнах, че още повече не ставам и в крайна сметка той прие.

Истината е, че най-добре щеше да стои като президент. Имаше огромен авторитет в Европа и света. Сяда от дясната страна на английската кралица.

България щеше да има съвсем друг образ, ако той беше избран на първия пост. Но КС направи голяма грешка, че не го допусна."

Още по-комично обаче е как Георги Петканов става титуляр на МВР.

Случката е вече след изборите, когато списъкът с министрите е почти попълнен. Има един пропуск - не могат да намерят подходящ човек за вътрешен.

Царистите не разполагат със свои хора в службите. Така Пламен Панайотов завежда колегата си от Юридическия факултет Георги Петканов при Симеон Сакскобургготски и го предлага за шеф на вътрешното ведомство. Аргументира се, че постът е политически, пък главният секретар ще движи оперативната работа.

Постепенно юридическото лоби става все по-силно и влиза в конкуренция със Стоян Ганев, който е дошъл от САЩ и връзката му с царя е чрез сестра му Мария Луиза и синовете му.

Но основен опонент в НДСВ на адвокатите е т.нар. икономически кръг, в който влизат юпитата, върнали се от чужбина - Николай Василев, Милен Велчев, Любка Качакова и други.

Техният координатор е бизнесменът Спас Русев. Той е употребил много време и усилия, за да убеди успешно реализиралите се навън да се включат в движението на царя.

Николай Василев

Николай Василев лично агитира около 20-30 души в икономическия екип и координира писането на програмата.
Николай Василев лично агитира около 20-30 души в икономическия екип и координира писането на програмата.
се познава и

с княз Кирил,

в продължение на

4 години са работили

близо един до друг.

Като член на Лондонското Сити царският син се обърнал към свои познати българи, които са на добри позиции във финансовата сфера. Около две седмици след обръщението на 6 април бъдещият министър се среща с царя заедно с още четирима души - Иван Искров, Любка Качакова, Владимир Каролев и Денислав Йотов.

Според Василев вече всичко сочело, че Симеон Сакскобургготски ще се включи в политиката и търси млади хора.

За себе си вече е взел решението, но за жена му било много трудно. Двамата тъкмо са се нанесли в нов апартамент. "Имахме прекрасен живот в Лондон. Съпругата ми не беше склонна да го изостави. Но тогава всички, които аз лично бях агитирал, ми казаха: "Ако ти не се върнеш в България, и ние ще се откажем". Това ме накара да размисля", обясни Василев пред "168 часа".

Лично се обадил на около 20-30 души, с които

за 2-3 седмици написват предизборната програма в офиса

на Мирослав Севлиевски. Основен отговорник е Николай Василев. В документа се включва и Соломон Паси - в частта му за за външната политика.

"Макар че

бяхме неопитни,

качеството на платформата беше не по-лошо от това на управляващата партия. Нашата беше по-реформистка и по-авангардна. Тяхната беше стандартна", допълни Василев.

Основата на набързо сглобената програма са 101 точки, които са написали сънародниците ни от чужбина в организирания от правителството формат "Българският Великден". Кабинетът на Иван Костов обаче не им обърнал внимание.

Освен великденците в икономическия екип се включват и някои местни - Мирослав Севлиевски, Ралица Агайн и Любомир Минчев.

Владимир Каролев, който през цялото време участваше само като експерт, но не и като политическо лице, си спомня първия разговор по темата.

“Обади ми се Миро Севлиевски и ми зададе един много странен въпрос.

Попита ме дали съм царист, или съм костовист. Аз му отговорих с въпрос: "Какво значи това?" - припомни си Каролев. – "Царят ще участва на изборите. Искаш ли да си в екипа?" - продължил Севлиевски. Тогава се съгласих, но само като експерт."

Следващият му спомен е как отива във "Врана" и се запознава със Сакскобургготски. Естествено, разговорът се върти около това дали Каролев би участвал в кампания. "Да, но без ангажименти да бъда народен представител или в изпълнителната власт", отвръща икономистът. Симеон го впечатлил с думите си, че е чел негови интервюта, въпреки че тогава медиите нямат онлайн версии, всичко е на хартия.

Каролев също е участвал в писането на програмата в "Българският Великден". Затова се числи към лобито на юпитата.

Третата част от групата депутати на царя през 2001 г. е съставена от монархисти или хора, които по някакъв начин са се запознали със Симеон в Мадрид, като Анелия Атанасова и Николай Бучков, както и мандатоносителите, доведени от Стоян Ганев. Тошо Пейков и Весела Драганова получават златна възможност, когато съдът отказва да узакони движението на царя и се налага да бъде използвана формално чужда регистрация.

Има, разбира се, и фигури, които се появяват по други линии. Борислав Цеков, който впоследствие се отдели с "Новото време",

попада в листите чрез Светия синод - лично предложение на патриарх Максим.

Още като студент при разкола бъдещият депутат взема страна и организира мероприятия срещу отцепниците от БПЦ. Също по църковна линия - чрез протекции на отец Петкин от българския храм във Виена, в листите се появява и Димитър Ламбовски.

Лобитата започват битката си още в самото начало и тя продължава до края на мандата, че и в следващия, когато НДСВ влиза в тройната коалиция.