Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Тодор Бояджиев
Ген. Тодор Бояджиев

В книгата "Никола Гешев остава жив след 9.9.1944 г." на изд. "Труд" авторите са цитирали Иван Асен, който приживе заявява, че легендарният полицай Никола Гешев продължава да управлява Политбюро и да дърпа конците на отговорни фактори в държавата. Всичко това е благодарение на информацията, която е имал за тях от преди 9 септември 1944 г.  

- Г-н Бояджиев, сегашната шпионска афера е повод да си припомним големите скандали, включително този за Иван Асен? Има ли нещо вярно, че се е готвел за висок пост, дори да измести Тодор Живков?

- Не е имал такива амбиции, смятал е, че стои много по-високо от Живков. Всъщност аз съм първият главен секретар след промените, но е много интересно, че след 9 септември МВР също за кратко време има главен секретар и това е Иван Асен Георгиев. Именно това е периодът, в който започва голямото ровене по досиетата на Никола Гешев и царското МВР. Веднага след вземането на властта една група, част от която са

Живков, Трайчо Костов, се затварят

и преглеждат архивите на МВР.

Иван Асен Георгиев по време на делото срещу него за шпионаж.
Иван Асен Георгиев по време на делото срещу него за шпионаж.

- От сина на Руси Христозов знам, че липсват цели страници, други са заличавани с бръснарски ножчета. Досието на Живков също е подозрително кратко - няколко странички.

- Може би Иван Асен още тогава е имал информация, че Живков е пипал в архивите на Гешев. Именно оттам тръгва конспиративната теория, че тогава са иззети дела, уличаващи ръководителите от БКП в сътрудничество с царската полиция.

Иван Асен е смятал, че е много над останалите, амбицията му е била да стигне до поста генерален секретар на ООН. Приема да работи с ЦРУ срещу много добро заплащане, защото има цел - когато дойде моментът соцлагерът да издигне генерален секретар на организацията, тоест него, САЩ да не са против.

- Има ли нещо вярно, че е имал кредитна карта с 200 хил. долара и каквато и сума да похарчи, на другия ден тя е покрита?

- Чувал съм подобни неща, както и че цял

военен самолет

лети от ТелАвив до Ню Йорк с любовницата му и отново я връща в Израел. Това са разходи, които САЩ правят с лекота, защото той го иска. Освен това е бил доста активен като мъж, не със съпругата си, разбира се. Имал е връзка с по-възрастна дама в Париж, тогава виаграта не е била известна, но се е коментирало, че гълта подобни хапчета.

- Знаете ли как се разплита този случай?

- Проваля го разузнавач от американското посолство, който пуска писмо за Иван Асен, без преди това да направи проверка дали не е обект на нашето "Външно наблюдение", без да обиколи 2-3 часа, за да установи дали не го следят. Американецът просто отива до Централна поща (по това време посолството е на една пряка от пощата) и там пуска уговореното писмо, но "Външно наблюдение" го засича. Изземват писмото, заснемат го, там има условни фрази, които показват, че има връзка. Оствят го обратно. Когато докладват случая се преценява, че писмото не трябва да стигне до Иван Асен. Отиват на домашния му адрес, за да го вземат от пощенската кутия, но той минтуи преди това вече си го е взел или е изпратил някой да го вземе.

- Защо е най-скъпият агент?

- Защото е на най-високо ниво. Първата информация, която изтича за него е, когато той е на кораба за САЩ с Никита Хрушчов, Тодор Живков, Янош Кадар, с целия висш екип на соцлагера. Иван Асен е с всички тези хора и за американците това е проникване на правителствено ниво.

Иван Асен е един изключителен ерудит, с много силна позиция в ООН. Тези, които помнят как съветският лидер Никита Хрушчов удряше с обувката си по банката в ООН, а Иван Асен при друг случай от трибуната на Генералната асамблея

изпя

Интернационала

Много по-културен подход. При него основният мотив да започне да работи за американците не са парите, а желанието да си осигури подкрепата на САЩ да го изберат за генерален секретар на ООН.

Досиетата за комунистически функционери на Никола Гешев са в основата на всички шпионски скандали.
Досиетата за комунистически функционери на Никола Гешев са в основата на всички шпионски скандали.
Самият той е бил човек с много качества, високоерудиран, знаел е много езици, утвърден дипломат, но влиза в играта, воден от кариеристични подбуди.

- Какво си спомняте за този случай?

- Колкото и да е невероятно обаче, всичко това събужда в мен приятни спомени, защото е свързано с началото на кариерата ми в МВР. Тя започна през 1963 г., но не по линия на разузнаването и контраразузнаването, а като млад инженер. Завърших през пролетта на 1963 г. Радиосъобщителна техника и телевизия. Все още не се бях дипломирал като инженер и от МВР ми предложиха да започна работа в Техническото управление, което обезпечаваше с конкретна техника поделенията.

Защитата

ми бе през май 1963 г., а три месеца преди това аз вече бях седнал на работното си бюро в сградата, в която днес е Американският колеж. Една от първите ми инженерни задачи бе да осъществя аудиовръзка между Съдебната палата, където започваше процесът срещу Иван Асен, с кабинета на министъра на вътрешните работи. Всичко бе публично, открито за журналисти, но министърът искаше да следи развитието, докато работи - от сградата на МВР. Задачата не бе нищо особено, вкарахме звука от Съдебната палата в кабинета му.

Как операцията срещу Иван Асен едва не е провалена, четете тук.