Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След преживян сърдечен арест вероятността той да се повтори е няколко пъти по-висока

Kак работи сърцето, какво подсказва, че нещо не е наред? Кафето и алкохолът как му влияят, наследствени ли са сърдечните заболявания? На тези и други въпроси за здравето на "мотора" отговарят известните британски кардиолози Робърт и Дебора Асхайм в своята книга Heart Health Your Questions Answered. Най-просто казано, сърцето е органът, който движи кръвта по тялото ни. Състои се от 4 кухини: две камери - лява и дясна, и две предсърдия - ляво и дясно. Лявата камера изтласква кръвта през артериите. Тази кръв, която се нарича артериална, е наситена с кислород, глюкоза, минерали и витамини. Когато тя се движи по кръвоносните съдове, тялото поема необходимите вещества за правилното си функциониране. Едновременно с това то се освобождава от всичко излишно, например от въглеродния диоксид, който се генерира в процеса на жизнената му дейност.

След като премине през цялото тяло и го захрани с полезни вещества, кръвта се връща обратно в сърцето, но този път в дясната камера, откъдето се насочва към белите дробове. Там тя отново се насища с кислород, освобождава се от поетия въглероден диоксид и отново се връща в сърцето, след което цикълът се повтаря отначало.

Заразни ли са сърдечните заболявания?

Да, има и такива, тъй като сърцето като всеки друг орган може да бъде атакувано от инфекции. Най-често срещан е инфекциозният ендокардит, който засяга повече мъжете, отколкото жените. Най-често се проявява при хора над 50 години и може да има фатален край.

Какво подсказва, че сърцето ни има проблем? Сред симптомите са болки в гърдите, подуване на долната част на торса и краката, задух, безсъние (възниква поради нарушения на дишането по време на сън), световъртеж, умора и поява на наднормено тегло. Възможно е да има и други причини за тези неразположения, но в този случай няма да навреди да се провери как работи сърцето.

Означава ли, че след един инфаркт ще има втори? Доста често отговорът е да. За съжаление, инфарктът не е мълния и може да удари лесно и втори път на същото място. Ако някой вече е преживял инфаркт или инсулт, рискът да получи още един е няколко пъти по-висок от този на другите хора.

Наследяват ли се сърдечните заболявания? Да, учените са открили, че генетичният фактор се проявява в рамките на 50% от случаите.

Възможно ли е да се лекува сърцето... с алкохол? Малко вероятно е да се излекува, но е възможно да защитим нашия "мотор" с помощта на

умерени дози

напитки. Малки количества повишават нивата на добрия холестерол в кръвта и помагат за поддържане здравето на кръвоносните съдове. Освен това алкохолът леко разрежда кръвта, като по този начин подобрява кръвообращението. Действа и съдоразширяващо. Но отново е добре да се напомни, че е полезно да се пие по малко, и както съветват лекарите - заедно с храната.

Колко сериозно се влошава здравето на сърцето с възрастта? Рискът от някои сърдечносъдови заболявания се увеличава. Например коронарната болест на сърцето. Колкото по-възрастни сме, толкова по-малко еластични стават нашите кръвоносни съдове. Съответно се появява високо кръвно налягане, с което рискът от инфаркти и инсулти се увеличава. Регистрирани са случаи на инфаркти при хора и на 40, и на 35 години, но те обикновено са единични. Много по-често проблеми се наблюдават при хора над 60 години.

Отказът от пушене ще намали ли риска от заболяване? Да. Това ще понижи вероятността да си отидем от инфаркт с 36%.

Кой има по-слабо сърце: мъжете или жените?

Всичко зависи от заболяването. Както вече стана дума, сърцата на мъжете са по-склонни да страдат от инфекции. Що се отнася например до проблемите с високото кръвно, тук всичко е по-сложно. Между 30 и 44 години високото кръвно налягане е по-често при мъжете, отколкото при жените. От 44 до 55 шансовете са равни, но след 55-годишна възраст пациентите с хипертония се увеличават сред нежния пол.

Как влияе загубата на кръв,

включително донорството, върху сърцето? Съвсем косвено. След като човек загуби малко кръв, кръвното му налягане спада, усеща световъртеж и замайване, известна слабост, възможно е да се появи гадене. Но скоро сърдечносъдовата система компенсира липсата на кръв чрез увеличаване на сърдечната честота и свиване на съдовете.

Как му се отразява ранното затлъстяване? Влияе неблагоприятно. По-пълните деца са по-податливи на сърдечносъдови заболявания, когато достигнат зряла възраст, дори и да отслабнат с течение на времето. Според статистиката около 155 милиона деца по света (или около 10% от подрастващите на възраст от 5 до 17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.

Може ли да се стигне до инфаркт след употреба на виагра? Лекарството, което се предлага на пазара като виагра, първоначално е разработено като лек за редица сърдечни заболявания. Страничните ефекти на "магическите" хапчета, които са резултат на основната им функция, са открити случайно по време на клинични изпитвания. Когато силденафил (истинското име на веществото) за пръв път се появява на пазара, някои лекари споделят, че хапчетата убиват пациентите им. По-нататъшни изследвания обаче показват, че процентът на смъртните случаи и инфарктите сред приемащите силденафил не е по-висок от този сред останалите пациенти, получили инфаркт.

Какво кръвно налягане се приема за нормално? Както показват последните проучвания, най-ниският процент на сърдечносъдови проблеми се наблюдава при хора с постоянно налягане 130/80.

Може ли да се излекува високо кръвно налягане? Все още не. Обикновено решението за пациенти с хипертония е постоянна доза хапчета.

Вреди ли кафето на сърцето?

Кофеинът наистина повишава сърдечния ритъм, но не вреди на здравото сърце. Ако човек вече има сърдечни проблеми или има предпоставки за такива, по-добре е да не прекалява с тонизиращата напитка. Не трябва да се забравя, че кофеинът се съдържа и в други напитки: чай, особено черен, кола, почти всички енергийни напитки.