Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Седем души загиват във влака на гара Буново.
Седем души загиват във влака на гара Буново.

Когато разбраха, че интимната връзка е засечена, човекът от  консулството си замина

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" ви представяме спомени от първо лице на един от участниците в емблематичните операции по обезвреждане на терористи преди и след Възродителния процес. На 9 март се навършиха 36 години от атентата на гара Буново. По този повод потърсихме полк. Сава Денев, участвал в разследването. Той и колегите му предоставят решаващите доказателства за разкриването на терористите. Той е и човекът, който лично преговаря с похитителите на двете деца от Добрич.

Днес той е на 80 години, но още се вълнува, когато си спомня за тези инфарктни моменти от кариерата си.

Терористите планирали взривът да е в тунела, за да има много повече жертви.
Терористите планирали взривът да е в тунела, за да има много повече жертви.
 

Това е втората част на интервюто, първата четете ТУК.

- Полк. Денев, има ли нещо неизвестно около Буново?

- Нямахме никаква предварителна информация. Те се качват във влака, чудят се къде да сложат взривното устройство и решават да го поставят в купето с майки с деца. Планирали са дори взривът да стане в тунела, преди влакът да влезе в гарата. Там щеше да има по-големи поражения.

- Как е избегнато това?

- Влакът закъснява и се взривява близо до гарата - на открито.

- Имате ли принос при самото залавяне на групата?

- Приносът на Окръжно управление МВР – Варна, е, че предоставихме открития доказателствен материал на експертите и участващите в издирвателните мероприятия оперативни работници. Цялата система на МВР бе задействана за разкриване на извършителите. Трябваше да се установи кой може да придобие взривния

материал,

кой употребява такива ръчно плетени чанти от сизал, кой купува такива часовници "Слава", кой има достъп до покривки с инициали РСВ, кой използва 5-литрови гюмове за мляко и т.н.

Работехме непрекъснато, денонощно. Всеки месец имахме оперативки кой какво е научил и докъде е стигнал.

Министерството пое ръководството на цялата операция, но споменатата интимна връзка най-много помогна на колегите в Бургас, защото ние подозирахме евентуална намеса на турските служби. Именно затова бе проведено засилено оперативно проучване на всички техни връзки у нас и така започна самото разплитане на случая.

Полк. Сава Денев
Полк. Сава Денев

- Казвате, че съществена роля в разплитането изиграва интимната връзка с човек от турското консулство. Възможно ли е да е имало евентуално намеса на турски служби?

- Имали са подобни подозрения колегите от Бургас, но те не са се доказали. Турското консулство е имало пълна информация за ставащото в България. Когато разбират, че интимната връзка е разкрита, въпросният служител от турското консулство сам си заминава. Преки

доказателства,

че е турското консулство е било по някакъв начин организатор, няма. Това си е работа на българските турци, които са недоволни от смяната на имената.

Въпросът с изселването на български граждани от турски произход започва веднага след Освобождението през 1878 г. Другата голяма вълна е след 9 септември 1944 г. Всяка година в южната ни съседка са приемали по 1000 - 1500 души, това е перманентен процес, но те винаги са държали тук да има достатъчно голям брой българи от турски произход, за да са тяхната пета колона. Истината е, че Турция още от Освобождението ни смята за част от Османската империя. Любомир Шопов много точно описва тези събития в книгата си за турския въпрос.

- Вярно ли е, че терористичните актове са започнали и преди смяната на имената?

- Да, вярно е. Част от тях се извършват и от гореспоменатата терористична група. След смяната на имената тези прояви се засилиха още повече.