Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мечките се събудиха, нападнаха на три места в Родопите СНИМКА: Pixabay

Сигнали за три нападения са получени от три населени места в Смолянска област, съобщи РИОСВ. Групата за бързо реагиране към инспекцията е проверила първите за годината сигнали за щети от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин и село Чокманово, община Смолян.

При оглед в местност „Краево“, землище на село Триград са открити две овце и една крава. По-късно през деня е проверен сигнал в село Чокманово, където е установено нападение над едно конче. И при двете констатирани щети, в близост до местата на нападение са открити следи от защитения вид. Третият сигнал е от село Змеица.

В местността „Мангърова барчина“ собственичката на стадо от 42 овце констатира липсата на две от тях. За регистрираните щети РИОСВ – Смолян, ще изготви предложение за обезщетение на собствениците.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата.

Инспекцията призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.