Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еднодозовата анти-COVID с добри данни от проучванията, чака я проверката на реалния живот

На пазара излизат по-безопасни и ефективни ваксини. Този туит на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дойде в деня, в който ваксината срещу COVID на “Янсен” - европейския представител на “Джонсън и Джонсън”, получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Същия ден ще се запомни и с разглеждането на съобщения за странични реакции на партида от ваксината на “АстраЗенека” - Оксфорд, която в крайна сметка излезе с по-скоро успокояващо съобщение, че предварителният преглед предполага, че няма конкретен проблем, но проверката продължава.

Третата ваксинална новина в същия ден обнадежди очакващите белтъчната ваксина на “Новавакс”, която съобщи последните данни от проучването си в трета фаза: 96% ефективна за предотвратяване на оригиналния коронавирус и 86% срещу британската мутация.

С какво заслужи туита 4-ата одобрена ваксина за ЕС?

Тя е векторна, каквато е и ваксината на “АстраЗенека”, но с продукта на “Янсен” всичко приключва с една инжекция. Това е принципната разлика и с всички останали одобрени ваксини. И е в основата на теоретичното обяснение за “по-голяма безопасност”. При равни други условия реакциите на едно боцкане вероятно ще са по-малко, отколкото при “две игли”. Но освен това има и сравнително съпоставими данни от клиничните изпитвания.

Страничните ефекти, наблюдавани при ваксината на “Джонсън и Джонсън”, са като при другите одобрени, но “при клиничните изпитвания по-малко хора съобщават за странични ефекти, в сравнение с “Байонтек”-“Пфайзер” или “Mодерна” и особено при сравнение с поставянето на техните втори дози”, казва д-р Кейтлин Джетелина, асистент в Катедрата по епидемиология към Тексаския университет.

Надеждите са тенденцията да се запази и в реалния живот, когато ще се поставят стотици милиони инжекции. Само ЕС е договорил с “Янсен” 200 хиляди.

Най-честите реакции, наблюдавани при ваксината на “Джонсън и Джонсън”, са болка на мястото на инжектиране, главоболие и грипоподобни симптоми. Това са най-честите ефекти и при другите ваксини. По данни от изпитванията сравнително

по-малко са

алергичните реакции,

въпреки че “Джонсън и Джонсън” съобщава през февруари за 2-ма участници в клинично изпитване с тежка алергична реакция след инжекцията. Не сензация, за такива беше съобщавано и при други препарати.

Според публичната информация локалните промени при еднодозовата ваксина - зачервяване, оток, топлина, са били по-чести сред хората между 18 и 59 г. в сравнение с тези на 60+. Специалистите го смятат за предвидимо. С възрастта започва т.нар. стареене на имунната система: става по-неефективна и реагира по-бавно.

Досега са известни изолирани случаи на по-остра местна реакция от “Модерна” - лезии с отоци и обриви върху обширни участъци около мястото на убождане, съпроводени с болка, скованост, топлина. Това, което прави ефекта по-необичаен, е, че изявата има отложен старт. Лезиите добиха популярност като

COVID ваксина рамо

или COVID ръка,

по-често при

“втората игла”

Медицината го класифицира по-научно: забавена дермална свръхчувствителност, което по същество означава забавена реакция върху кожата. За такава нежелана проява при ваксината на “Пфайзер” не е съобщавано, пише “Хелт”.

COVID рамото на “Модерна” е много по-изявена версия на обичайна реакция на всяка инжекционна ваксина срещу която и да е инфекция.

В сферата на преходните оточни ефекти са и съобщените малко на брой случаи на подуване на лицето и устата на жени с поставени филъри, които са ваксинирани с “Модерна”. Приложена им е терапия и отоците са спаднали. Дружествата на кожните лекари и естетичните хирурзи в САЩ излязоха със становище да не са възпират от ваксинация хората с филъри. Както и тя да не служи като повод за обозкуражаване на тези, които смятат да си възползват от подмладяващата процедура в бъдеще.

Имунолозите шеговито коментират ефекта като “Трай, бабо, за хубост”, истинските безпокойствия са свързани с риска от тежки алергични реакции - анафилактичен шок, или усложняване на съществуващи здравословни проблеми. Към момента се смята, че

анафилактичните

реакции са

изключително редки,

но възможни при всяка от ваксините. Застраховка срещу това е условието на производителите ваксинираните да остават под наблюдение в най-критичните първи минути и екипите да са готови за реакция, ако възникне шок.

Във фаза на проверка са от няколко дни съобщения за тромбоемболии при ваксинирани с “АстраЗенека” - Оксфорд, заради които няколко държави, от петък и България, временно преустановиха поставянето на ваксината до получаване на окончателно становище от регулаторните органи. В официалното съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) от 10 март се казва, че “наличната до момента информация показва, че броят на тромбоемболичните събития при ваксинираните хора не е по-голям от този, наблюдаван при общата популация. Към 9 март са съобщени 22 случая на тромбоемболични събития сред 3 милиона ваксинирани с продукта в Европа”.

Тромбоемболията е запушване на кръвоносен съд с откъснал се и тръгнал с кръвотока съсирек. Много опасна е белодробна емболия, която трябва да се овладее бързо.

Комитетът по безопасност на регулаторния орган съобщи, че продължава да разклежда всички сигнали за тромбоемболични събития и свързани състояния и ще продължи да държи обществото и специалистите в течение за процеса. На 11 март EMA потвърди, че ваксината може да продължи да се прилага, докато разследванията продължават.

“Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза”, съобщи официално компанията.

За всяка от 4-те одобрени ваксини преходните леки местни и/или грипоподобни реакции, каквито изпитва поне 1 от 10 души, се преодоляват с почивка и обезболяващи без рецепта. При двудозовите препарати обикновено втората инжекция създава повече дискомфорт.

Най-общо се допуска по аналогия с досегашен опит с профилактиката на “стари” инфекциозни болести , че

забележимите странични

ефекти са по-чести при

жените и младите хора,

но не е еднозначно

за преболедувалите,

които решават да се ваксинират - за анти-COVID претаратите по обясними причини няма много данни; прилагат се отскоро и предимно върху хора, които не са се срещали с вируса. 

Обяснението за “младите лъвове” се търси във факта, че имунната им система е все още натегната от ваксинациите в детството и базово силните защитни реакции на младия организъм.

По-добрият имунен отговор на жените се отдава на по-силна имунна система от мъжката, на хормонални особености и на по-голяма склонност към психосоматични реакции.

Ако преболедувалите и ваксинирани хора преживяват по-бурна реакция, може да е добър знак - за готовност на имунната система да реагира остро на предизвикателството. Имунолозите правят образно сравнение с грундиране - началната “обработка” на имунния терен.