Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов пристигна в Пловдив по повод на инцидента с починалата жена. Вдясно от него е доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина.

СНИМКИ: РУМЕН ЗЛАТАНСКИ
Проф. Костадин Ангелов пристигна в Пловдив по повод на инцидента с починалата жена. Вдясно от него е доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина. СНИМКИ: РУМЕН ЗЛАТАНСКИ

l Румяна Пенкина била с наднормено тегло и сърдечни проблеми

l Съдебен лекар: Не откриваме пряка връзка с ваксината

l Спира електронният регистър

Жена на 57 г. от пловдивското с. Йоаким Груево издъхна в нощта срещу петък, часове след като е била ваксинирана с “АстраЗенека”. Манипулацията е извършена в медицинския център в гр. Стамболийски, обясни шефката на РЗИ - Пловдив, д-р Ваня Манчева.

Премиерът Бойко Борисов разпореди спиране на имунизациите с препарата на “АстраЗенека”, докато не бъде получено еднозначно становище от Европейската агенция по лекарствата, че няма проблем с нея. Така

на практика бе

спряна масовата

ваксинация

в България

Румяна Пенкина се прибрала вкъщи след инжекцията и около 3 ч през нощта издъхнала, разказа пред “24 часа” кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов. Жената от няколко години живеела в селото на семейни начала. Мъжът ѝ се занимавал с животновъдство, тя му помагала.

Кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов
Кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов

Заради фаталния случай в Пловдив пристигна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. “Изчакахме да приключи аутопсията. Работната диагноза е

остра

сърдечносъдова

недостатъчност”, обяви той. Но се чакат окончателните резултати на Съдебна медицина.

Пенкина е имала доста придружаващи заболявания - била е с наднормено тегло, претърпяла е сърдечна операция през 2005 г., поставен ѝ е байпас, разказа министърът. Категорично

няма образувани

тромби,

обясни той. Случаи на тромбози в Австрия, едната с летален край, станаха причина тя и някои други страни в ЕС да спрат преди ден временно употребата на оксфордската ваксина.

Ангелов уточни, че починалата жена

не е била

имунизирана от

проблемната

партида

По-рано стана ясно, че дозите от въпросната партида са получени у нас на 12 февруари - над 32 хил., и вече са поставени. Около 3 на 1000 били нежеланите реакции.

Ден по-рано министърът огласи още един смъртен случай - отпреди месец, но не посочи от кой вид е била ваксината. За него бе категоричен, че не се доказва връзка между смъртта и инжекцията.

На този етап не може да се говори за пряка причинно-следствена връзка между ваксината и инцидента с жената от Йоаким Груево, коментира съдебният лекар доц. Павел Тимонов. Взети са всички необходими биологични материали за изследване,

PCR тестът

на жената

бил отрицателен

Проф. Ангелов увери, че няма никакви притеснения за хората, които са се ваксинирали досега.

“Длъжни бяхме да вземем превантивни мерки. Нека гражданите да са спокойни”, каза той.

В момента ваксинацията у нас тече именно с “АстраЗенека”, тъй като липсват РНК ваксини. Очаква се да бъдат освободени количества от тях, пазени за имунизацията на членовете на изборните комисии, която приключва.

Решението да се спре засега с препарата на Оксфорд било взето на съвещание с премиера, обясни министърът. А докато Борисов го обявяваше, в десетки пунктове ваксината се слагаше на хората, записали се електронно.

За последното

денонощие са

бити около

15 хил. дози

Тези от отворените флакони продължили да се поставят, обясниха здравните власти.

Временно спира и електронният регистър. Датите на вече записалите се ще бъдат изместени. Имунизацията ще продължи по фазите с другите ваксини, които имаме, но те са в малки количества, призна министърът. В петък са дошли

нови 80 000 на

“АстраЗенека”

Те са складирани

и използването им ще се възобнови след произнасянето на агенцията по лекарствата.

Да не се играе със страховете на хората, призова Ангелов. Но заподозря, че ще има политически спекулации. “Не крием нищо от хората, не си позволяваме такова поведение”, увери той.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

“Правителството дължи отговор за това, че с действията си поставя на карта здравето и спокойствието на гражданите. И с разнопосочни послания срутва доверието им в държавата”, реагира проф. Георги Михайлов от БСП. Социалистите питат защо, докато други страни прекратиха работа с тази ваксина, у нас тя продължи да се слага до обяд, когато премиерът реши да я спре. ЕС сключи договорите с фармакомпаниите, но кабинетът “Борисов” е определил от кои ваксини какви количества ще вземем, затова сме последни по имунизации, обвини БСП. А Корнелия Нинова изиска отговори от МС по Закона за достъп до обществената информация по 15 въпроса за ваксинирането.