Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на район “Средец” показа списъка на най-многолюдната секция у нас
Кметът на район “Средец” показа списъка на най-многолюдната секция у нас

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ и бивши министри сред имената

Столична СИК е рекордьор с 45 722 избиратели, в село Бело поле пък са 10 000

45 722 избиратели се готвят да посрещнат на 4 април в една от столичните секции. Въпреки че по закон в една СИК трябва да гласуват не повече от 1000 души по списък, там те са близо 46 пъти повече. Това е така заради хилядите македонски граждани с български паспорти, получили един и същи служебен адрес. Освен македонци в избирателния списък има и молдовци, албанци и украинци. И, естествено, никой от тях не идва да упражни правото си на глас на парламентарните или пък на президентските избори.

“Това е списъкът на най-многолюдната избирателна секция в България - 1000 страници с 45 722 имена, всички с един и същ адрес - ул. “Леге” 6. Така е, защото по закон придобилите българско гражданство, които живеят в чужбина, получават постоянен адрес при мен в сградата на районната администрация (вече над 82 000 души). Често виждам тези хора, когато ползват административни услуги в района. Бюлетините за гласуване обаче вероятно ще останат недокоснати, както се е случвало винаги досега”, написа в края на февруари във фейсбук кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

Пред “24 часа” днес той уточни, че реално тези хора

не са част от

т.нар. мъртви

души

в избирателните списъци, нито има някакъв проблем. “Това са може би единствените български граждани от тези в чужбина, за които е доказано, че живеят извън страната, за разлика от останалите, които не са си сменили адресната регистрация, след като са напуснали България”, добави Трайков.

Според справка в секцията рекордьор на президентските избори през 2016 г. избирателите са били 34 669, а през март 2017 г. са станали вече 37 361. Но и на двата вота са гласували около 430.

Над 120 000

македонци

са получили

BG гражданство

за последните 15 г. и преди ден вицепремиерът Красимир Каракачанов ги прикани да дойдат да гласуват. Те дори имат право да се ваксинират безплатно срещу COVID, уточнява той.

Избирателните списъци в с. Бело поле са 400 страници.
Избирателните списъци в с. Бело поле са 400 страници.

“Тези дни се разрових по сайтовете на българските общини и бегъл поглед върху публикуваните избирателни списъци е достатъчен да се открият много интересни имена, все на хора от Македония, придобили българско гражданство на базата на деклариран от самите тях български произход и самоопределящи се като етнически българи”, написа Каракачанов във фейсбук.

Имената, на които е попаднал, съвпадат с тези на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски, Никола Мицевски, Мария Андоновска, Боян Стояновски, Иван Йорданов, Игор Здравковски, Мария Петрушевска, Здравко Траянов. Както и на бившия външен министър Антонио Милошоски, бившия земеделски Люпчо Димовски, ексдиректора на Държавния архив Филип Петровски, членове на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ. Бащата на бившия премиер Никола Груевски - проф. Тало Груевски, както и балдъзата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски - Стевица Янева, също са в списъците в София, Благоевград, Кюстендил, Петрич.

Каракачанов прави уточнение, че е възможно и

случайно

съвпадение

на имената. “Ако обаче не е съвпадение и ако са тези, за които си мисля, надявам се това също да е в реда на нещата. Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу “македонската чест”, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин, без да бъде хулен, руган и подиграван за това. (...) Постът му е

закачка към

ВМРО-ДПМНЕ,

която най-ожесточено атакува договора за приятелство и води най-острата кампания срещу България. А много от депутатите и лидерите ѝ са получили BG гражданство с деклариране на български произход.

120 000 македонци имат право да гласуват на изборите, защото имат тук постоянен адрес. Но малцина имат адрес в България. Настоящият на голяма част е или в РС Македония, или в западноевропейска държава. У нас живеят главно студенти и развиващи бизнес. Повечето

никога не са

пускали

бюлетина

в българска урна.

В същото време имената им затлачват избирателните списъци. В община Петрич и в Кюстендил те са по около 10 000, в Благоевград - 30 000. Най-много са с постоянен адрес в София.

В благоевградското с. Бело поле, в което живеят около 600 души, според избирателния списък имащите право на глас са 10 000.

Над 500 от

македонците са

регистрирани на

адреса на

трафопост,

други - в кметството. Списъкът там е дълъг над 400 страници. По закон в Бело поле би трябвало да има 10 секционни комисии, но тя е само една и е достатъчна.

Избирателните списъци на с. Бело поле
Избирателните списъци на с. Бело поле
Задължението списъците да бъдат поставени на видно място води до облепване на коридорите и стълбищата в сградата с дълги близо

200 м списъци

- такива парадокси има и в други благоевградски села. В Логодаж право на глас имат 3100 души, а гласуват по около 150, в Покровник от 2417 гласуват около 430, в Рилци по списък са 4500, а до урните стигат 450 избиратели. Голяма част са регистрирани на празен парцел. Ясно е, че са главно македонци с български паспорти.

Преди години Законът за гражданската регистрация позволяваше на един адрес да се регистрират базкрайно много хора и така се стигна до това в къща от 100 квадрата да са записани по 200-300 души, често без собствениците да подозират. Направена бе промяна и сега вписаните на един адрес не може да превишават повече от два пъти обитателите.

На фона на общия брой избиратели у нас - над 6 млн., обаче е ясно, че дори и всички “нови” българи от Македония да гласуват, няма как да решат изхода от парламентарния вот.

ВМРО-ДПМНЕ: Нито един от посочените няма български паспорт

“Нито един от посочените функционери няма български паспорт. Очевидно е, че Каракачанов, воден от своята антимакедонска политика, има за цел да очерни и да фабрикува неистини против партията, защото ВМРО-ДПМНЕ остро се противопоставя на неговото отричане на македонския език, македонския народ, македонската идентичност и македонската история”, реагираха веднага от опозиционната партия.

Споменатият Александар Пандов се кълне в “кръвта си македонска” и обявява, че е “срамно и подло по такъв начин да се опитат да ме дискредитират”. Петар Богойески във фейсбук написа, че “с удбашки методи” и лъжи му очерняли името. Депутатът Люпчо Димовски пък обвинява Каракачанов, че играел по свирката на Заев. Бившият външен министър Антонио Милошовски написа: “Фантом фирма, фантом ваксини, фантом паспорти”.

Заради факта, че някой македонски гражданин има две имена, е напълно възможно и да има съвпадения. Но може и да се допусне, че Каракачанов има повече информация.