Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Към 85% от заразените у нас носят британската мутация. Сега боледуват, и то тежко, деца до 19 г. и хора между 20 и 49 г., които “смело” не спазват мерките. Преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти, това са стотици хиляди мутации, но единици от тях имат значение. Вирусът не е много деен генетично - мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Ако за лош късмет настъпят съществени промени особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер - да се активира всяка есен. 

- Проф. Кантарджиев, как се стигна до това, светът да стана заложник на нещо толкова нищожно, че може да се нанесе 1800 пъти в диаметъра на човешки косъм?

- В последните години човечеството подценява много процеси, свързани с природни явления и закони. Въобрази си, че е в състояние да командва всичко – от земетресенията до нововъзникващи или забравени инфекциозни заболявания. А се вижда, че употребявайки неправилно антибиотиците, вече 70 г. не може да се справи със задълбочаващата се устойчивост на бактериите към лекарства, без които животът щеше да е с десетилетия по-кратък. Замаяно от размаха на инвазивната медицина, от напредъка в лечението на психическите разстройства, от революционните успехи срещу онкологичните заболявания, човечеството остана с впечатление, че и грандиозната крачка на медицината със създаването на антибиотици е победа над бактериите завинаги. Само че проблемът с резистентността започва да ни отрезвява или поне събужда мислещите хора. Тази идея ни ръководеше, като наскоро направихме курс в 3 модула за правилното лечение с антибиотици - познайте дали това предизвика наплив.

Същото високомерие демонстрира човечеството и към вирусите. Средно на 10 г. възниква инфекция, която е забравена или се появява за първи път при хора.

- Как се появяват новите инфекции?

- Около 380-400 бактерии, кръгло 300 вируса и приблизително 250 микроскопични гъбички причиняват заболявания при хората. Горе-долу 20% от тези болести са общи и за животинския свят, а една част от микробите живеят само в животните и рядко се прехвърлят върху хората. Попадайки в новото местообитание – човешкия организъм, вирусите се държат по-различно, отколкото в животните, както повече от година го прави новият пандемичен коронавирус. Поведението му обаче – както на всеки микроорганизъм, е да се закрепи в новите условия. Философията му е дълго да живее на новия “терен”. Целта му не е да убие гостоприемника, защото така ликвидира единствения начин да просъществува, а да се приспособи така, че да живее дълго в “домакина”, за да има възможност да използва неговите хранителни и жизнени ресурси. С подценяването на заплахата и слушайки неспециалисти, даваме възможност на вируса да се разпространява от човек на човек “безкрайно” и той придобива качества с много неприятни последици. С преминаването през стотици милиони човешки организми вирусът селектира спонтанно възникналите мутации, които му осигуряват еволюционно предимство за оцеляване.

- Описани са десетки мутации само до момента, непрекъснато ли ще се променя вирусът и какво означава това за продължителността на пандемията?

- Слава богу, този коронавирус не е много “деен” генетично. Мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти. Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант.

 - Кога са се появили вируси с такива характеристики у нас?

- Мутацията е известна като генетична последователност едва от последните месеци. Чрез пълно секвениране - “разчитане” на генома, сега ретроспективно установяваме, че такъв вирус е имало у нас поне от декември в Кюстендил. През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране в НЦЗПБ я установява в 75-85% от пробите в някои области. Говорим за заболяемост от 450 и повече на 100 хиляди души за 14 дни!

- Какво е общото между тези области?

- Неспазването на простите, но ефективни мерки за ограничаване на заразата. При по-лесно предаващ се мутирал вариант на вируса е още по-важно да се носят маски и да се избягва събирането на хора в близост на закрито. Другото при този вирус, който се отличава с голяма концентрация в горните дихателни пътища, е, че никой не се вслушва в съветите да се прави профилактика в носоглътката.

- Ще ги повторите ли, проф. Кантарджиев?

- Това са елементарни и евтини средства, които препоръчвам всяка година в сезона на респираторните инфекции: билкови бонбони, лимони, сода. Те ефективно намаляват вируса в горните дихателни пътища и така свиват вероятността за тежко боледуване и от предаване на вируса. В съчетание с маски и по-обрано общуване може да се намали рискът въпреки мутиралия вариант. В момента разпространението му е наистина тревожно, картата на България почти цялата свети в червено.

Хората, които са загрижени за здравето си и отговорни към околните, разбраха смисъла на мерките, 10% остават незаинтересувани, а 5% правят обратното на това, което препоръчват и науката, и здравият разум.

- Това е всеки 6-и българин, защо не ви “чуха”?

- Причината не е, че някой умишлено ги е плашил. Създаде се недоверие в медицината и в експертите, оттам дойде страхът. Съмнението беше създадено от хора, които искаха да бъдат включени в разяснителни кампании и платени програми за промоция на ваксините. А хора, които не взеха никакви пари, включително и аз, направихме лекции, изнесохме уебинари, осигурихме информационни материали, които може да се видят на сайтовете на здравното министерство и на НЦЗПБ, запис на лекции на експерти има и на сайта на Медицинския университет – София. Който иска да се информира, има откъде. Включително за най-актуалните данни за ваксините и за мутациите. А това, че някои, включително наричащи себе си лекари и учени, създават впечатление за липса на информация и всяване на страх и недоверие, е отделна тема. Ако целта е да има повече болни, лежи на чужда съвест.

- Какво да очакваме от мутиралите варианти на вируса?

- В националния център търсим всички възможни мутации на вируса, които му осигуряват по-голяма разболяемост, по-лесно предаване, и мутации, свързани с промяна на белтъците, върху които е базирана генетичната диагностика (PCR методите) и профилактиката с ваксини. При направени вече над 700 секвенции на материали от български пациенти засега не се доказват бразилската и южноафриканската мутация, нито нигерийските мутации. Тревожно е силното разпространение на британския вариант не само у нас, а в много държави в Европа. В Чехия и Словакия вече натоварва до краен предел болниците.

За да не допуснем критично разпространение на британската генетична линия в България, трябва да бъде много внимателно изучаван по всички линии.

Една от особеностите, които забелязваме, е, че промени възрастовия профил на заболелите. Боледуват, и то тежко, деца и млади хора в активна възраст, “смело” неспазващи препоръките за отстояние, носене на маски и ограничаване на големите събирания. Хора, пазете си децата, нямате работа в ресторанти с бебета и малки дечица!

В последните графики, които изготвяме, се вижда отчетлив ръст във възрастовите групи до 19 г. и между 20 и 49 г. Данните са смущаващи – на 14-дневна база 484 заболяемост на 100 хиляди в София, във Враца са 500 на 100 хиляди, почти толкова са и в Бургас, 553 са в Плевен, 538 в Кюстендил… Това са човешки съдби. Не може теорията за сухите съчки да не ме тревожи, тя е израз на ниска имунологична и епидемиологична експертиза. Казвам го от позицията на признатата си специалност по клинична имунология и на признатата си медицинска специалност по епидемиология на инфекциозните болести. А с това, че съм микробиолог, се гордея, защото около 1/3 от това, което се учи, е вирусология, равностойно с другите 2 дяла на микробиологията – бактериологията и микологията. Ако някой с големи претенции в медицината и готовност за бляскаво политическо бъдеще не ги знае тези неща, може да попрочете.

- Като експерт, не като член на щаба, където функцията ви е по-организационна, тревожат ли ви нигерийските мутации?

- Засега не. По-точно не трябва да се тревожим, а да взимаме мерки по принцип да не се разпространява вирусът. Принципното правило е, че ако се заразяват по-малко хора, и мутациите на вируса ще са по-редки и няма да са много опасни. Ако обаче продължи безконтролното разпространение на този щам, постоянно ще има мутации и постоянно ще трябва да се търсят нови диагностични методи и нови модификации на ваксини. Не казвам, че това трябва да стане в момента! Но ако възникнат генетични мутации в регион, свързан с белтъка на шипчето, ще трябва да се мисли и за актуализация на ваксините.

- Смятате, че трябва да се засили контролът на място, там, където мутациите се пораждат?

- Да! И държавите, които искат да се предпазят, трябва да организират контрол и карантиниране на хората, които идват от рисковите страни. Преведено в реални мерки: изследване с генетичните методи и карантина, за ужас на тези, които се възмущават от “затварянето на здрави хора”. Да, карантината се налага на здрави хора като застраховка, че няма да проявят латентно към момента заболяване. В миналото заради чумата 40 дни под карантина са държани цели кораби със здрави хора, преди да бъдат пуснати в пристанищата на Европа.

Карантината и изолацията – това са инструменти на епидемиологията. “Карантина” идва от 40 дни, а италианското име Изола на острова в Тибър се свързва с изолацията там на болни от чума през XVII век.

- Направете прогноза – какво ви казва за пандемията интуицията?

- Казва ми, че ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи, а догодина те ще имат ендемичен характер, тук-там ще се появяват случаи.

Ако настъпят съществени мутации във вируса и особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер – да се активизира в края на есента и началото на зимата, както сега се случва със “старите” коронавируси, които причиняват респираторни инфекции.

- Ако съдим по SARS-1 и MERS - двата сравними предшественика на сегашния коронавирус, колко време ще отнеме опитомяването му?

- Данните от доброволци, имунизирани с векторна ваксина срещу SARS-1, показват защита от няколко години. И от него и от MERS за известно време се появяваха огнища с по няколкостотин до 1000 болни, но след това вирусът се самоограничаваше. За съжаление, пандемичният вирус сега се задържа по-упорито. В съчетание с неспазване на мерките продължава да създава проблеми и болезнени загуби. Цената започват да усещат дори тези, които се подиграваха злостно през лятото и есента, че едва ли не в щаба ни се привижда вирус.

- По-масовата реакция сякаш е респект към работата на щаба и чисто човешка симпатия към вас в частност. Тя си пролича и на шоуто на Рачков, хората се радваха на спонтанните ви реакции и на интелигентното чувство за хумор към закачките. Вие по сценарий ли участвахте?

- Е, не, не съм участвал в шоуто. Просто бях поканен от екипа. И тъй като се държат много възпитано с мен и няма никаква злоба в шегите им, приех. Когато си правят шеги с мен добронамерено, това не ме обижда. За разлика от лошите думи, че сме някаква шайка, отправени при това от лекар и с абсолютното благосклонно мълчание на лекарския съюз, който по подразбиране трябва да защити нашата чест и професионално достойнство. Най-лошото е, че подклажданото недоверие се пренася и към ваксините, въпреки че хората вече повече мислят с главите си и взимат правилните решения.

- Много се изговори за ваксините, но кажете, моля, с по едно изречение най-важното.

- Основното е, че одобрените ваксини са подходящи за всички над 18-годишна възраст.

Като принцип най-добре проучена за качеството и продължителността на имунитета е ваксината на Оксфорт и “АстраЗенека”, която е на векторна основа. Тя е относително по-подходяща за хора с алергични предразположения.

Другият тип - РНК ваксините, са сравнително нови. Смятат се за относително по-добър избор при хора с онкологични заболявания, които не са в момента на химиотерапия, и при автоимунни заболявания. Тези два типа ваксини карат собствения организъм на човека да произведе белтъка на шипчето на коровируса и си създава имунен отговор към него. Механизъм в две стъпки.

Белтъчните ваксини - третият тип ваксини, които се приближават към одобрение, могат да се използват най-широко.

Но всичко това за ваксините, ако не бъде извадено от контекста на казаното, трябва да го реши лекуващият или довереният лекар.