Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е крепостта на Братя Галеви в Ресилово, която се отнема в полза на държавата.
Това е крепостта на Братя Галеви в Ресилово, която се отнема в полза на държавата.

КПКОНПИ поиска отнемане на техни авоари за 4,3 млн. лв., съдът уважи за 2,5 млн. лв.

Натрупали имущество и пари, което е с 15 хил. минимални заплати повече, отколкото са приходите им

Имущество за 2,5 млн. лв. ще бъде отнето от дупнишките Братя Галеви и жените им, реши Окръжният съд в Кюстендил след продължило 8 г. съдебно дело. Искът на Антикорупционната комисия беше за 4,3 млн. лв. Парите от банковите им сметки обаче не са били налични, а част от запорираните автомобили са собственост на офшорка, за която няма доказателства, че е на бившите барети. С решението на съда се отнема и крепостта бункер на Пламен Галев и Ангел Христов до село Ресилово. Именно в тази своя резиденция те живееха години наред и оттам движиха бизнеса си.

Разликата между приходите и разходите на двамата и семействата им е отрицателна за проверявания период. Пламен Галев има авоари, които са с 10 138 броя минимални работни заплати повече от приходите му. Партньорът му в бизнеса Ангел Христов не е усял да докаже 4876 минимални заплати, с които се разминават доходите и разходите му. Така

не могат да

докажат как са

купили имотите,

автомобилите, дяловете в търговски дружества, както и паричните влогове.

Според магистратите има връзка между престъпната дейност на двете бивши барети и придобитото от тях имущество. Двамата бяха осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник в организирана престъпна група за изнудване, която е била въоръжена. Точно за това двамата бяха осъдени, но избягаха, преди наказанието им да влезе в сила.

Пламен Галев (вляво) и Ангел Христов в съда преди 10 г.
Пламен Галев (вляво) и Ангел Христов в съда преди 10 г.
Доходите са прикривани с разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише в мотивите си съдия Татяна Костадинова.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на Братя Галеви и техните съпруги, в село Ресилово до Дупница. Сделките, по силата на които са построени сградите в имотите, както и сделката за прехвърляне на собствеността на офшорна фирма са симулативни.

По делото не е установено жените на Пламен Галев и Ангел Христов да имат принос в придобиването на посоченото имущество.

Съдът е отхвърлил в голямата им част исканията за отнемане от Галев и Христов на суми от банкови сметки, защото не са били налични към момента на внасянето на исковете от КПКОНПИ.

Съдът отхвърля и искането за отнемане на оръжията, защото те са били отчуждени към момента на искането от комисията. Затова ще се отнемат получените от продажбата пари.

Ще се

конфискуват и

парите от

продажба на част

от леките коли

От една от фирмите под контрола на Галеви няма да бъдат отнети колите, които са нейна собственост. Сделките са сключени от българския клон на компанията, но действителният собственик е офшорка, за която няма доказателства, че е на Пламен Галев и Ангел Христов.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

“Не сме получили решението на съда, не сме видели мотивите, но по това, което е изнесено като информация в медиите, сме категорични, че ще обжалваме”, каза единият от адвокатите им Антоанета Винарова, която дори е очаквала съдът изцяло да отхвърли иска на КПКОНПИ.

Адвокат Йонко Гергов, който е особен представител на Ангел Христов, също смята, че решението трябва да се обжалва. И той не го е получил все още и не знае подробности. “Вярно е, че ние не сме наети с пълномощно от двамата, но сме назначени за особени представители и не е редно да оставим делото по средата. Трябва да продължим докрай. Разбрах, че имотът в Ресилово се отнема на базата на твърдени от съда симулативни сделки, но не знам на каква база съдът е решил, че сделките са такива”, допълни адвокат Гергов. По делото

трябваше да

бъдат разпитани

свидетели от

Сейшелите

и Вирджинските острови, където има регистрирани фирми. Изпратени са били съдебни поръчки, на някои от тях има получени отговори, но други не са били разпитани.

През декември 2008 г. комисията внесе иск в съда за отнемане на 9 автомобила, 800 хил. лв. в банкови сметки, дялове от фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете в България. Свързани са и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.

Недвижимите имоти в с. Ресилово включват двор с триетажна къща на Христов и жена му Радмила, еднакви по площ двор и къща на Галев и жена му Емилия, едноетажна сграда на границата между двата парцела, която свързва двете триетажни жилищни сгради, и фитнес.

Пак там е и имението от 10 663 дка с покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, жилищна сграда с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др., помощна сграда с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, сграда от стая и санитарен възел, жилищна сграда, масивна ограда и покрит паркинг. Има и още 2 имота с обща площ около 6 дка.