Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демократ и републиканец дадоха повод на държавния глава да атакува отново кабинета, определяйки себе си не като критик, а като коректив

Изненадващ старт на предизборната битка бе даден чрез постове в социалните мрежи на американските сенатори Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец), които завихриха нова буря между ГЕРБ и президента Румен Радев.

Постоянната корупция, западащата медийна свобода, политизирането на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни

предизвикателства

пред двустранните

американско-български

отношения”,

пишат иначе двамата политически опоненти и припомнят летните протести. Сенаторите призовават правителството да защити върховенството на закона.

Постовете на Боб Менендес и Джим Риш бяха разпространени от “Свободна Европа” и сайта “Дневник” с важното уточнение, че това не е позиция на Сената на САЩ, а само на двама сенатори.

Когато оценките им за България обаче стигнаха до президента Румен Радев, той ги разчете и обяви като “съкрушителна оценка, дошла от Сената на САЩ”.

“Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ”, коментира държавният глава пред журналисти и се обяви за обективен коректив на Бойко Борисов.

“Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор”, препоръча държавният глава.

Изявлението на президента обаче разгневи ГЕРБ и бившият външен министър Даниел Митов и настоящият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев дадоха брифинг, за да поправят Радев, че няма официална позиция на американския Сенат срещу страната ни.

“Това е лична позиция на двама членове на Сената. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен и се отличава с личните си позиции”, заяви Митов. Според него в най-близко бъдеще било необходимо членове на Конгреса на САЩ да посетят България, за да видят как се развива и какви са постиженията ѝ.

Зам.-министър Георгиев пък показа разпечатка от официалната страница на Сената на САЩ. Официална позиция тук не открих, изявлението е от личен профил и не ангажира институцията и Сената, категоричен бе той. След това показа разпечатана и позицията на Радев.

“Никъде в официални позиции на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът

Радев обаче внушава,

че “Сенатът

постановява...”,

и надолу изброява личната позиция на сенаторите. От това правим извода, че президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно”, заяви Георгиев. Вторият извод на ГЕРБ бил за тотална липса на каквато и да е институционална култура у държавния глава, защото той се позовава на лични мнения, изразени в социалните мрежи. Третото е, че явно Радев вече съвсем официално се включи в предизборната надпревара, допълни зам.-министърът. И отново попита на чия страна

президентът вдигна

юмрук, удари рамо и

се впусна в борбата

“Дали на БСП, дали на Отрови се, извинявайте - Изправи се.БГ?. Дали на своите политически партньори и хора, на които симпатизира, намиращи се в момента зад граница и в топлите страни? Дали на някой друг опозиционер”, попита той.

Когато използваш позиция от лични профили в социалните мрежи, за да очерниш държавата си, която иначе ти си призван да представляваш, е изключително цинично, коментира Георгиев. Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една писана набързо и на коляно позиция, за която можем да се попитаме дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, на хора, завърнали се от странство, попита зам.-министърът.

И той, и Митов обясниха, че стратегическия диалог между България и САЩ го има. Той бил скрепен от неколкократните официални посещения на премиера Борисов във Вашингтон, от присъствието му в кабинетите на двама президенти, от срещите му с двама държавни секретари.

Президентът не изпълнява функциите си като обединител на нацията и защитник на репутацията на страната, включва се в предизборна кампания, не проявява никакъв плурализъм, тотално пристрастен е и в този смисъл той нарушава конституцията. Правил го е нееднократно, но новият елемент тук е, че той от липсата на достатъчна компетентност, каквото е да коментираш лични позиции, се впуска в нещо, което може значително да накърни репутацията ни в света, допълни Георгиев.

Сенатор Менендес е бил съден за корупция заради укрити скъпи подаръци, припомни пред “Нова Нюз” пък шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов, който е смятан за близък до ГЕРБ. “Това, че президентът се хваща за конкретното нещо, не ме изненадва. Човекът е в тежка ситуация и всяка помощ му е добре дошла, включително и от съден за корупция американски сенатор. Не е случайно, че тази декларация излиза в първия ден на кампанията. Наскоро излязоха данни за подписани лобистки договори от wanna be политици, които нищо не разбират от политика и се занимават със съвсем други неща”, каза той. (24часа)