Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Управляващите се отказаха от знакови имена в листите си

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов 4-и в Стара Загора

Без някои от досегашните знакови имена на управляващата ГЕРБ ще е следващият парламент.

Извън листите на партията за вота на 4 април са останали шефката на финансовата комисия Менда Стоянова и председателят на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев.

Стоянова винаги досега бе на челните места за вота в родния си Пловдив. Тя се заричаше, че вече планира оттегляне, но до последно съпартийците ѝ не вярваха, че това ще се случи. Велчев пък е едно от знаковите имена на партията, водеше се за един от най-близките хора на лидера Бойко Борисов и е с него от основаването ѝ, а и двамата живеят в Банкя.

.

Красимир Велчев
Красимир Велчев

По традиция името му бе в челото на листата в столичния 25-и МИР след това на премиера, а на изборите през 2017 г. бе избран от Перник. Бил е председател на парламентарната група, а в настоящото 44-ото НС - зам.-председател.

ГЕРБ се отказва и от един от началниците в сегашния парламент. В старозагорската листа

липсва името на

зам.-председателя

Емил Христов

Вместо това на избираемата четвърта позиция там е министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Емил Христов
Емил Христов

В листите го няма и бившия финансов министър Владислав Горанов, който напусна поста си заради съмнения в обществото, че е свързан с ДПС, както обяви самият Борисов при рокадата миналото лято. Отстраненият по същата причина бивш вътрешен министър Младен Маринов обаче е водач на ГЕРБ в София-област. Маринов обясни вчера в тв интервю, че до оставката му се стигнало, за да не рефлектира върху правителството напрежението от действията на полицията на протестите и след акцията в “Росенец”.

Владислав Горанов
Владислав Горанов

Преди 4 г. Горанов бе първи в столичния 24-и МИР, където сега води транспортният министър Росен Желязков.

От втората позиция след Горанов тогава като гражданска квота влезе бившият конституционен съдия Георги Марков, който преди седмица обяви, че след телефонен разговор с Борисов се е съгласил пак да участва в изборите.

Пред “24 часа” обаче Марков обясни, че

заради

влошаващата

се епидемична

обстановка е

отказал

предложената му 4-а позиция в 24-и МИР. Там сега е поставен зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Георги Марков
Георги Марков

“Няма да мога да пътувам и активно да участвам в кампанията”, каза Марков, който от месеци е в Унгария. Ставал обаче консултант на ГЕРБ.

От листите на управляващите отсъства и шефът на комисията по отбрана и бивш началник на военновъздушните сили ген. Константин Попов. През 2017 г. той бе избран за депутат от Пловдив - област. За да влезе в политиката, Попов напусна поста си на началник на отбраната, когато Румен Радев стана президент.

Още една знакова фигура от Пловдив няма да е част от новия парламент - председателят на комисията за контрол на службите за сигурност и прилагането на СРС Димитър Лазаров. “Много дълго време съм в парламента, от 41-ото НС.

Нормално е да има и нови лица”, коментира лаконично той, но не уточни сам ли е решил да се оттегли. Никъде не се открива и името на зам.-председателката на социалната комисия Светлана Ангелова, която преди 4 г. бе избрана от Русе.