Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 11 февруари през фаталната 2013 г. светът е в шок. Папа Бенедикт ХVI изненадващо обявява, че ще се откаже от понтификата, защото напредналата възраст не му позволява да изпълнява задълженията си. В съобщението си Ватиканът подчертава, че не са налице конкретни медицински причини за решението, което няма аналог в последните 600 години. Но този акт, който изненада дори най-близките помощници на 85-годишния глава на Римокатолическата църква, беше последван и от учудващо природно явление.

Броени часове след изявлението куполът на базиликата "Свети Петър" не веднъж, а цели два пъти е ударен от мълния.

Какво е тълкуването на тази мистерия? Макар от пресцентъра на Ватикана да обявяват, че "в момента не приписват" събитието на божествена намеса, за мнозина това съвпадение не е случайно. Гръмотевичната буря, разразила се в този критичен момент, веднага припомни и многобройните предсказания за края на света.

Едно от най-известните от тях е пророчеството на ирландския светец Малахия от XII век. То съдържа 112 кратки латински слогани за всеки папа (включително и няколко антипапи), като се започне с Целестин II, избран през 1143 г. Случайно или не, списъкът, поместен в него, свършва точно с папата, който ще наследи Бенедикт ХVI на поста.

Друг тревожен свръхестествен сигнал в това отношение е т.нар. трета тайна от Фатима. След публикуването й през 2000 г. се видя, че в нея се съдържа доста мрачно пророчество. В него се описва епископ, облечен в бяло, "по всяка вероятност Светият отец", заедно с процесия от други свещеници и вярващи мъже и жени да се изкачва по стръмна планина, където всички те са застреляни от група въоръжени войници.

Към тези тъжни видения за бъдещето трябва да добавим и от "Изгубената книга" на Нострадамус. Тя също е пряко свързана със съдбата на бъдещите водачи на църквата в Рим и на някои от илюстрациите в нея се виждат различни папи под заплаха от оръжие.

Интересните събития около оттеглянето на папа Бенедикт ХVI и избирането на аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио под името Франциск, както и зловещите предсказания, свързвани с тях, станаха топтема и оттогава са в основата на няколко бестселъра и успешни документални филми.

Но доколко достоверни са предсказанията, предричащи края на хилядолетната институция? Оказва се, че и около трите основни мрачни прогнози има много въпросителни. Освен различните тълкувания, които съществуват, за голяма част от тях не можем да бъдем сигурни и в автентичността им. Нещо повече – някои противоречат и на духа на Светото писание, където за Апокалипсиса е казано, че “за онзи ден и час никой не знае”.

А например в смразяващото пророчество на св. Малахия за 112-ия и настоящ папа Франциск е ясно указано:

"В последното преследване на Свещената римска църква ще царува Петър Римлянинът, който ще пасе стадото си сред много скърби, след което градът на седемте хълма (Рим) ще бъде унищожен и страшният Съдия ще съди хората. Краят."

Извън огромния интерес, който предизвикват по света, истината е, че свързването на трите пророчества с края на света среща сериозна критика, а за някои от тях се смята, че не са автентични.

Ще бъде ли Франциск последният папа? Ирландският ясновидец от XII век казва, че е така, но в крайна сметка времето ще покаже.