Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем новия постковиден синдром

Лекарите препоръчват на хората, прекарали коронавирусна инфекция, незабавно да потърсят помощ, ако забележат симптомите на новия постковиден синдром. Една от най-опасните му прояви може да бъде нарушение на терморегулацията - според специалистите внезапните скокове на телесната температура може да доведат до проблеми и увреждане на всички органи. Други важни сигнали са отслабване на паметта, неспособност за концентрация, задух и изтръпване на крайниците.

Хората, прекарали коронавирус, може да получат още

прекомерно изпотяване, лесно уморяване, разсеяност

Всичко това са признаци на новия постковиден синдром, на който обръща внимание директорът на Центъра за лечение и рехабилитация на Министерството на здравеопазването на Русия д-р Игор Никитин.

Синдромът може да се прояви и под формата на внезапна диспнея, сърцебиене и увреждане на паметта, допълва терапевтът д-р Тина Петровская пред Gazeta.Ru. Всички тези симптоми обаче не са специфични и не всички се развиват.

"Според статистиката постковидният синдром се среща при 20% от хората, но както показва практиката, този процент очевидно е доста по-висок. Всички описват поне един симптом, който се проявява след прекараното заболяване", казва д-р Петровская.

Неврологът д-р Владимир Марченко отбелязва, че пациентите, дошли при него след коронавирус, по-често от другите симптоми споменавали изтръпване на крайниците, разстройство на стомашно-чревния тракт или кожни заболявания на фона на повишен стрес.

“Всички телесни функции са тясно свързани с централната нервна

система, тоест увреждането на определена област може да доведе до необратими последици за човека - смята той. - Този синдром е проява на по-продължителна коронавирусна инфекция." Самият д-р Марченко споделя личния си опит, след като е прекарал заболяването. Разказва как започнали да се "обаждат" стари травми и наранявания. Изпитвал силна болка в ставите и главата, което той посочва като пример за симптом на постковидния синдром.

Освен това увреждането на сърцето също е честа проява на синдрома. Това състояние се нарича още "синдром на счупеното сърце" - усеща се като остър миокарден инфаркт, обяснява кардиологът д-р Людмила Медведева. Най-често патологията се появява при жени над 55 години, въпреки че такива случаи са наблюдавани и сред мъжете.

“Синдромът на Taкоцубо е сърдечно заболяване,

при което върхът на сърцето (формата на сърцето наподобява конус или пирамида със заоблен връх и широка основа) се разширява. Синдромът на Такоцубо представлява животозастрашаващ кардиален синдром с тежка дисфункция на лявата камера. В същото време се наблюдават спонтанни увеличени движения на лявата камера. Пациентът преживява това като остър инфаркт." Тази патология обаче е напълно обратима според кардиолога.

Тя добавя, че развитието на синдрома може да бъде свързано със силен остър респираторен дистрес синдром, освобождаване на адреналин в кръвта, както и възпалителен отговор на инфекция. Освен това нарушенията на кръвосъсирването, които са често срещани при пациенти с COVID-19, също може да бъдат причина.

Въпреки разнообразието от симптоми най-опасният от тях е нарушение на телесната терморегулация, предупреждава специалистът по инфекциозни болести д-р Лилия Баранова. Това се дължи на факта, че хората може да имат постоянно висока температура или пък понижена. Такъв дисбаланс може да доведе до нарушаване на работата на други органи.

За проявата на симптоми на постковиден синдром първото нещо, което има значение, е под каква форма човек е претърпял коронавирус и какви съпътстващи заболявания има. "Опасността се крие в прогресирането на тези симптоми - подчертава терапевтът д-р Петровская. - Например

може да възникнат автоимунни заболявания,

а самите усложнения също може да се влошат. За да се предотврати това, изключително важно е да се извърши рехабилитация възможно най-скоро след заболяването."

Рехабилитацията включва постепенна физическа активност. Всеки ден физическото натоварване трябва да се увеличава с 5-10%, препоръчва лекарят. Също така важно е храненето, което трябва да включва достатъчно количество протеини и зеленчуци.

"Трябва да обърнете внимание и на здравия сън - сигурен е лекарят. - Той е много важен компонент при възстановяване. Необходима е и сериозна промяна в начина на живот."

Пациентите трябва да разберат, че постковидният синдром

подобно на самия коронавирус

е доста опасен,

тъй като изисква продължително и търпеливо лечение, отбелязва терапевтът д-р Екатерина Яшина.

"Основният проблем е, че никой не знае какво може да бъде засегнато - категорична е тя. - В резултат на това хората започват да се страхуват, че ще останат болни завинаги, и предпочитат да карат всичко на крак. Но това е погрешно: трябва да бъдете прегледани и заедно с лекар да изберете адекватна рехабилитация."

Терапевтът д-р Сергей Черемушкин също съветва да не се колебаете да се консултирате с лекари. "Основният ключ към успеха на превенцията на усложненията на коронавируса е навременният достъп до медицинска помощ от специалисти. Не се самолекувайте, за да не влошите ситуацията", препоръчва лекарят.

У нас също стартира програма "Пост-COVID" за преболедували инфекцията в УМБАЛ "Александровска".

Това стана ясно на пресконференция в лечебното заведение с участието на здравния министър проф. Костадин Ангелов, проф. Борис Богов, директор на УМБАЛ "Александровска", и Плумелина Мичева, изпълнителен директор на Национален комплекс "Специализирани болници за рехабилитация".

"Предвижда се в рамките на програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда - и по-задълбочени изследвания, както и възможност за престой в болница, когато се налага - обясни проф. Богов. - Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата, която е безплатна и включва прегледи и консултации при различни специалисти на лечебното заведение

след предварително записан час

Тя ще се осъществява съвместно с Национален комплекс "Специализирани болници за рехабилитация". Желаещите да се възползват от възможността да посетят санаториум след консултация или лечение в болница трябва да бъдат насочени от личния си лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница."

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация: Баните - Смолян, Банкя, Баня - Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, "Овча купел", Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие. По думите на проф. Богов 30% от преболедувалите се нуждаят от престой в болница за лечение на допълнително възникнали усложнения вследствие от инфекцията.