Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втора седмица присъствено учат от 7-и, 8-и и 12-и клас. Предстои поетапното връщане и на останалите по-големи ученици.
Втора седмица присъствено учат от 7-и, 8-и и 12-и клас. Предстои поетапното връщане и на останалите по-големи ученици.

l Въпреки възможността за безплатен скрининг

l Училищните директори пуснаха анкети, над 50% възразяват според първите данни

l Това е “брутален инвазивен метод” с последствия върху психиката, воюва във фейсбук с идеята кандидатка за депутат от БСП в София.

l Не гласувайте за хора и партии, които отричат науката, зове Българското рационално общество

Повече от половината родители засега не дават съгласие на децата им да бъдат направени бързи антигенни тестове за COVID-19. Това сочат предварителните данни според анкета на “24 часа” сред част от директорите на най-големите столични училища.

По поръчка на Министерството на образованието и науката

до вторник

директорите

трябваше да

направят анкети

за нагласите

и да пратят резултатите в регионалните управления на образованието. Те все още не са обобщени.

В отделните училища процентът на родителите, които искат децата им да се проверяват с безплатните бързи тестове, значително варира, показа проверката на “24 часа”.

Целта на масовия скрининг, който е възможен само при желание на мнозинството от семействата, е да се установи реалната картина на заболеваемост и да се осигури спокойствие сред родителите, но и най-вече сред учителите. Междувременно приключи поставянето на първата доза от ваксината в повечето училища в страната. Около 1/5 от педагозите пожелаха да бъдат имунизирани.

В момента втори месец - от 4 януари, в час са учениците от началния курс, а втора седмица присъствено учат тези от 7-и, 8-и и 12-и клас. Предстои поетапното връщане и на останалите по-големи ученици, във връзка с което възникна идеята да се направи моментна “снимка” на епидемичната ситуация. Подобни проучвания на родителските нагласи се правят и в детските градини.

“800 родители отговориха на анкетата при нас. 43% са за тестването, останалите са против”, отчете Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов”.

В 18-о училище “Уилям Гладстон” в София обаче, което е и най-голямото в страната,

само 24,3% от

участвалите

родители имат

положителна

нагласа

към тестовете на децата и са готови да ги подложат на тях, каза директорката Величка Стойчева. Там броят на учениците е 2417, на 588 от тях родители са изявили желание. Според директорката нямало антиваксърски настроения, но някои родители

не искали децата

да имат контакт

с много хора,

дори те да са

медицински лица

В столичното 51-о училище “Елисавета Багряна” пък тестовете се одобряват от 45%.

Също толкова - 45 на сто от родителите, се обявяват против, а 10% не могат да преценят. В анкетата са участвали 400 души, или 1/3 от родителите, обясни директорът Асен Александров.

60% от майките и бащите на децата от 23-о училище “Жолио Кюри” са се включили в допитването. И тук няма мнозинство от желаещи. 45% одобряват тестовете, съобщи за “24 часа” директорката Нина Чанева.

Още по-голяма съпротива има в детските градини, става ясно от публикации на развълнувани майки в социалните мрежи. Една от тях се оказа актуална кандидат-депутатка от листата на БСП в 23-и МИР в София. Нора Дянкова е номинирана от социалистите в столичния кв. “Лозенец” и е класирана на 20-о място.

“Не пипайте

децата!”,

е озаглавена публикацията ѝ, в която се възмущава, че от два дни се задават въпроси съгласни ли са родители на деца от 1-и клас и градинска група да се тестват. “При положение че знаем какъв брутален инвазивен метод се ползва. За деца до 16 г. няма ваксини, защо се прави този тест? Не е необходимо да ви обяснявам психическите последствия за децата”, пише майката.

“Нора смята бъркането в носа за “брутално инвазивен метод”, въпреки че вероятно го прави ежедневно. Не гласувайте за Нора. Не гласувайте за партии, отричащи науката”, призоваха в отговор от Българското рационално общество - неправителствена организация за критично мислене, наука и инженерство, чиято фейсбук страница се следва от 82 хил. души.