Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не, няма да е трудно.

Просто няма да се случи.

При условие, че от стартирането на кампанията за ковид ваксинация у нас - ако поставянето на една доза на по-малко 20 000 човека и на две дози на други не чак 20 000 може да се интерпретира като кампания - просто няма как да се ваксинират 100 000 члена на избирателни комисии до 4 април.

Да, това е абсурд.

Но дори това покритие да можеше някак да се постигне поне с една доза преди изборния ден, то ефектът му би бил пренебрежим. За да ваксинираш дадена група, трябва да знаеш кои хора все пак я съставляват. Това няма да е известно още седмици - честно казано, представа нямам как върви набирането на членове на секции от ЦИК в условията на пандемия и добре запомнен ужас от сцените на заложническа криза от предишните парламентарни избори.

За да развие съществен имунен отговор след ваксинация на тялото са нужни две-три седмици. Практически на този етап вече е невъзможно да се мисли сериозно за защита на членовете на СИК чрез ваксинация - не знаем кои са те и няма да узнаем навреме. А и да знаехме сега, щяха да са ни прекалено много за възможностите.

Ако наистина на някого по веригата на институциите му пукаше на какъв риск ще се изложат тези хора на изборния ден и при предаването на бюлетините след това, щеше или да планира изборите на друга дата, или да смени сроковете за набиране на членове и да ускори именно процеса по установяването и имунизирането поне на желаещите сред тях.

Нейсе. В този репортаж става ясно, че ЦИК още не е утвърдила здравен протокол за изборите. Какви ваксини, какви пет лева.