Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Огнян Минчев
Политологът Огнян Минчев

- Високият рейтинг на позицията "държавен глава" не се пренася върху политическите проекти на изпълняващия тази длъжност - и Желев, и Първанов се подведоха

- Не виждам сериозни посещения на Радев в чужбина, както и прием тук на значими международни фигури от него, от президентството

"Румен Радев направи един отчет за своя четиригодишен мандат, в който говори за различни неща, но аз лично в този отчет не чух той какво е свършил по време на своя досегашен мандат по основните направления на дейност, които се предвиждат по президентските пълномощия", казва политологът Огнян Минчев в интервю за агенция "Фокус" по повод анонса на Румен Радев за втори президентски мандат.

"Президентските пълномощия са най-широки в областта на националната сигурност и външната политика. Аз мисля, че Румен Радев би следвало да говори по-подробно за това какви успехи има той в тези области. Според мен те са доста скромни", казва Минчев.

"Ако оставим настрана офертата за закупуване на самолетите „Грипен“, аз не се сещам за друга голяма инициатива, гледна точка, позиция, инициирана от Радев и президентството като цяло в областта на националната сигурност. В областта на външната политика не се сещам за постижения на Радев, които да пласират не само самия него, но и България като държава в контекста на международните отношения. Не виждам сериозни посещения на Радев в чужбина, както и прием тук на значими международни фигури от него, от президентството. И поради това смятам, че е доста празна бланката за отчет за тези четири години, от гледна точка на тези най-важни от гледна точка на пълномощията на президентството, на българския президент, между впрочем, години, които са зад гърба ни".
А какво е обяснението за високия рейтинг на президента? Огнян Минчев казва: "Аз не мисля, че този висок рейтинг е в резултат на някакви конкретни постижения на самия г-н Радев като президент или на президентството като институция. Този рейтинг е комбинация от две неща. За всички нас, които наблюдаваме българската политическа сцена от доста години, е известно, че позицията „държавен глава“ има свой собствен автономен рейтинг, който се пренася върху този, който изпълнява длъжността „държавен глава“ през конкретния период. Това обстоятелство подведе поредица от предходни фигури на президенти – като започнем от Желю Желев, Георги Първанов и т.н., да инициират в края на своето президентство или след края на своето президентство нови политически проекти, политически партии, надявайки се, че те ще поемат от този голям рейтинг, който те притежават като президенти. За съжаление, обаче, това не се случва. Президентските политически проекти след края на мандата се запазват в рамките на диапазона между 0,5 и 1,5%, което означава, че този рейтинг едва ли е личен. Той по-скоро е институционален."

При Радев имаме този висок рейтинг и благодарение на обстоятелството, че той като фигура в момента събира подкрепата на голяма част от тези български граждани, които са против настоящото политическо статукво, против настоящото управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, анализира Минчев. "Румен Радев, със своята позиция на отчетлива, ясна, категорична опозиция, персонифицира и събира подкрепата на тези хора. Това, разбира се, ще му помогне в процеса на издигане и реализация на неговата кандидатура за втори мандат, но доколко ще бъде достатъчно, остава да видим", казва Огнян Минчев.