Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През май 2006 г. се превръща в най-скъпия български футболист в историята

Голмайстор №1, той задмина дори легендарния Зума

За своя 40-годишен юбилей на 30 януари най-успешният български футболист през ХХI век Димитър Бербатов получи поздравления от бившите си клубове "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Фулъм", "Монако", "Байер" (Леверкузен) , ПАОК, както и от родния ЦСКА. С топли пожелания към големия нападател се включиха още БФС, както и стотици хиляди в социалните мрежи.

Безспорно личността и успехите на Бербатов са повод за гордост за всеки българин. Нека да проследим пътя му дотук в 40 важни дати за 40-годишната звезда.

Фамозният реализатор е юноша на "Пирин" в родния Благоевград, а първите си изяви на терена в професионалния футбол прави в ЦСКА.

Изиграва първия си мач на 16 декември 1998 г. Първият трофей в кариерата му е купата на България с ЦСКА след 1:0 във финала над "Литекс" - 26 май 1999 г.

Май 1999 г. - дебютира за младежкия национален отбор. Стойчо Младенов го вика за контрола срещу Румъния в Букурещ. В рамките на една година преминава от юношеския през младежкия в мъжкия национален тим. 17 ноември 1999 г. - дебютира за мъжкия национален отбор на България.

Едва 20-годишен играе за немския "Байер" (Леверкузен) - 14 юли 2000 г. И веднага се превръща в любимец на феновете на немския клуб. ЦСКА получава 4,5 млн. марки плюс 500 000 за брой изиграни мачове, като запазва 30% от следващ трансфер.

4 август 2000 г. - за първи път вкарва 5 гола в един мач и става първият играч на ЦСКА, разписвал се 5 пъти в евротурнирите, при 8:0 над молдовския "Конструкторул".

10 февруари 2001 г. - дебютира в Бундеслигата. Влиза на мястото на Улф Кирстен и веднага записва първата си асистенция. "Байер" бие "Кьолн" 4:1.

През 2002 г. Митко бележи важен гол във вратата на английския колос "Ливърпул" за победата с 4:2 и е с основна заслуга за това "аспирините" да играят финал в Шампионската лига, загубен от абсолютния хегемон в турнира "Реал" (Мадрид).

24 април 2002 г. - за първи път излиза на "Олд Трафорд" в полуфинал в Шампионската лига срещу "Манчестър Юнайтед". Мачът завършва 2:2, а след 1:1 в реванша "Байер" отстранява и "Юнайтед".

Цяла Европа говори за младия футболист, който през същата календарна година се разписва в изключително важния за България двубой срещу Хърватия.

През декември 2002 г. става Футболист на годината за първи път. На 10 септември 2003 г. Бербо, макар и с контузия, слага точка на спора, оформяйки крайното 2:0 за "лъвовете" - победа, която се оказа с най-голяма тежест за това България да играе на европейските финали в Португалия през 2004 г.

28 април 2004 г. - в трети пореден мач на националния отбор Бербатов вкарва по 2 гола - този път при 3:0 над Камерун.

След това вестник "24 часа" публикува каре със статистика за голмайсторите на България - Бербатов изравнява Гунди и Чико с по 19 гола, а №1 е Зума с 47. Бербатов вижда това каре, изрязва го и го залепя над леглото си в Леверкузен, за да ляга и става с идеята, че трябва да подобри рекорда на Христо Бонев.

Сезон след сезон класата и головете на Бербатов го изстрелват сред най-желаните футболисти на Стария континент. Така през май 2006 г. той се превръща в най-скъпия български футболист в историята, като, за да си осигури неговите услуги, английският "Тотнъм" се бръква с 16 милиона евро.

22 август 2006 г. - първи гол във Висшата лига на Англия в първия мач на "Уайт Харт Лейн" - бележи с левия крак и асистира за 2:0 над "Шефилд Юнайтед".

Бербатов записва името си със златни букви в тима на "шпорите", като се разписва цели четири пъти срещу "Рединг" между коледните и новогодишни празници през 2007 г.

През същия сезон негов гол от дузпа донася равенството в редовното време за тима във финала за купата на лигата срещу лондонския съперник "Челси".

В крайна сметка "Тотнъм" печели купата след победа с 2:1 в продължения, а това е и последният спечелен трофей за отбора до ден днешен. След два фамозни сезона на "Уайт Харт Лейн" Митко е желан от двата отбора на Манчестър - "Сити" и "Юнайтед".

Както сам признава, изборът за него изобщо не бил труден и срещу сумата от над 30 милиона евро Бербатов става част от тима на сър Алекс Фъргюсън.

13 септември 2008 г. - дебютира за "Манчестър Юнайтед" срещу "Ливърпул" на "Анфийлд".

30 септември 2008 г. - отбелязва 2 гола за 3:0 над "Олборг" в дебюта са за "Юнайтед" в Шампионската лига.

19 януари 2009 г. - първите награди за "Успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов". Сър Алекс приветства инициативата и урежда клубният самолет да докара Димитър в България.

16 май 2009 г. - първата титла на Англия! Първи българин, шампион във Висшата лига.

15 октомври 2009 г. - ражда се дъщеря му Деа.

18 ноември 2009 г. - става голмайстор №1 в историята на България! Отбелязва два гола. С този за 2:1 изравнява Христо Бонев, а с попадението за крайното 4:1 над Малта задминава легендарния Зума.

Класата на благоевградчанина се затвърждава с пълна сила на "Олд Трафорд". През 2010 г. Бербатов отново пише история в английския футбол, като става първият футболист от 64 години насам, който вкарва хеттрик за "Манчестър Юнайтед" в най-голямото дерби на Острова срещу "Ливърпул". Вторият гол на българина е след акробатично изпълнение на задна ножица. Рекордите за Бербо за "червените дяволи" далеч не свършват дотук.

Само два месеца по-късно елегантният голмайстор се разписва смайващите пет пъти при разгром над "Блекбърн" със 7:1. Така Митко се превръща в четвъртия футболист с такова постижение в историята на Висшата лига, както и в единствения, който не е англичанин.

13 май 2010 г. - Бербатов обявява официално оттеглянето си от националния отбор.

Няколко седмици по-късно печели наградата за футболист на България за рекорден седми път - 20 декември 2010 г.

През февруари 2011 г. той забива трети хеттрик за сезона - нещо, което за "Манчестър Юнайтед" преди него прави само Рууд ван Нистелрой.

В крайна сметка Бербо печели втората си титла с отбора, а в края на шампионата си поделя и голмайсторския приз на Висшата лига с бившия си съотборник Карлос Тевес. През 2012 г. на 31 години нападателят преминава във "Фулъм", а с головете си се превръща в най-важния играч за клуба.

Митко се отчита и със забележителен престой във френския "Монако". Става любимец на феновете след куп важни и повече от красиви попадения.

19 ноември 2012 г. - ражда се дъщеря му Елиа.

Бележи и във вратата на английския "Арсенал" в мач от елиминационната фаза на Шампионската лига. Отборът от княжеството печели с 3:1 на стадион "Емирейтс", а победата натежава достатъчно и тимът елиминира известния английски клуб на реванша.

12 февруари 2014 г. - първи гол във Франция. Вкарва в 115-ата мин по време на продълженията за победното 1:0 за "Монако" в местното дерби с "Ница", с което класира отбора напред за купата на страната.

8 март 2014 г. - първи гол в Лига 1. Бележи и изработва дузпа за 2:1 над "Сошо".

25 февруари 2015 г. - изравнява рекорда на Христо Стоичков за българин с най-много голове в европейските клубни турнири. По 34 гола.

2 септември 2015 г. - ПАОК обяви привличането на голямата българска звезда.

3 септември 2015 г. - 8000 души организираха грандиозно посрещане на Бербатов на стадион "Тумба" в Солун.

12 септември 2015 г. - дебютира в Гърция в гостуване на “Верия”.

14 юни 2017 г. - фондация "Димитър Бербатов" организира първия изцяло благотворителен звезден мач у нас заедно с фондацията на Луиш Фиго - All Stars 2017. Куп звезди на световния футбол идват в София. Пол Скоулс, Гари Невил, Райън Гигс, Патрис Евра, Неманя Видич, Роби Кийн, Робер Пирес са сред участниците в грандиозния спектакъл на стадион "Васил Левски". Христо Стоичков и Красимир Балъков са съотборници на Бербатов в отбора му United Stars. Мачът между звездните селекции на Фиго и Бербатов завършва 3:3.

23 август 2017 г. - "Керала Бластърс" обявява официално, че привлича Димитър Бербатов.

17 ноември 2017 г. - дебютира в индийската Суперлига. Завръща се в игра след 535 дни - след последния си официален мач за ПАОК. 8 февруари 2018 г. - вкарва първия си гол в индийската Суперлига - срещу АТК.

23 февруари 2018 г. - последният мач на Бербатов! "Керала" - "Ченаин" 0:0.

10 ноември 2018 г. - Димитър Бербатов представя официално своята автобиография “По моя начин”.

19 септември 2019 г. - 38-годишният Димитър Бербатов обяви официално края на кариерата си!

От началото на 2021 г. пък топнападателят влезе в треньорския щаб на "Етър" (Велико Търново).