Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Физик, юрист, джудист, пилот, тя е жена, която обича риска и има невероятна житейска история

Като дете се грижи за тежко болната си майка и една вечер успява да върне в гърдите й излязлата навън трахея, наставлявана от лекар по телефона

Оцелява като момиченце, блъсната свирепо от кола

Авиомеханик, джудист, грижовна дъщеря за болната си майка, чиято трахея връща обратно в гърдите й една нощ, след като е излязла навън през дупка в шията, съдържателка на кафе и книжарница. През всичко това е минала Аврил Хейнс, първата жена в историята на САЩ, която застана начело на спецслужбите. Тя бе утвърдена като член на кабинета “Байдън”. Директорът на националното разузнаване, позиция, създадена през 2005 г., след атентатите на 11 септември, координира дейността на 18 служби -

от ЦРУ до могъщата и свърхсекретна Агенция

за национална сигурност.

Топчиновникът на този пост отговаря за реформите в разузнавателната общност и закона за борбата с тероризма, съветва президента на САЩ и структурите на Съвета за национална сигурност и Съвета за вътрешна сигурност по въпросите на разузнаването и националната сигурност.

51-годишната Аврил Даника Хейнс е родена през 1969 г. в Горен Уест Сайд, бохемски район на Манхатън, Ню Йорк, в семейството на професора по биохимия Томас Хейнс и художничката Адриан Рапин. Аврил е единственото им дете. Рафтовете на апартамента им преливат от книги; картини покриват стените и са струпани навсякъде, където има място, а майка u обича да организира партита, след което работи трескаво в студиото си, обзета от еуфория за творчество. Бащата на Аврил всеки ден пита дъщеря си

дали е направила нещо добро

за някого

Историята на ранния й живот е описана в автобиографичната книга на Минди Люис за баща й: "Любопитен живот: от сираче-бунтар до учен-новатор". Хейнс се идентифицира с еврейската вяра на майка си и в някои издания като www.clevelandjewishnews.com се споменава, че е първият евреин на поста директор на националното разузнаване.

Когато е на 4 години, майка й се разболява от белодробен емфизем, а по-късно и от птича туберкулоза, бактериално заболяване, вероятно от гълъби, свили гнездо във външния климатик. Вследствие на различни болести и проблеми с белия дроб майка u е прикована към инвалидна количка. 12-годишна, Аврил поема изключителната отговорност да се грижи за нея. Помага й с респиратор и

чрез вакуумна помпа предизвиква контракция за разширяване

на белите й дробове, за да може да диша. Една вечер трахеята на болната излиза отвън и 16-годишната й дъщеря запазва самообладание и я връща в гърдите през дупка в шията, инструктирана от лекар по телефона, пише сп. "Нюзуик".

По-късно майка u претърпява хирургична операция, която u позволява да диша, без да използва устата или носа си. Аврил бди над нея денонощно и въпреки недоспиването учи упорито в училище. По това време,

поради натрупване на сметки за лекарства

и медицински услуги, семейството е напуснало апартамента си и отсяда при различни приятели и роднини в града.

Малко преди 16-ия рожден ден на Аврил майка й умира. След гимназията Аврил - изтощена емоционално и физически, отлага колежа за една година и работи като автомеханик в автосервиз в Хайд Парк. После заминава за Япония. Там тя се записва в "Меката на джудото", института по джудо "Кодокан" в Токио, и получава кафяв колан. След това Хейнс започва да учи теоретична физика в Чикагския университет, факултет, доминиран от мъже. Казват, че има талант за техника от малка. Като дете ремонтира телевизори с изхвърлени от употреба части, а в Чикаго помага за възстановяването на двигатели на Subaru, като използва стари автомобилни части, взети от морга за коли.

На млади години е блъсната от кола, докато кара колелото си. Това е

сериозен

инцидент,

чиито последици u причиняват значителна болка и до днес. Докато се възстановява в болницата, тя мечтае да си купи самолет и да лети до Европа.

Записва се на курс за летци в Принстън, Ню Джърси. Там се влюбва в своя авиоинструктор Дейвид Давиги и скоро след края на курса двойката

заминава за Флорида, за да си купи самолет

Намират стара двумоторна Cessna 310 от 1961 г., която се нуждае от ремонт. Хейнс започва да възстановява остаряващата авионика на самолета и скоро младежите политат към Бангор, щата Мейн, тяхната изходна точка за Европа.

След като оборудват самолета с допълнителен резервоар за гориво, двойката излита в един късен летен следобед, надявайки се да стигне до Англия на следващия ден. Но докато прелитат над Северния Атлантик, започват да губят височина

Самолетът остава първо без един, а след това и без двата си двигателя. Летейки на 1000 фута над зловещото Лабрадорско море в северозападната част на Атлантическия океан, те обмислят възможността да кацнат между вълните. Успяват да се приземят на малко изолирано летище на скалистия бряг на остров Нюфаундленд.

През 1992 г., когато Хейнс завършва Чикагския университет, двойката се установява в Балтимор. Аврил записва докторска степен по физика в университета "Джон Хопкинс", а Дейвид започва работа като пилот в търговска авиокомпания.

Но съдбата и усетът на Хейнс към предизвикателства

я отвеждат по нов път, към реализирането на нова мечта.

Тя и съпругът u научават, че се продава на търг стар бар с някогашен публичен дом на втория етаж в предградието Фелс Пойнт, конфискуван след рейд на федералната служба за борба с наркотиците.

Продават самолета, вземат банков заем и инвестират в книжарница и кафене, наречено в памет на майката на Аврил - Adrian's Book Cafe. В книжарницата се предлагат книги на местни писатели, включително необичайни издания от малки, независими издателства, а също така се правят литературни четения. Тя работи от 8 часа сутринта до 1 ч. сутринта на следващия ден, седем дни в седмицата, но не u тежи, защото обича работата си.

Книжарницата се намира в бързоразвиващ се район, заобиколен от елитни квартали и нови жилищни сгради. (Полицейската драма

“Убийства: Животът по улиците”

е заснета там

през годините, в които Хейнс е собственик на бизнеса с книжарницата.) С течение на времето Хейнс се включва по-активно в местната общност, като работи за изграждане на отношения между търговците и жителите.

Банката, която отпуска първоначалния u заем за книжарницата, е доволна от печалбите на обекта и предлага на Хейнс да я разшири във верига. Но в този момент нейните интереси са насочени към обществена дейност и тя разбира, че адвокатската професия ще й бъде много по-полезна за каузите, които я интересуват.

Отказва се от книжарницата

и решава да продължи образованието си в областта на правото. През 1998 г. постъпва в Юридическия факултет на Джорджтаунския университет.

Аврил Хейнс скоро започва да се интересува от международното право и спазването на правата на човека. След като завършва университета, работи като чиновник в кабинета на съдия от Федералния апелативен съд, а през 2003 г. постъпва на работа в правната служба на Държавния департамент на САЩ.

Същата година се оженват с Дейвид

Хейнс проявява интерес към историята на споразуменията между държавите и бързо става професионалист в тази сфера на международното право. С нейната работа в договорната администрация на Държавния департамент е свързана новината, че администрацията на Буш е сключила тайни споразумения с редица страни в Източна Европа, което дава възможност на ЦРУ да създаде тайни места за задържане и разпит на заподозрени терористи. Някои членове на Конгреса осъзнават, че тайните споразумения са в нарушение на закона, който изисква Държавният департамент да уведоми законодателя за всички споразумения с чужди държави, тайни или не. Хейнс и нейните колеги откриват, че всъщност има около 600 споразумения от години, които никога не са били докладвани. В Конгреса започва оживен дебат. Хейнс заедно с екип от адвокати започва трудоемък процес, който включва изготвяне на доклад за всяко споразумение. Екипът работи денонощно в продължение на седмици, за да свърши работата.

Новата шефка на службите

е била и правен съветник по политико-военни въпроси

След две години работа като адвокат на Комисията по външни отношения на Сената при тогавашния u председател Джо Байдън тя се завръща в Държавния департамент като ръководител на Службата по договорните отношения. През 2011 г. става заместник-съветник на президента по националната сигурност, роля, която я поставя в центъра на правните въпроси, сигурността и най-чувствителните военни и антитерористични операции на правителството.

Хейнс е забелязана както заради трудолюбието й, така и с колегиалността си. Като най-добрите юристи тя не се ръководи от своите политически предпочитания. Сп. “Нюзуик” описва изключителния u работохолизъм и приветливо отношение към обикновените хора. "Беше 5,30 сутринта в средата на май и Хейнс напускаше работа. Щеше да се върне до 7 ч., след душ и преобличане в дома си на Капитолия - и след като вземе обичайното си ледено лате с пълномаслено мляко в местния Starbucks, където момчетата, които правят кафето,

се обръщат към

нея на малко име”

Като правен консултант на Съвета за национална сигурност през 2011 г. тя работи по широк кръг изключително сложни и юридически чувствителни въпроси - обикновено до 1 или 2 сутринта, понякога и до по-късно. Сред тях са законовите изисквания, регулиращи намесата на САЩ в Сирия, както и широкия кръг възможности за осуетяване на ядрената програма на Иран. “През цялото време Хейнс понякога е викана посред нощ, за да прецени дали заподозрян терорист може законно да бъде ликвидиран при удар с безпилотен самолет", пише "Нюзуик". Аврил дълбоко уважава международното право и необходимостта да се действа по начини, които съответстват на международните норми, но също така знае, че антитерористичните операции са много важни. Инициативата, на която посвещава много енергия и време, е свързана с усилието на Обама да наложи нови правила и стандарти за планирани убийства на набелязани мишени.

През юни 2013 г. директорът на ЦРУ Джон Бренан официално обявява оставката на Майкъл Морел като заместник-директор на ЦРУ и през август назначава на мястото му Аврил Хейнс. От гледна точка на нейните пълномощия в областта на националната сигурност

избирането й на новата позиция

е логично,

но в друг аспект е изненадващо за мнозина.

Колегите й често описват някои черти на характера й, които обикновено не са характерни за служителите на ЦРУ - чаровна личност, смирение, граничещо със срамежливост, дълбока съпричастност към другите. "Тя може би е най-добрият човек, който някой от нас някога е срещал", казва заместник-съветникът по националната сигурност Бенджамин Роудс.

Известна е с уважителния си стил - генералният прокурор Ерик Холдър я увещава от време на време да го нарича "Ерик", а не "господин прокурор", пише "Нюзуик". Аврил Хейнс работи упорито и е етична с колегите си. "Тя е толкова грижовна и почтена", казва Денис Макдоноу, шеф на кабинета на Белия дом.

Някои колеги съветват Аврил да не приема поста, а и самата тя има съмнения, но поема задачата заради Обама. В Ленгли по това време не знаят за необичайния й, дори

екзотичен път

към върха на американския шпионски свят

Това е пътешествие, в което Аврил Хейнс показва склонност към приключения, риск и способност за преодоляване на несгоди. Тя не споделя важни моменти от своята наистина нетрадиционна лична история дори с най-близките си колеги, още по-малко с възможните си противници, пише "Нюзуик". "Тя е много непретенциозна и изключително скромна", казва Катрин Ремлер, съветник на Белия дом и настоящ шеф на Хейнс. "Но това не значи слаба. Тя има сила на духа и реална способност да дава силен отговор."

През декември 2014 г. Аврил Хейнс е обявена за заместник-съветник по националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама и заема тази длъжност до края на мандата му. Преди одобрението й като топразузнавач № 1 при Джо Байдън номинацията й е разкритикувана от сенатора републиканец Том Котън от Арканзас. Той възрази срещу одобрението й, докато тя не изясни по време на изслушването на Комисията по разузнаване на Сената някои въпроси за програмата за разпит на ЦРУ чрез изтезания по време на администрацията на Джордж Буш. Хейнс отговори на последвалия писмен въпрос в сряда и Котън даде зелена светлина за гласуването.

"След като в течение на четири години

ролята на разузнавателното общество съзнателно бе подкопавана,

то заслужава силен, утвърден от Сената лидер, който ще го съживи”, каза новият председател на сенатския комитет по разузнаване, демократът от Вирджиния Марк Уорнър.

"Мисията на кабинета на директора на националното разузнаване никога не е била по-важна за сигурността или просперитета на нашата нация. В този важен момент, с всички извънредни предизвикателства и възможности, пред които е изправена нашата нация, политиците се нуждаят от достъп до навременна и точна аналитична информация. Службата никога не трябва да се колебае да казва истината на властта и да гарантира

разузнаване, в което водещи са фактите, а не политиката

Знам, че президентът очаква и иска това", каза Хейнс. Сред приоритетите й е противодействието на Китай, подобряване на киберсигурността и очакването за следващата пандемия, според Ен Би Си Нюз.

Някои я наричат "мистериозна жена" с житейска история, която може би я е подготвила за всичко. Други твърдят, че обича афоризма "Всичко е пирон, ние сме чук".