Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сменя мястото си в самолета в последния момент, оцелява по чудо и сега щастлив триумфира с купата

В спешното защитникът не искал да се раздели с брачната си халка за нищо на света

От тази дузпа зависи всичко, отборът на "Чапекоензе" се нуждае само от едно точно изпълнение от бялата точка от Анселмо Рамон, за да спечели бразилската Серия Б и да се завърне в елита. Тимът води с 2:1, но само победа с поне още един гол разлика ще бъде достатъчна за постигането на целта. Наказателният удар е изпълнен от Анселмо по майсторски начин в стил "паненка" и мечтата вече е реалност. Отборът на "Чапекоензе" е на седмото небе, но най-големият късметлия не е голмайсторът, а капитанът Алан Рушел, който остана жив преди четири години в една от най-големите трагедии.

Той щастлив триумфира с купата, но не това бе за него големият подарък. Наистина

ценния дар той

получи на

28 ноември 2016 г.,

когато стана един от шестимата оцелели по време на полет LMI2933. Тогава отборът на "Чапекоензе" се качва на борда, за да се изправи във финала за "Копа Судамерикана" срещу "Атлетико" (Насионал). Тогава 77 души загиват, включително и 19 футболисти. Сред тях бе и бившият играч на ЦСКА Фелипе Машадо. Освен Алан Рушел оцеляват и съотборниците му Джаксън Фолман и Нето. Настоящият капитан обаче единствен прави немислимото и въпреки тежка травма в гърба успява да се завърне на зеления килим. Самият Рушел си спомня миговете веднага след като се събужда след катастрофата: "Баща ми каза, че първото нещо, което съм попитал в болницата, е: "Вярно ли е?" А той отвърна, че просто се е наложило на самолета да извърши аварийно кацане, но аз, Фолман и Нето сме добре. В този момент помислих, че

ние тримата сме единствените пострадали

и че финалът ще е на следващия ден. Все още мислех за играта. На следващия ден обаче дойдоха още лекари да говорят с мен. Предупредиха ме, че трябва да запазя спокойствие. Тогава ми разкриха жестоката истина, че не е имало никакво аварийно кацане, че самолетът се е разбил. Казаха ми, че сме оцелели само аз, Джаксън, Нето, две стюардеси и един журналист. В този момент светът се разпадна за мен. Съпругата ми казва, че целия ден съм бил като вцепенен. Мислех, че това е ужасен кошмар, от който ще се събудя".

Късметът на Рушел сработва минути преди катастрофата, когато си сменя мястото. 27-годишният тогава футболист се озовава в задната част на самолета, където са настанени репортерите. Всички са щастливи, разменят си шеги и закачки.

Буквално минута преди ужасния инцидент директорът на "Чапекоензе" Каду Гаучо помолил защитника да отиде на мястото си, където са останалите му съотборници.

"Аз не исках, но Фолман ме помоли да седна до него. Така и направих. Само Бог може да каже как оцелях в този ужас. Господ ме сграбчи и ми даде втори шанс", споделя футболистът, когато възвръща спомените си.

За ужаса първоначално е обвинен пилотът на боливийската компания, който тръгва с недостатъчно гориво. По-късно е изяснено, че не само пилотите са виновни. "Не знам каква е причината за катастрофата, но мисля, че пилотите нямат вина", смята Рушел.

Той също така си спомня, че когато е откаран в болницата,

лекарите настоявали да му свалят брачната халка,

но той не се съгласявал при никакви обстоятелства. Не искал за нищо на света да се раздели с пръстена, който го свързвал с любимата.

Половинката му пристига в болницата, когато все още не се знае дали Алан ще оцелее.

Той е с тежки травми по ръцете, краката, главата и гърба. Защитникът се подлага на операция на гръбначния стълб и така се оказва изключителен късметлия за втори път, защото при интервенцията е имало вероятност да остане инвалид.

Когато е изписан от болницата, защитникът си дава обещание, че ще посети всяко едно семейство на загинал играч на "Чапекоензе".

"Тази трагедия е един урок, че трябва да оценяваме живота - казва той през сълзи. - Обърнете внимание на факта, че не сме безсмъртни, и бъдете добри."

След тежък възстановителен период Рушел успява да се изправи на крака и за всеобщо учудване се връща на терена. Девет месеца по-късно той отново е с фланелката на "Чапекоензе" за демонстрационния турнир „Жоан Гампер“ срещу домакина "Барселона". Бразилският тим е посрещнат с възторг и на крака от феновете на "Камп Ноу".

Заедно с Рушел в отбора е и Нето, който продължи да играе като централен защитник до 2019 година, след което стана спортен директор в клуба.

Фолман обаче не успява да се възстанови от катастрофата. Именно на тях двамата и най-вече на всички загинали в ада край Меделин Рушел посвети спечелването на титлата.

"Първо, искам да благодаря на Бог за тази възможност", каза Алан, след като триумфира с купата. Въпреки че "Чапекоензе" загуби целия си състав,

той успя да се задържи в

елитната Серия А

още два сезона, след което финансови проблеми натиснаха клуба и през 2019 г. тимът изпадна във Втора дивизия.

За съжаление, това може да бъде и последният мач за Рушел с любимия отбор, тъй като договорът му изтича. Може би затова той посвети победата и на бившия президент на клуба Паулу Магро, който на 30 декември почина след усложнение от COVID-19: "Всички ние знаем колко много изстрада той с нас и колко усърдно работеше за клуба".

"Заслужено, с право и след много борба "Чапекоензе" е шампион на Серия Б", щастливи написаха от клуба в профила си в Twitter.

След победата отборът отпразнува титлата с кратък парад с открит автобус по улиците на малкото южняшко градче Чапеко. Четири години след катастрофата

феновете отново ликуваха със своя любим зелен отбор

Алан Рушел пък показа на всички, че няма невъзможни неща. От невероятния късмет да остане жив той премина през ужаса дали няма да бъде инвалид, възстанови се, а сега гордо вдигна купата!