Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инж. д-р Георги Георгиев - един от депутатите, напуснали ИТН.
Инж. д-р Георги Георгиев - един от депутатите, напуснали ИТН.

"168 часа" взе това интервю през юни 2011 г. по повод тогавашната инициатива на МРРБ за саниране на сградите.

Преди 11 г. инж. д-р Георги Георгиев не беше депутат, а само експерт. Вчера той обяви, че е получил предложение да разцепи ИТН през лятото на 2021 г. за 1 млн. евро, но не го е направил. Детекторът на лъжата в ИТН доказал, че не е взел парите. Георгиев не назова човека, който е излязъл с офертата.

Инж. д-р Георги Георгиев: Качественият ремонт изисква напускане на сградите

- Г-н Георгиев, какви са стъпките за саниране на сградите?

- Първото, което трябва да се направи, е да се проучи документацията, свързана с проектирането и строителството на съществуващите сгради. Ако я няма тази документация, задължително съгласно ЗУТ се извършва заснемане за възстановяване на строителни книжа, което изисква разходи на средства и време, сравними с разходите за инвестиционно проектиране, както и подобна организация на действие. След това трябва да се избере фирма (или фирми, тъй като е необходимо спазването на два различни закона - ЗУТ и ЗЕЕ с различни специфични изисквания) за разработване на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Изборът на фирма трябва да бъде извършен от собствениците на имоти, което в практиката се извършва трудно. Поради тази причина е необходимо съдействието на държавата за създаване на механизми за провеждане на тези търгове или сертифициране на фирми, които да ги проведат.

След това идва редът на разработване на технически паспорт. Според наредбите за тази цел е необходимо обследване на цялата конструкция на сградата и компютърна симулация на земетръс. Задължителна част от техническия паспорт са предписания за строително-монтажни и ремонтни работи, които трябва да бъдат извършени. Това се явява и първия официален документ, който дефинира обхвата на строително-ремонтните дейности от гледна точка спазването на ЗУТ и останалите подзаконови актове към него.

- Това означава ли, че собствениците на имоти трябва да платят всяка от тези стъпки поотделно?

- Точно това означава. Затова се оскъпява страшно много един такъв процес. Освен техническия паспорт трябва да се извърши обследване за енергийна ефективност. Приключва с официален документ какво трябва да се направи.

- Това ли е всичко?

- Не, предстои избор на фирма за разработване на инвестиционен проект съгласно Наредба 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти. Тук проблемът е, че ще е нещо като обществена поръчка, но на частни собственици, а не на държавата.

След това трябва да се изработи инвестиционен проект и да се получи разрешение за строеж. Това са скъпи дейности, които са задължителни и трябва да бъдат изпълнени. Възможна е намеса на държавата в областта на премахване на разхода за разрешение за строеж с цел стимулиране на санирането. И отново трябва да се направи нещо като обществена поръчка за избор на фирма за основен ремонт.

- Как ще става ремонтът - къде ще са собствениците на жилища?

- При тази дейност се явява и най-големия проблем от организационна и социална гледна точка. Много е трудно строителството да се извърши, без да е необходимо обитателите на дадената сграда да я напуснат за срока на строителство. Накрая въвеждането на обекта в експлоатация не може да стане без участието на държавата, за да се облекчат процедурите, свързани с експлоатационните дружества и най-вече електроразпределителните дружества.

 

До 40 хил. лв. за саниране на 65 кв. м панелка

МЕЖДУ 200 и 600 лв. на квадратен метър излиза санирането на панелките, което трябва да стане на етапи до 2014 г. В страната има около 700 хил. панелни блока, в които живеят близо 2 млн. души.

Депутатът от "Атака" Николай Пехливанов твърди, че по негови оценки санирането ще струва около 100 евро на метър. Или около 15 хил. лв. за апартамент от 65 кв. м. Инж. д-р Георгиев и негови колеги от бранша, занимаващи се с тази дейност, твърдят, че ще излезе три пъти повече - или по 300 евро на кв. м. Това значи, че за жилище от 65 квадрата човек трябва да извади 40 хиляди лв., ако се спазват всички законови изисквания и етапи на процеса. За панелка от 100 кв. м

сумата ще нарасне до 60 хил. лв.

Инж. Георгиев твърди, че в момента не се спазва технологията за саниране на старите сгради, защото излиза прекалено скъпо на хората и е много трудоемко. Според изискванията на закона и наредбите към него преди да се пристъпи към саниране, трябва да се извършат няколко стъпки. Първо трябва да се разработи технически паспорт на сградите. Според депутата Пехливанов той ще струва 2-3 лева на кв. м. Паспортът е задължителен преди разработването на инвестиционен проект, плащане и получаване на разрешение за строеж и въвеждане на обекта в експлоатация. Разрешението за строеж се налагало, защото санирането по смисъла на закона се оказва основен ремонт. Така укрепването на панелките излиза доста скъпа операция.

Според експерти първо трябва да се вземат чертежите, някои от които са на 30-40 г. и липсват. В такъв случай трябва архитект да направи цялостна архитектурна подложка чрез специални уреди. Трябва да се установи какво е състоянието на връзките между панелите, дали не са корозирали от въздуха или от спукани водопроводни тръби. Съответно да се изследва

със специален уред

каква е сеизмичната устойчивост на сградата. София попада в зона, в която има вероятност от земетресения до 9 степен по Рихтер. Когато са строени панелките, те са били предвидени да издържат трус от 7 степен по Рихтер. С корозирането на връзките степента на устойчивост на сградите намалява. Затова се разигравали възможни земетресения чрез компютърни програми, за да се установи какво трябва да се укрепи.

За да се направи такова детайлно изследване по всички параграфи, е необходимо всички жители на съответната сграда да напуснат жилищата си за незнайно колко време, както и да осигурят достъп до връзките между панелите, твърди д-р Георги Георгиев, строителен инженер. Това още повече усложнява нещата. В други страни членки на ЕС санирането се извършва по два начина - или хората напускат жилищата си по време на ремонта, или живеят в тях, но при строго определени условия и изисквания. Според д-р Георгиев няма разработени критерии за избор на фирми за извършване на ремонтите.

Ясно е, че пенсионерите и социално слабите няма откъде да намерят пари нито за паспорти, нито за саниране.

"Това е политически въпрос и държавата трябва да се намеси", категоричен е Пехливанов. Според него така е станало в Унгария, Полша и Чехия.

По негови сметки за цялостно обновяване на сградите ще са необходими около 10 млрд. лв. Депутатът съветва никой да не прибягва към заеми за финансирането, защото банките ще трансформират тези кредити в ипотечни. Според него в случая най-добре е държавата да стане гарант по тези заеми или да се мисли за друг подобен модел.

"Това е работа на Министерство на регионалното развитие. Крайно време е министър Росен Плевнелиев да покаже, че се интересува и от друго освен от магистрали", казва Пехливанов. Според него за всяко правителство подобен ход ще е изключително непопулярна мярка и може да доведе до падането му. Ако

пенсионерите и безработните

не успеят да съберат парите или не успеят да погасят заемите си, ще са принудени да продават или да излязат на улицата.

"Ако не направим нищо, ще чакаме да се срутят няколко сгради и тогава пак ще трябва да го направим", предупреждава депутатът.

Министър Плевнелиев засега твърди, че въпросът трябва да бъде поставен на експертно ниво.

"Заделили сме 63 млн. лв. за тази дейност, нека да започне процесът, ще решим проблемите", каза той пред "168 часа".

СЪДБА: Обновяването може да прогони временно хората от панелките.
СЪДБА: Обновяването може да прогони временно хората от панелките.