Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агитацията разрешена като в театъра - с 50% публика (обзор) Правилата за безопасен вот ще пишат здравните власти.

Правната комисия промени закона преди второто му четене и вече не ЦИК, а здравният министър ще пише правилата за безопасен вот

С поправката за изборите в извънредния закон променят и този за хазарта

Въпреки пандемията предизборните митинги ще са разрешени и на закрито, но при 50% пълни зали като кина, театри и концертни зали.

Това допълнение в Закона за извънредното положение одобри правната комисия на парламента при второто му четене. Предложението е на ДПС. Сега политическите проява не бяха възможни заради забраната на закрито да се събират повече от 15 души.

“Записали сме партийни мероприятия, защото сме целели да избегнем точно “предизборна кампания”. Тя е само един месец преди вота. Преди това обаче има

и събрания

на актива на

партията,

за да се изберат водачи на листи и др. Целта е да се разшири обхватът”, обясни Хамид Хамид от ДПС.

Противоепидемичните мерки в изборните секции да се определят от здравния министър Костадин Ангелов. След това ЦИК ще направи организацията въз основа на тези правила, реши още правната комисия.

В първоначалния проект бе записано, че здравните правила, както и прилагането им са отговорност на ЦИК, но от комисията възразиха. Срещу това се обяви и опозицията.

ЦИК ще трябва да проведе и разяснителна кампания за начина на гласуване в пандемията.

До 3 дни преди

изборния ден

ще се приемат

заявления от

болни

и от карантинирани, които искат да гласуват със специалните подвижни COVID секции, решиха още депутатите от правната комисия.

“Това ще лиши хиляди български граждани от тяхното право на глас и ще постави под съмнение изборния процес”, възмути се Филип Попов от БСП. Защото и в тези три дни ще има хора, които може да се разболеят, и така няма да могат да поискат подвижна урна.

Минимум 3-ма трябва да са членовете на мобилните секционни комисии. Толкова са нужни и за секциите в чужбина. Защитните средства - маски и ръкавици, пък ще бъдат включени в план-сметката на МС за изборите.

И поправка в Закона за хазарта бе включена в преходните и заключителни разпоредби на извънредния закон. Тя скара ГЕРБ и БСП. Текстовете предвиждат Националната агенция за приходите, на която бе прехвърлено издаването, удължаването и измененията на лицензите за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата вече Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. Мотивите - първоначално дадените 6 месеца не са били достатъчни на данъчните за задачата, тъй като в НАП през това време имало много болни служители.

Поправката била в интерес и на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура. Освен това от ГЕРБ предлагат тя да важи до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи, изтекли сред 1 януари 2020 г.

Няма време за промени през Закона за хазарта, обясни депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.