Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекари откриват метаболитни нарушения у хора, преболедували атипична пневмония, предизвикана от SARS през 2002 г.

Изследване на чуждестранни учени е установило появата на диабет тип 1 или тип 2 при пациенти, които са имали атипична пневмония през 2002 - 2003 г., 12 години след възстановяването им. Експертите се опасяват, че подобни метаболитни нарушения могат да бъдат отложени във времето като последица от COVID-19. Руски медици са потвърдили, че вирусните инфекции е възможно да причинят диабет, но за окончателни заключения са необходими повече изследвания. Според тях дори

може да се опише нов синдром

- общо болезнено състояние на тялото, причинено от въздействието на SARS-CoV-2 върху функциите му.

Двата вируса променят работата на клетките гостоприемници по сходен начин.

Структурата на коронавируса, предизвикал пандемията през 2020 г., в 79% е като тази на SARS (ТОРС- тежък остър респираторен синдром) от 2002-2003 г. Учените смятат, че приблизително по еднакъв начин използват и клетките гостоприемници.

Все още не е известно как SARS-CoV-2 ще повлияе в дългосрочен план на здравето на хората, които са го прекарали. Въпреки това може да се направят някои предположения, въз основа на анализа на последиците, причинени от най-близкия му "роднина".

Според научни статии, при човек, страдащ от SARS, може да се наруши не само работата на сърцето и дихателната система. Китайски изследователи смятат, че съществува и риск от диабет тип 1 или 2.

Голям екип от учени, ръководен от д-р Хуайнунг Чен от болница Тиендзин, е провел проучване на пациенти 12 години след като са били заразени със SARS. Специалистите са установили, че хората имат различни заболявания - повишена податливост на белите дробове към инфекции, тумори, сърдечносъдови проблеми и

нарушен метаболизъм

на глюкозата и липидите (причини за метаболитни нарушения и диабет). Според авторите на изследването те могат да бъдат пряко или косвено свързани с увреждане на белите дробове заради прекаран SARS.

Това предположение се подкрепя от заключението на специалисти от отделението по ендокринология в пекинската болница Toнгрен. В своята работа те обясняват, че

коронавирусите променят работата

на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ2) в различни органи. Този ензим е рецептор и входна точка за няколко коронавируса, включително SARS и SARS-CoV-2. Той присъства в почти всички тъкани на човешкото тяло, но значително количество от него е локализирано в ендокринната част на панкреаса. Резултатите от теста са показали, че SARS я уврежда, а именно нейните клетки произвеждат хормона инсулин, регулиращ нивата на глюкозата в кръвта. Това кара учените да предполагат, че поради този факт някои пациенти развиват остър инсулинозависим захарен диабет.

На базата на тези факти д-р Джордж Вавогиус, учен от гръцкия университет в Тесалия, в свое неотдавнашно проучване предположи, че вирусът SARS-CoV-2 влияе и върху метаболизма на хората. Подобно е мнението и на руски експерти.

"Фактът, че вирусните инфекции могат да причинят диабет, е отдавна известен", казва Сергей Нетьосов, ръководител на лабораторията по биотехнологии и вирусология в Новосибирския държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките. - Това по-специално е свързано (и то с висока степен на вероятност) с инфекции с ентеровируси и вирус на рубеола,

особено в млада възраст

Така че посочената хипотеза е твърде вероятна, но се нуждае от обективна проверка."

Руските експерти не бързат да правят окончателни заключения. Известно е, че лекарствата, използвани за лечение на респираторни инфекции, причиняват метаболитни промени.

"Пациентите, споменати в проучването, приемаха преднизолон, лекарство, което има странични ефекти, свързани с липидния метаболизъм", казва Мария Орлова, старши изследовател в Института X-Bio на Тюменския държавен университет.

"Много ще зависи от характеристиките на конкретен пациент, от избраното лечение, от излагането на рискови фактори - обяснява д-р Давид Наимзада от Лабораторията за анализ на показателите за здравословното състояние на населението към Московския физико-технологичен институт. - В крайна сметка

диабетът се е появил

при доста хора много преди да разберем за съществуването на коронавирусите. Трябва да се признае, че има различни аспекти на COVID-19, които трябва да бъдат проучени. Все още има

редица неща, които не са ни известни

Въз основа на анализа на неврологични или респираторни усложнения при пациенти с COVID-19, предвид мащаба на пандемията, може да се опише нов синдром. Все пак е възможно в бъдеще хората, претърпели COVID-19, да развият редица комбинирани симптоми, чиято основна причина да е именно активността на SARS-CoV-2 в телата им."