Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Тодор Кантарджиев. Кадър БНТ
Проф. Тодор Кантарджиев. Кадър БНТ

За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия английски вариант. 17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории - доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английският вариант. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването "Панорама" по БНТ.

Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението, защото при тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания - веднага са заболели, веднага са карантинирани и са приети в болница у нас. Трябва да направим така, че да ограничим новия вариант на щама да не плъзне из страната. Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира известно време, допълни професорът.

Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация при лечението. Съветвам всички, които си идват първо, да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора, каза още той.

Хората трябва да се научат да слушат авторитетни изказвания на хора, които държат на името си и хора, които представляват някаква институция, категоричен е Кантарджиев по отношение на това, че има много хора, които не вярват на ваксините.

Големият български проблем е недоверието в институциите, недоверието в науката, недоверието в медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари и от хора, които не са лекари, но бяха специалисти по медицинските въпроси, защото това е в характера на българина, коментира проф. Кантарджиев.