Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият външен министър на Сърбия е от тия събеседници, които наричаме “висока топка”. Интелигентен и сериозен, но в никакъв случай “сухар”, а в същото време толкова далеч от този кръчмарски подход в дипломацията, с който се славеха други негови предшественици, които съм виждал. Никола Селакович, който пое сръбската външна политика преди 3 месеца, е от новото поколение политици в западната ни съседка, които все по-малко робуват на догмите и предразсъдъците от едно време.

“Българи и сърби сме общо едва 15 милиона и ако не се държим заедно, ще станем невидими, а за какво ще ни е тази наша гордост, че сме имали велико минало и славни царства, когато не можем да осигурим на хората си - и сърби, и българи, достоен живот на тази наша земя”, казва Селакович.

Сам поде темата за българското малцинство в Сърбия, казвайки че със строителството на магистралата от Белград до българската грани е разширена свободната митническа зона, в която ще бъдат отворени общи предприятия и работни места за хората от двете страни. Питах го за тия повече от 20 г. в които двете но сърани живяха сякаш без да се забелязват една друга, дали днес Белград и София не водят тиха война на територията на Република Северна Македония, говорихме и как Сърбия се справя с икономическите последици от пандемията. Вчера Сърбия е започнала масово ваксиниране на населението. Ваксините са от три различни доставчика - американски, руски и китайски. Две съвсем нови болници с 970 и 550 легла са изградени от гола поляна. Сърбия е сред страните с най-нисък брой на починали от коронавирус, вероятно защото залага на хоспитализацията. По едно време имахме към 10 хил. души по болниците, разказа Селакович. Снощи наистина ми беше интересно да си говоря с него. Днес започват официалните срещи от двустранната му визита в София , каквато не е имало от цели 7 години. Странно за две съседни страни.

*От фейсбук