Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРИСТИАН НИКОЛОВ
КРИСТИАН НИКОЛОВ

Не познаваме младежа и никога умишлено не сме искали или опитвали да накърним доброто му име, да го “опустошим” или “сринем”. Затова му се извиняваме

Дадохме думата на едната страна в процеса - прокуратурата, редно е да я дадем и на другата - Кристиан Николов и неговия адвокат

Във в. “168 часа” се получи нотариална покана от Кристиан Николов - младежа, обвиняем за смъртта на журналиста Милен Цветков. В нея той настоява за извинение и уточняване на параметрите по евентуално обезщетение.

Тя е по повод публикация във в. “168 часа” от октомври 2020 г. със заглавие “Кристиан бил спец по дрогата, обсъждал с приятели ефектите ѝ върху мозъка и тялото”.

В нотариалната покана той твърди, че след като се запознал с публикацията, “психическото му здраве рязко се влошило”, бил “сринат” и “опустошен”.

Кристиан Николов посочва четири неточности в публикацията, които абсолютно не отговаряли на истината, поне относно него, а “не касателно други лица, участници по разследването, придобило известност като делото за смъртта на Милен Цветков”.      

Едната неточност, на която той се спира, е, че като “непълнолетен бил осъден с условна присъда за срок от 5 месеца за грабеж на вещи и пари на стойност над 300 лева”.   

Втората: “Че отново през 2016 г. му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. за неспиране на стоппалка на полицай”.

И третата: “Че съм бил изгонен от училище заради кражба от супермаркет”. 

По-нататък в нотариалната покана Кристиан Николов цитира Конституцията на Република България, решения на Конституционния съд, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС) и стига до заключението, че чрез въпросната публикация се е целяло накърняване на доброто му име, честта и достойнството му.

Сега по фактите и твърденията: 

Катастрофата, при която загина журналистът и телевизонен водещ Милен Цветков на 19 април 2020 г., предизвика огромен обществен отзвук.

Негови прояви бяха и множеството протести с искане за справедлив процес, организирани в социалните мрежи и провели се в редица градове - София, Пловдив, Благоевград. 

Обществото настояваше, а и имаше право да знае повече за трагичния инцидент, при който

намери смъртта си

едно от най-популярните

телевизионни

лица в България

през последните 30 години. 

От друга страна, начинът, по който загина журналиситът, а именно при пътно-транспортно произшествие на оживено столично кръстовище, на което в този момент е имало още много участници в движението - пешеходци и водачи на моторни превозни средства, допълнително нагнети общественото напрежение. Само ще припомним, че

темата за войната по

пътищата, която

отнема на година

десетки животи,

е една от

най-обсъжданите

далеч не само в медиите.

Мнозина се запитаха дали в този момент не е можело те или техните близки - деца, майка, бащи - да са били на мястото на Милен Цветков. 

На този фон закономерно вниманието беше насочено както към личността на Кристиан Николов, студента, задържан, а 24 часа по-късно и обвинен за катастрофата, така и към неговия спътник Георги Иванов, син на известен политик. 

На първо място държим да отбележим, че нито сме искали, нито сме се опитвали да го обидим, накърним, засегнем доброто му име, честта, достойнството. Да го “сринем” или “опустошим”. Не познаваме Кристиан.  Не познаваме и спътника му Георги Иванов.

Винаги сме се водили само от една цел - да информираме максимално читателите за хода на разследването за катастрофата. 

През тези месеци журналистите на “168 часа” в търсене на истината говориха с десетки хора - близки на Милен Цветков, разследващи, включително и приятели и познати на Кристиан и Георги.

Интересувахме

се кой е карал

“виновния” автомобил,

дрогирани ли са били пътниците и шофьорът? Държали ли са наркотици и защо Георги Иванов е избягал от местопроизшествието? Намерени ли са у Георги Иванов наркотици? Издирен и задържан ли е същия ден? Назначени ли са токсикохимични експертизи на космите на Кристиан и Георги за установяване на наслагване на вещества, вследствие системна злоупотреба с наркотични вещества?  Прикрива ли се нарушение на Георги Иванов, защото е син на политик?        

Така в напрегнатите месеци на разследването научихме, че Георги Иванов е осъждан. Имахме данни и за провинения във връзка с документи, по Закона за движение по пътищата и др.

Ние нямаме достъп до

материалите по делото,

тъй като не сме страна.

Разчитаме на устна

информация

Фактите за миналите съдебни осъждания са детайли от биографията на Георги, който заедно с Кристиан е пътувал в колата. Самият Кристиан също намеква за това в нотариалната покана. 

Признаваме за редакционната грешка в печатното издание, в което вместо името на Георги като осъждано лице за грабеж е записано името на Кристиян.

Извиняваме се на Кристиан Николов.

И съзнаваме, че колкото и да е тежко престъплението, за което ще отговаря пред закона, му дължим искрено извинение за невярната информация, която сме поднесли за неговото съдебно минало, а така сме заблудили и читателите. 

Това по повод на първите две твърдения. 

Сега за третото - изключването от училище.

Информацията за това, че Кристиан е изключен от училище заради кражба от супермаркет е получена от репортаж на Би Ти Ви, излъчен на 21 април 2020 г., и от други медии.

За “лошото поведение на Кристиан” в училище е говорил и директорът на 73-о СУ Иван Петков. В авторския материал в онлайн изданието сме се позовали на медията, но във вестник “168 часа” поради редакторска намеса с цел да бъде съкратен текстът, чисто технически е махнато цитирането на първоизточника.

Но ако и тази информация не отговаря на истината, нека и за това Кристиан да приеме извинения.

По четвъртото твърдение за това, че Кристиан е бил спец по дрогата, като е обсъждал ефектите от наркотиците с приятели в чатове в социалните мрежи:

Първо - за чатовете по отношение на дрогата е говорено от прокурори и адвокати на почти всички мерки за неотклонение в Софийския градски съд.   

Адвокатът на семейството на журналиста Милен Цветков Менко Менков също многократно публично обясни, че в хода на разследването е станало ясно съдържанието на въпросните чатове в социалните мрежи, в които Кристиан и негови познати често коментирали помежду си ефекта от най-различни наркотични субстанции.  

“Чатовете на обвиняемия показват, че той е знаел въздействието на наркотичните вещества”, коментира адвокат Менков.  

В нашия материал не сме пропуснали да отбележим и позицията на самия Кристиан относно твърдението, че е бил дрогиран по време на катастрофата.

Във всеки един момент сме готови да публикуваме коментара на Кристиан за случилото се на 19 април 2020 г. или оценката на неговия адвокат Любомир Таков.

Използваме извинението, за да ги поканим за интервю, включително по въпроса за квалификацията на деянието - умишлено причиняване на смърт при катастрофа.

Дадохме думата на една от страните - прокуратурата, редно е да дадем думата и на подсъдимия и неговия адвокат по този въпрос.