Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да, има технологии, които убиват коронавируса, и те вече успешно се прилагат в Япония, Тайван, Китай, а през последните

месеци навлизат и в Европа. Всичко започва в началото на 2020 г., когато японското Министерство на образованието, науката и технологиите заедно с Центъра за компютърни науки RIKEN и няколко водещи университета провеждат хиляди симулации на най-бързия към днешна дата суперкомпютър в света - Fugako.

"Целта им бе да установят на какво разстояние се разпръскват микрочастиците, наситени с вируса,

при кашляне

или кихане,

как се разпространяват в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в административни сгради и офиси - разбира се, при различни условия - дали има отворени врати, прозорци, климатици и т.н. Както и дали маските и шлемовете помагат; как, доколко и кои от тях - обясни пред "168 часа" проф. Стоян Марков, ръководител на Националния център за суперкомпютърни приложения (НЦСП). - Резултатите от симулациите се съпоставят с тези от стотици реални експерименти."

Проф. Стоян Марков, с помощта на д-р Кристина Капанова, проектира новия европейски суперкомпютър, който ще бъде инсталиран в София Тех Парк. Самата д-р Кристина Капанова е млад български учен, член на Европейския център за върхови постижения и участва в няколко международни проекта.

"В края на април японските колеги публикуваха част от резултатите и ги споделиха с нас", каза проф. Марков. На базата на резултатите от тези симулации и експерименти НЦСП организирана група от български специалисти, която предлага рационално техническо решение за стерилизация на въздуха в затворени помещения в присъствие на хора.

Как училищата, университетите, офисите, институциите, ресторантите, фитнесите могат да станат безопасни, четете тук, тук, тук, тук.