Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският министър по околна среда Емил Димитров
Българският министър по околна среда Емил Димитров

Всичките води, които трябваше да се излеят в р. "Марица", бяха задържани в язовирите и равномерно и бавно се подаваха от язовир в язовир и когато падне нивото на реката, да може да не наводни Пловдив. Това каза екоминистърът Емил Димитров по време на изслушването в парламента относно влошената метеорологична обстановка в страната. По думите му язовирите са пълни към момента, за този сезон това е учудващо, но уточни, че са били пълни и преди дъждовете.

"На всички оператори сме дали правото в зависимост от изменението на метеорологичната обстановка, да използват всички облекчителни съоръжения с цел защита на вредното въздействие на водите." каза още Димитров.

По думите му за язовирите, които са в "особено положение", в случая - яз. "Студена", им е дадено право в зависимост от измененията на времето, да изключват и включват събирателните деривации или водохващания от тях с оглед да се контролира обемът на язовира.

"Станахме свидетели на други аномалии - в река Струма имаше 20 кубика, в р. "Конска" - 89 кубика. 100-150, а някъде 200 кубика на квадратен метър се изляха във водосбора на тази река. Река "Искър" - 165 кубика беше на даден етап, река "Арда" беше 800 кубика, 5 пъти повече". Затова каскадите изиграха своята роля, от язовирът от Кърджали се напълни и се изпусна вода в следващия, от него изпуснаха в Ивайловград. Целта беше възможно най-минимално количество накрая да се изпусне в посока Гърция и Турция и до този момент го постигаме", подчерта екоминистърът.

Той уточни, че енергийните язовири винаги се държат на 80-90%, защото целта е водата в тях да произвежда електроенергия. Затова при тях отговорността, когато се пропуска висока вода, е много голяма, но екипите са обучени, подчерта Димитров.