Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Tретата група причини за екзекуцията на НТР е свързана с престъпно присвояване в групов или партиен интерес. Ще го илюстрирам също с един пример.

Както споменах, в американското писмо "не е писмо" се иска детайлна информация и за "ролята на фирма ИНКО при получаването на западни технологии". Интересът на американците е "оправдан", защото ИНКО наистина бе основно прикритие на НТР при работата му от легални позиции Между другото, създаването на ИНКО заимстваше богатия опит на ЦРУ в използването на тази форма на работа (фирми, самолетни компании, издателски къщи и т.н. - създавани, ръководени и използвани от ЦРУ).

Това бе официално българско външнотърговско предприятие, което наред с другите си служители имаше и служители по щата на НТР. По същия начин бе композирано и ръководството му, което осъществяваше дейността си под троен контрол - Държавния комитет за наука и технически прогрес, Министерството на външноикономическите връзки и НТР.

Неговата дейност не надхвърляше

"сивата зона"

Това, което напускаше нейните граници, си бе дело единствено на НТР и то извън ИНКО.

През втората половина на 80-те предприятието създаде няколко задгранични фирми и представителства. Истината е, че по неговите канали се движеше доста скъпо оборудване и съответните плащания.

Каква беше

съдбата му?

След закриването на НТР и при правителството на Филип Димитров ръководството на ИНКО бе сменено. За негов директор бе назначен Стамен Петров - една шушумига от информационно-аналитичния отдел на ПГУ, който се бе изявил най-вече със способности да организира осмомартенски тържества и да намира за машинописките на отдела дефицитните тогава черни чорапогащници. Очевидно в един момент е проявил "усет" и бе един от първите служители на ПГУ, самопредложили се на "Раковски" 134. Наградата бе, че Филип Димитров го е "оценил" и го направи директор на ИНКО. За малко повече от година, с помощта на нашумелия тогава аферист Дорон, дружеството беше източено до шушка. Колко куфарчета са се озовали в СДС, колко зад граница - не знам. Но след като правителството на Ф.Д. не получи доверие в парламента и падна, Стамен Петров се спаси зад граница.

Очевидно, че и там е бил забъркан в афери, защото в един момент се озова зад решетките в Испания. По-късно

бе екстрадиран

в България. Да сте чули как се разви историята по-нататък и дали се установи в коя партийна централа потънаха парите от ИНКО? Аз не съм чул. Може и да съм пропуснал.

Престъпното невежество и нежелание на новия политически "елит" да се замисли какво печели и какво губи страната от закриването на НТР пролича и в последното решение на „синьото“ правителство, дошло на власт "с малко, но завинаги". На 30 декември 1992 г. МС закри Центъра за приложна информация - ЦПИ, където се съхраняваше значителен обем от придобитата от НТР научно-техническа документация. Къде е тя,

къде потъна, дали

не е при автора

на искането с писмото, което "не е писмо" - аз не знам. Така или иначе преди 24 години бе закрито и последното звено, свързано с НТР. Самото научно-техническо разузнаване бе екзекутирано още през март 1991 г. При това по един необясним начин.

Както е известно, от февруари 1990 г. НРС е подчинена пряко на президента на България и обслужва правителство, парламент и президентство. До трансформирането й в ДАР - Държавна агенция за разузнаване - и

преминаването

й към изпълнителната власт все още нямаше закон, който да регламентира нейната дейност, но това не означаваше, че в нея могат да се правят големи и особено структурни промени без съответни мотивирани предложения и решения на отговорните нива.

Ще си позволя да отправя предизвикателство към медиите и така наречените разследващи журналисти. Всички ще сме им благодарни, ако ни покажат президентски указ или съответно регистрирано решение на президент, правителство или решение на Народното събрание за промени в структурата на ПГУ и закриването на НТР. Би трябвало да не е трудно да се открие такъв документ, още повече че и

дори да е бил секретен, той вече няма грифове

За съжаление, сигурен съм, че няма да намерят такъв документ.

НТР бе закрито с устно предадено "решение" на президента Желю Желев от един от личните му съветници, което също никога не е било на хартия и да има под него подпис и печат.

Това даде пълни основания и на покойния ми приятел и колега полк. Любо Михайлов да направи публично достояние факта, че същото указание е било дадено устно на него и на ген. Георги Манчев лично и от министър-председателя тогава Андрей Луканов.

И е лесно

проверим факт,

че малко преди тези събития на официално посещение в България бе държавният секретар на САЩ г-н Джеймс Бейкър, който имаше официални срещи и с президента, и с министър-председателя.

Нищо не твърдя!

Епилог

Три бяха мотивите, които ме стимулираха да предложа тази поредица на уважавания седмичник "168 часа".

Първият е провъзгласената още от древните римляни сентенция Verba volant, scripta manent.

Буквално преведена, означава "казаните думи отлитат, написаните остават".

Вторият е казаното от Маркус Волф, доайен на източните разузнавания, след падането на Стената: "Най-правилно може да се разбере преживяната история. Написването на история, която да заслужава това име, изисква готовност да приемеш и другата гледна точка".

Третият мотив беше разразилата се глобална криза с пандемията, предизвикана от коронования вирус.

Каква е връзката?

За мен тя се съдържа в недомисления фал, който беше направен преди 30 години - ЕКЗЕКУЦИЯТА на българското научно-техническо разузнаване, вместо неговото реформиране и използване в съответствие с новите обществени, икономически, социални, вътрешно- и външнополитически реалности.

За да не звучи като неаргументирана мантра, ще си позволя нещо, което не съм правил никога досега. Ще цитирам, а няма да преразказвам части от конкретни задачи и ориентировки на НТР, и то само

в сферата на вирусологията и ваксините

Това направление никога не е било на първите места сред приоритетите на разузнаването, но и никога не е отсъствало от плановете му.

И ще се убедите, че задачите винаги са били свързани с опазване на здравето на хората, а не в търсене на средства за неговото застрашаване. И те са били неотменна задача на разузнаването, защото имаше достатъчно информация, че в немалко чужди институти към този въпрос се подхожда от позицията на търсене и

създаване на нови опасни оръжия

Още нацистите не само се опитваха, а и изпробваха подобни разработки в концентрационните лагери срещу представители на други нации, етнически и малцинствени групи, индивиди с генетично наследени проблеми, от деца до старци, разделени на различни възрастови групи.

Дали краят на нацизма сложи точка на изследванията в областта на вирусологията и ваксините и дали сегашната пандемия ще послужи за урок, четете в следващия брой.