Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветанов и част от екипа на "Републиканци на България" бяха първите в неделните консултации на "Дондуков 2".
Цветанов и част от екипа на "Републиканци на България" бяха първите в неделните консултации на "Дондуков 2".

Гласуване по пощата за българите в чужбина и равнопоставеност на партиите в ефира на БНР и БНТ, поискаха от "Републиканци за България"

Средата на април е подходящо време да се проведат изборите смята Цветанов

В рамките на месец преди изборите да има ротация на областните директори на МВР поиска лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов при срещата си с Румен Радев във втория ден на консултации с извънпарламентарните партии за датата на изборите.

"Голямата тревожност идва в организационната работа. За да има допълнително спокойствие у гражданите е нужно да има ротация на всички областни директори на полицията на МВР", каза Цветанов като обясни, че това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и интересите, които хора на място биха искали да упражнят върху гласоподаватели. Според него така ще може да се противодейства и на купения вот от гетата. За пример даде, че областният директор на Благоевград може да бъде пратен в Силистра за един месец.

Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата предложи Цветанов, като даде пример с Румъния, чиито емигранти на последните избори са показали 40% избирателна активност при гласуване по пощата. Президентът одобри тази идея.

"Българските граждани в чужбина, това са над 2 млн. избиратели, безпокойството им е, че няма да имат конституционното право да гласуват, защото в много държави има много ограничения и няма да има възможност да се разкриват секции извън консулствата и търговските обекти", обясни Цветанов.

Той поиска още и равнопоставеност на партиите в ефирното време на БНР и БНТ по време на предизборната кампания. "Нямаме доверие на Емил Кошлуков, който не дава възможност различните гледни точки на всички български граждани, които се представят от различните партии. Към настоящия момента даваме доверието си към БНР, което представя плурализъм", заяви бившият втори в ГЕРБ. Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако се направят промени в Изборния кодекс, то първите променени текстове трябва да са именно в частта с обществените медии.

"Републиканци за България" имат готовност да се явят на избори на 28 март, но смятат, че управляващите не са готови за тогава, затова поискаха "по-разумна дата" след консенсус между партиите и институциите. Според Цветанов подходящо би било изборите да се направят в средата на април.

Цветанов категорично се обяви срещу идеята да се гласува в 2 дни, но пък подкрепя идеята, която още вчера лансира Христо Иванов - да се предава онлайн начинът на броене на гласовете и предаване на протоколите. "Трябва да имаме готовност с платформа и всички протоколи да могат а бъдат споделяни", каза още Цветанов.

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов
Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов
Цветан Цветанов на срещата с президента Радев, а до него е Джема Грозданова
Цветан Цветанов на срещата с президента Радев, а до него е Джема Грозданова
"Републиканци за България" заедно с президента Радев по време на консултациите.
"Републиканци за България" заедно с президента Радев по време на консултациите.