Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев КАДЪР: bTV
Росен Плевнелиев КАДЪР: bTV

Агентът на Държавна сигурност Александър Маринов с псевдоним Майстора постави под съмнение датата на изборите. Това каза пред бТВ президентът в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев.

"Държавният глава постоянно повтаря как ще измете мутрите от България: „Мутри, вън“, а тези, които създадоха мутрите: агентите на Държавна сигурност, са в президентството навсякъде. Те са шефове на Стратегическия му съвет. Агентът на Държавна сигурност под прякор Майстора постави под съмнение датата на изборите“, уточни той.

„Държавният глава трябва да се консултира, защото той е институционален играч и държи баланса между институциите в държавата. Това е заложено в Конституцията, но това са първите консултации, които Румен Радев прави. 4 г. той не отвори вратите за никого и нищо, освен за жестоко политическо противопоставяне, което той избра още от ден първи“, допълни президентът. Според него на един държавен глава не му отива да каже нещо, след това да се отметне. Посочването на датата 28 март беше груба грешка и гаф.“ Плевнелиев, че заради епидемията е по-подходящо изборите да са на „по-средна дата“ – между март и май.

Бившият президент прогнозира, че 2021-а ще е година тежко политическо противопоставяне.

„Практически тя ще реши всичко, например дали България ще влезе в Еврозоната, или не. Дали Радев ще има втори мандат, дали Борисов няма да има нов мандат. Всички тези тежки битки. Дали популистите, и демократите. Ще видим тежък сблъсък в България и винаги съм казвал, че това е голямото нещо, което предстои“, каза още Плевнелиев.

Той постави много добра оценка на правителството за справяне с коронакризата. "Аз бих сложил оценка между четири и половина и пет. Ще сложа 5.

Вчера имах дълъг разговор с директора на МВФ – Кристалина Георгиева, с която обсъдихме дълъг списък от 200 държави и нашата оценка е, че България се справя изненадващо добре на фона на глобалната ситуация.

Той посочи, че въпреки това има много неща, които могат да се направят по-добре. "Тази голяма тежка реформа в българското здравеопазване все още не се е случила, а тя има три вълшебни думички. Едната е електронна здравна карта, за да може линейката да знае във всеки момент на кой болен какво е правено и да знае къде да го закара. В някои сектори имаме добри резултати. Друга оценка, която направихме с Кристалина Георгиева вчера: установихме, че държавите са като обикновения човек. Дойде пандемията, тя ни удари много силно. Хората, които имат слаба имунна система, се оказаха в много тежка ситуация. Така е и с държавите. Когато нямаш резерви, когато си финансово нестабилен, прекалено разточителен, тогава идва кризата. От тази гледна точка България стои изключително добре. България е водила консервативна финансова политика в интерес на следващите поколения“, посочи президентът.