Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив
Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив

Преди да говори за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност

Безочие е Борисов да говори, че друг иска да отлага изборите, след като той се кри и протака, докато хората протестираха, заяви президентът

"Сега е времето да се провеждат консултации за парламентарните избори. Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, а премиерът се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да отлага - това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите."

Това заяви президентът Румен Радев пред медиите след тържествения водосвет на бойните знамена в столицата.

Преди да говори за избори въобще, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България, заяви още Радев.

Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Решението за датата го взема президентът, но начинът за провеждане се определя от Министерския съвет и парламентарното му мнозинство. Посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизицаия в работата на институциите, но до момента виждам само обещание, а не конкретни резултати, законова, организационна или логистична подробност за тези избори, коментира държавният глава.

За разлика от премиера, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да изкара хората да гласуват. Има значение сертифицирането на машините. Има значение как ще гласуват българите в чужбина, обясни президентът. За първи път ще правим избори по време на пандемия, което изисква друга организация, допълни той.

Запитан дали има промяна в намеренията му за датата на изборите и дали те може да се през април, Радев отговори: Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, логистична и организационна готовност за провеждането на изборите. Трябва да има категорично промени в закона, за да могат да гласуват и хората в изолация, както и друг тип организация, допълни Радев.

Консултациите на президента продължават. Днес със сдружението на малките общини, утре с НСОРБ, след това с обществения съвет на ЦИК и ръководството на ЦИК. Както и видеоконферентна среща с представители на българите зад граница. Събота и неделя ще са консултациите с извънпарламентарните партии, а след това и с парламентарните

Позицията на ДПС не ме учудва, коментира Радев декларацията на движението, с която то даде знак, че няма да го подкрепи за втори мандат. "Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори - те са ортаци и в бизнеса и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС", каза Радев.

Но избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и честни млади хора, допълни президентът.