Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

12 прегръдки на ден, 1,2 кг плодове, зеленчуци и зърнени храни ни гарантират емоционално благополучие

Хормоните на щастието са няколко биологично активни вещества - ендорфини, допамин, серотонин и окситоцин, които се произвеждат в мозъка, червата и централната нервна система. Възможно ли е, ако се увеличи количеството им, човек да се почувства по-щастлив?

Според известния руски психотерапевт Андрей Курпатов “щастието е мит и ние не сме създадени за него, а нашият мозък е сътворен от еволюцията за оцеляване, а не за удоволствие”. Твърдението не звучи никак обнадеждаващо. Въпреки това голяма част от хората искат да са щастливи и вече е доказано, че има хормони, които повишават чувството ни за

удовлетвореност

Серотонинът например е хормон, който се произвежда от бактерии в дебелото черво. Именно там до 95% от него се абсорбира и попада в кръвта. За да се „нахранят“ нужните ни бактерии с груби фибри (около 25-30 грама на ден), трябва да се погълне сериозно количество различни зеленчуци, плодове, бобови и зърнени храни, подправки - до 1200 грама, което невинаги е възможно.

Серотонинът не само подобрява настроението, но и повишава прага на болката, отговаря за качеството на съня, повишава способността за учене и участва в неутрализирането на алергиите. За да се произвежда в организма в достатъчно количество, е необходима и ултравиолетова светлина и затова през зимата нивата на този хормон в организма намаляват.

Къде се произвеждат ендорфини

Другите отговорници за щастието ни са ендорфините, които се произвеждат в невроните на мозъка. Те осигуряват устойчивостта на стрес, чувството за еуфория, когато се постигне дълго преследвана цел, участват в процесите на регенерация на тъканите и на тяхното изцеление. С помощта на тези хормони, ако възникне стресова ситуация, човек се концентрира, продуктивното му мислене се засилва. Готов е да работи усилено за определен период, за да постигне нещо, което е важно или изисква незабавно решение. Веднага след като въпросът бъде разрешен, тялото автоматично се отпуска и преминава в

“енергоспестяващ” режим. Ендорфините се произвеждат и в мускулите. Всеки, който спортува редовно, познава чувството на приятна умора и удовлетворение след тренировка във фитнес зала, йога или бягане. Освобождаването на ендорфини се насърчава от удоволствието при секс, приятното усещане след добра тренировка, вкусна храна, позитивното мислене и приятното общуване с приятели. И ако при този хормон всичко това е реално и постижимо, не така стоят нещата с

коварния допамин

Допаминът също се произвежда в мозъка и служи за предаване на нервни импулси. Синтезира се още в бъбреците и червата. Той е отговорен за нашето удовлетворение от храната и секса, а също и за очакването на желан резултат, като ни стимулира да действаме, за да го получим. Естествено, нивото му намалява, когато целта е постигната. Като хормон, допаминът участва в повишаване на кръвното налягане, сърдечната честота; ускоряване на отделянето на натрий с урината. Любопитен факт е, че допаминът се произвежда както по време на сън, така и по време на активни тренировки. Добре е да се знае, че производството на допамин се увеличава при употреба на наркотични вещества. С всяка доза той нараства, а след това намалява, което кара човек да прибягва към все по-големи количества.

Влиянието на допамина се потвърждава от експеримента на невролога от университета в Кеймбридж Волфрам Шулц. Опитът му с маймуни показва, че нивата на допамин се повишават, когато едно приятно събитие значително надвишава очакванията. Животните, на които е даден плодов сок, са показали най-ярки реакции не защото са го получили, а защото количеството му е било по-голямо от очакваното. Точно в този момент невроните в средния мозък са произвеждали най-много допамин. Т.е., когато получаваме приятни изненади, ние изпитваме удоволствие, за което са отговорни допаминовите неврони. Най-важното е, че ние сами можем да управляваме подобни реакции. Въпреки че, както отбелязват учените, от 30-годишна възраст нататък хората започват да губят по около 10% от допаминовите си неврони на всеки десет години.

Окситоцин: колко прегръдки ни трябват на ден

Окситоцинът е свързан преди всичко с майчинските чувства. Този хормон се произвежда от централната нервна система и е свързан с привързаността. При раждане помага за преминаването на плода през родовия канал, осигурява здравословна лактация при кърмещите жени. Всяка майка знае несравнимото с нищо чувство на удовлетворение, докато храни бебето си. Тези, които нямат деца, може също да изпитат прилив на окситоцин. Например с прегръдки, нежни докосвания и ласки. Минималното количество е четири пъти на ден. Учените по експериментален път установяват, че още по-добре е, ако прегръдките са дванадесет.

Тактилните усещания са изключително важни за емоционалното ни благополучие. Като правило родителите целуват и прегръщат малките си деца безброй пъти, но когато пораснат, броят на тези изблици на обич намалява. Затова тези, които са били лишени от тази родителска нежност в детството, израстват по-напрегнати и студени. За тях е по-трудно да се отпуснат и да установят контакт.

Как да се чувстваме щастливи

Ако става дума за хормоните на щастието като химични съединения, техният брой може да се увеличи. Това може да стане със спорт; с консумиране на определени храни като шоколад, банани, извара, ядки, билки, червени чушки; с умерена консумация на алкохол; с

качествен секс, достатъчно сън; с получаване на жизненоважно количество ултравиолетова радиация. Неслучайно сме толкова щастливи в слънчевите дни, когато броят на хората по улиците се увеличава; с получаване на необходимото количество прегръдки, ласки и докосвания, което може да се замени донякъде с масаж, дори с отглеждането на домашен любимец.

В лабораторни условия няма смисъл да се установява нивото на тези хормони, освен при сериозни заболявания, включително депресия. По-важното е в дългосрочен план да изпитваме удовлетворение от живота - когато се чувстваме необходими и полезни за другите, когато има за кого да се грижим, когато здравето ни не създава проблеми и когато има някого, с когото да споделяме радост и скръб. Въпреки това има хора, които свързват щастието с придобивката на апартамент, с повишението на заплатата, със срещата на желания брачен партньор и др. Всъщност това е коварният допамин в действие и в такива случаи психолозите винаги съветват да направим „инвентаризация“ на живота си, да се фокусираме върху ценното и да се научим да се наслаждаваме на простите неща.