Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Гинцбург впрегнал цялото си семейство в битката срещу коронавируса.
Александър Гинцбург впрегнал цялото си семейство в битката срещу коронавируса.

Александър Гинцбург сам си поставил "Спутник V" още преди да минат всички изпитания. И не допускал неваксинирани служители в института, който ръководи.

За Ринат Максютов - шеф на института, разработил втората руска ваксина "Вектор", не се знае почти нищо.

Сталин арестувал дядото на създателя на "Спутник V", който бил напълно реабилитиран след смъртта на Бащата на народите.

Ли Ланджуан е посрещната с възгласи "Богиня", когато се появява, накичена с всичките си медали, на летището в Ухан, след като се е справила с епидемията в началото на годината.

Интересна е съдбата на директора на Института по епидемиология и микробиология "Гамалея", създал първата руска ваксина "Спутник V". По бащина линия потеклото на Александър Гинцбург е от Сибир. Дядо му, който е лекар като собствения си баща, е

арестуван след донос

по време на Сталиновите репресии през 1938 г. и през 1954 г. е напълно реабилитиран. Прапрадядото на Александър Гинцбург според семейната легенда се е занимавал с контрабанда.

За това разказва самият академик в свое интервю пред "Российская газета". Баща му е участник във Втората световна война, а впоследствие оглавява лабораторията на Централния институт за автомобилен и автомоторен транспорт (НАМИ). По майчина линия пък произхожда от Южна Украйна.

Роден на култовата московска ул. "Стари Арбат", вирусологът днес живее на 64 км от Москва, в с. Крючково – популярно в последните години, на чист въздух. Директор е на "Гамалея" вече повече от 20 години.

69-годишният микробиолог и всичките му колеги

и сътрудници са

се ваксинирали

със "Спутник V" още преди да минат всички етапи на изпитанията, за да покажат колко вярват в своите разработки. Той разказва в свое интервю пред "Российская газета", че сам си поставил инжекцията. Сега не носи маска. И не би допуснал в повереното му ведомство да работят неваксинирани хора.

В интервюто си признава, че има сериозен опит с аналогични препарати, които ръководеният от него институт е създал преди години – срещу ебола и срещу МERS. Последният не е регистриран, но разработките за него са използвани и в крайната ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V".

Гинцбург

не е оптимист, че COVID-19 ще отмине

“Вероятно той ще остане с нас до края на живота ни”, смята специалистът.

Той предупреди руснаците, че три дни след поставянето на ваксината не трябва да пият алкохол, и ги успокои, че тя няма да повлияе върху фертилността им.

В битката с коронавируса Гинцбург е

включил цялото си семейство

Жена му работи в лабораторията. А дъщеря му Лиза, също биолог като майка си, е изпратена да обикаля всички центрове, където се поставят ваксини, за да следи дали се спазват предписанията.

Що се отнася до финансовото състояние на ръководителя на Института по епидемиология и микробиология, за 2019 г. заплатата му се е равнявала на 168 063 лв., което означава по 14 000 лв. на месец.

Притежава 2 къщи – 206 и 238 кв. м,

70-квадратен апартамент, поземлен участък от 1700 кв. м, както и вила от 809 кв. м. Това става ясно от декларацията му до антикорупционната комисия.

За разлика от Гинцбург директорът на другия научен център в Русия, който регистрира втората ваксина "Вектор" - Ринат Максимович Максютов, е млад човек.

Почти нищо не се знае за Ринат Максютов, директор на института, разработил втората руска ваксина "Вектор".
Почти нищо не се знае за Ринат Максютов, директор на института, разработил втората руска ваксина "Вектор".
Знае се, че е под 40-годишен, и то от думите на кмета на научния град Колцово край Новосибирск Николай Красников. Но въпросителните около стремително издигналия се специалист са много. Не се знае какво точно е завършил в Новосибирския университет. Предполага се, че молекулярна биология, но това са догадки. Никъде няма информация за жена му, освен в сайта на "Трансперънси интернешънъл - Русия", където са извадени декларациите на публичните личности в Русия до антикорупционната комисия.

От неговата става ясно, че има съпруга и две малолетни деца.

Заплатата му за

2017 г. се равнява

на 127 313 лв.,

което е горе-долу по 10 000 лв. на месец. Съпругата му е получила равностойността на 97 123 лв. Доста по-ниско - 83 502 лв., пък е било възнаграждението на Максютов през 2019 г. Същото се отнася и за жена му. От семейството само тя има кола – нисан. Двамата живеят в апартамент от 80 кв. м и притежават земеделски парцел от 1029 м.

Другото, което се знае за младия директор на института "Вектор", е, че научната степен "доктор" му е присъдена за

дисертация на тема създаване на ваксини срещу опасни вируси

По-късно е специализирал в САЩ, в Центъра за профилактика и контрол на заболяванията в Атланта.

След това се връща в родния си Новосибирск, край който се намира научният град Колцово. Дядо му, както повечето по-възрастни руснаци, е участвал във Втората световна война и е тежко ранен в битка. След това остава инвалид, но успява да завърши Института по самолетостроене в Ленинград и регистрира няколко изобретения. А баща му работел в същия институт "Вектор", където днес синът му е директор.

За разлика от младия Максютов

в Китай разчитаха на 73-годишната Ли Ланджуан,

за да спрат разпространението на коронавируса в началото на годината, Тя препоръча затварянето на Ухан. Китайците я боготворят и с уважение я наричат "баба Ли". Пристигна в епицентъра на заразата на 18 януари и веднага препоръча пълна карантина.

Кариерата на Ли Ланджуан тръгва нагоре по време на Културната революция.
Кариерата на Ли Ланджуан тръгва нагоре по време на Културната революция.

Преди да бъде изпратен екип от Пекин в столицата на провинция Хубей, 73-годишната специалистка сама поискала да замине с него. Тъй като е известна от битката с предишни инфекции, правителството я избира за шеф на групата. 2 месеца по-късно тя си тръгва от Ухан. На летището се появява

накичена с всичките си ордени и медали като съветски генерал,

в едната си ръка с букет цветя, а в другата – с китайското знаме. Посрещната е от останалите медици с възгласи "Богиня", пишат местните медии.

Ли се появява на летището, накичена с медали, за да си тръгне от Ухан.
Ли се появява на летището, накичена с медали, за да си тръгне от Ухан.

"Честно казано, малко се страхувах. Като специалист по инфекциозни болести знаех добре какъв е рискът, но нашето задължение е да бъдем на първа линия", признава Ли.

Тя е родена в бедно селско семейство в провинция Джъдзян и в началото на кариерата си лекува съселяните си като фелдшер, но й провървява по време на Културната революция. През 1970 г. общинската администрация, където живее, я препоръчва да следва в Медицинския университет в Джъдзян. След като завършва, става епидемиолог.

През 80-те години

в цял Китай се разпространява опасен щам на хепатит,

като 80% от заболелите умират. Ли работи в продължение на години, за да намери начин да помогне на сънародниците си. Чак през 1996 г. успява да изобрети изкуствена система за поддържане на черния дроб, чрез която болните оцеляват.

По време на епидемията от SARS през 2003 г. инфекционистката ръководи екипа в провинция Джъдзян, който се опитва да се пребори с вируса. Тогава тя предлага да се изолират контактните и потенциално заразените и така предотвратява избухването на втора вълна в провинцията.

10 години по-късно, когато в Китай върлува птичи грип, Ли Ланджуан изолира щама H7N9 и разработва ваксина за два месеца, която предотвратява разпространението в останалата част на Китай. При сегашната пандемия използва опита си от лечението и на хепатит, и на птичия грип.

Когато на 18 март Поднебесната империя оповести нула заразени с коронавирус, бившата фелдшерка

показа пред камерите

дълбоките следи,

които постоянното носене на маска са издълбали по лицето й.

Що се отнася до финансовото й състояние, никъде няма подобна информация за родената през 1947 г. Ли Ланджуан.

С какви имоти и средства разполага, медиите в страната й не знаят.

Ли, Максютов и Гинцбург са само лицата на цели екипи, които разработват ваксините в своите страни. Зад тях стоят различни специалисти, за които се знае много по-малко.