Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коронавирусът досега е струвал на Хърватия общо 927,4 милиона куни.
Коронавирусът досега е струвал на Хърватия общо 927,4 милиона куни.

Тя насища организма с витамин D, предотвратява тромби, пази от сърдечни заболявания и остеопороза

В битката срещу коронавируса специалистите все по-задълбочено проучват качествата на една нова суперхрана – черния дроб от треска. Това е вкусна риба, обитаваща Атлантическия и Тихия океан, а женската е най-плодовитото същество на Земята - може да снесе над 6 милиона яйца за един брачен сезон. Рибата има постно месо с високо съдържание на протеини: 16 г на 100 г продукт.

Черният дроб на треската е деликатес, смятан за една от най-здравословните храни, източник на витамините А, D и незаменимите

омега-3

мастни киселини (ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA).

Омега-3 не се синтезират в организма и трябва да се набавят с храната. Имат противовъзпалителен ефект, укрепват кръвоносните съдове, влияят върху метаболизма на мазнините и съсирването на кръвта. Установено е, че играят важна роля за функциониране на централната нервна система през целия ни живот.

Намаляват риска от коронарна болест на сърцето, пазят от депресия и безпокойство, помагат при артрит. Същевременно консумацията на омега-3 предотвратява когнитивния спад, включително болестта на Алцхаймер. Омега-3 понижават високия холестерол, неутрализират възпалителните заболявания на червата.

Факт е, че по-голямата част от хората имат дисбаланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини, но това може да доведе и до развитие на някои заболявания.

Омега-6

не са вредни

за организма, но ако се консумират в големи количества и в диспропорция с омега-3, предизвикват възпаление, което е в основата на повечето заболявания. Правилното съотношение на омега-6 към омега-3 е 2: 1, докато при повечето хора то е около 7: 1.

Причината за нарастването на недостига на омега-3 е поради прекомерната консумация на преработени и пържени храни, които съдържат рафинирани растителни масла, богати на омега-6.

Добавянето на черен дроб от треска към менюто е един от най-лесните начини за намаляване на възпалението и възстановяване на правилното съотношение на мастните киселини.

Омега-3 и витамин D могат значително да намалят болката и подуването, причинени от възпалителни заболявания като артрит. Имат важна роля за сърдечносъдовата система, хормоналния баланс, репродуктивното и неврологичното здраве.

Дробът от треска насища организма с витамин D, който според специалисти е задължителен в битката срещу коронавируса. Той действа като хормон

Синтезира се в кожата при излагане на слънчева светлина. Там, където слънцето е недостатъчно, може да се прибегне до допълнителни източници на този витамин, какъвто е дробът от треска. Витамин D не само играе важна роля за здравината на костите, но и поддържа важни функции на всички клетки в тялото. Необходим е за тонуса на мускулите, повишава имунитета, потиска растежа на раковите клетки, полезен е за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Ниските му нива могат да попречат на способността на клетките да се размножават, което увеличава риска от заболяване. Може да предизвика развитие на хронични автоимунни нарушения, когнитивни или сърдечносъдови проблеми, диабет, остеопороза или рак. Недостигът на витамин D също може да е причина за депресия, безпокойство, умора, ниско либидо, безплодие, астма и намален имунитет. За да се избегнат тези заболявания, е достатъчно в диетата да се включи малко дроб от треска.

Изследванията показват, че жените, които живеят в северните ширини, където има

недостиг

на слънчева светлина,

страдат от дефицит на витамин D, което увеличава риска от фрактури и остеопороза. От тази гледна точка дробът от треска може да помогне за естествената профилактика на остеопорозата.

Същевременно високите нива на витамин D, получени както от въздействието на слънцето, така и с консумация на дроб от треска, понижават риска от онкологични заболявания и по-точно от рак на гърдата.

Високите дози витамин D може да имат потенциални странични ефекти, така че се препоръчва да се приема в комбинация със синергичните витамини А и омега-3, открити в дроба от треска.

Витамин А е антиоксидант, който намалява оксидативния стрес и ограничава възпалението в тялото. Той помага в борбата с очните заболявания и рака, поддържа здравето на мозъка, усилва имунитета и е от значение за производството на хормони.

Смята се, че високите дози витамин А в диетата са вредни и потенциално опасни. Интересен факт е, че примитивни племена, които са консумирали големи количества витамин А, но заедно с витамин D, са били по-здрави и рядко са имали хронични заболявания.

Храните, богати на витамин А, са полезни за костите, нощното виждане, растежа на клетките, функцията на тестисите и яйчниците. Витамините А и D са мастноразтворими и често присъстват едновременно в храни от животински произход. Те помагат различни процеси да протичат в тялото ни така, че да го предпазват от интоксикация.

Още ползи от деликатеса

- Предотвратява сърдечните заболявания

Научни изследвания доказват, че дробът от треска понижава високите нива на триглицериди в кръвта (те увеличават риска от сърдечни заболявания), както и високото кръвно налягане. Освен това помага за балансиране на стойностите на холестерола. Установено е още, че полиненаситените омега-3 мастни киселини от дроба на треска стопират атеросклерозата и нейните усложнения.

- Полезен е при диабет

Деликатесът помага да се контролира инсулиновата резистентност и нормализира кръвната захар. Доказано е също, че намалява риска от усложненията на диабета. Дробът от треска предотвратява аномалиите в плазмените липиди и контролира чувствителността към инсулин.

- Помага за лечение на артрит

В началото на ХХ век учените установяват, че дробът от треска е естествено лекарство за рахит, което имитира действието на конвенционалните медикаменти. Използването му елиминира рахита при деца, намалява болката, сковаността на ставите и подуването при пациенти с артрит и други възпалителни заболявания.

Ефектът му е като нестероидно противовъзпалително лекарство, което подобрява основните клинични симптоми и може да се използва като безопасна алтернатива на лекарствата или като допълнение при лечението на ревматоиден артрит. Използва се и като средство за лечение на ревматизъм, болки в ставите и мускулите.

- Увеличава потентността

и плодовитостта

Дробът от треска увеличава потентността на мъжете, усилва либидото, стимулира производството на тестостерон. DHA (полезната мастна докозахексаенова киселина) също играе важна роля за подвижността и качеството на сперматозоидите.

Противопоказания

Дробът от треска съдържа огромно количество витамини и прекомерната консумация може да доведе до хипервитаминоза, а излишъкът от мастни киселини - до затлъстяване. Не се препоръчва употребата му от хора със затлъстяване, камъни в бъбреците или жлъчния мехур, при хипотония и сериозни чернодробни проблеми.