Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Очакваме Борис Джонсън до час да обяви, че Лондон и югоизточна Англия ще влязат в четвърто, досега неприлагано, ниво на епидемични ограничения. Очаква се и обещаното разрешение за семейни събирания в петдневния период около Коледа да бъде поне частично оттеглено.

Ръстът на разпространие на ковид в югоизтока се покачва упорито, а все повече данни относно новия щам на вируса, който интензивно обикаля графство Кент, сочат, че той е адаптиран да се разпространява по-бързо от досега известните щамове.

Около 90 % от наличните в Англия (не Великобритания) болнични легла в момента са заети - преди очаквания следпразничен пик на заболеваемостта.

Междувременно, вестник Telegraph цитира собствени източници от британския лекарствен регулатор и съобщава, че се очаква ваксината на Астра Зенека и Оксфордския университет (в чието изпитване участвам и аз като доброволец) да получи одобрение за прилагане на територията на Кралството малко след Коледа. Правителството е поръчало около 100 милиона дози от нея. До момента с вече одобрената ваксина на Пфайзер бяха имунизирани над 140 000 души сред най-уязвимите уязвими групи. Кампанията продължава.

До #Brexit - със сделка или не - остават 12 дни. Ако на 31 декември между Великобритания и ЕС няма подписано и ратифицирано от двата парламента търговско споразумение, правителството предвижда срив във вноса и внезапен сериозен (60-80 %) недостиг на лекарства и други медицински препарати.

*От фейсбук!