Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джоузеф Байдън бе официално избран за президент на САЩ от Електоралната колегия с 306 гласа (срещу 232 гласа за настоящия президент Доналд Тръмп).

Пред Байдън има две основни, приоритетни задачи, от реализацията на които ще зависи най-много оценката за неговото президентство. Първата от тях е възстановяване - в рамките на реалистично възможното - на интегритета на САЩ като общество, като гражданска общност. Америка преживява процес на обществена, политическа и културна поляризация, която през тази пролет доведе страната до ръба на масов граждански конфликт. Не е по силите на когото и да било - дори и на президента на САЩ, да разреши проблемите и конфликтите, довели страната му до такива мащаби на разделение. В неговите възможности е да започне процес на разрешаване на тези конфликти и постепенно възстановяване на “средния терен” в националната политика - поле на умереност, разумни решения, отказ от абсолютна правота и очерняне на другата страна.

Президентът може да въздейства върху институциите, общественото мнение и да предлага политически решения с потенциал за съгласие. Байдън би утвърдил своята роля на помирител ако успее да интегрира в своя политически дневен ред част от проблемите, върху които Доналд Тръмп изгради своя успех - ерозията на традиционната средна класа вследствие на глобализацията, баланса между традиция и обществена промяна в областта на културата.

Втората основна цел, която би осигурила успех на президентския мандат на Джо Байдън, е възстановяването на водещата роля на Америка в международната система. Ерозията на международните позиции на Америка е процес с давност от две десетилетия. След 11 септември 2001 г. във Вашингтон бяха вземани поредица от решения в ущърб на американската сила, престиж и почетен статут на “пръв сред равни”.

Войната в Ирак и последвалата фрагментация на Близкия изток е първата голяма грешка на Вашингтон. Презумпцията, че отстраняването на авторитарните лидери в региона ще даде път на демократично управление на т.нар. умерен ислямизъм бе тежка стратегическа заблуда с голяма цена. Неуспешните опити за re-set с Путинова Русия и отварянето на вакуумни стратегически пространства в глобалния свят в полза на Китай, Русия и други страни с алтернативни на Запада стратегии за геополитически контрол допълват картината на упадък на американското лидерство. На този фон стратегията “Америка преди всичко” на Тръмп нанесе допълнителни щети върху съюзите на Запада - преди всичко на Атлантическия съюз.

В геополитиката поправянето на грешките тръгва отзад напред. Първо се поправят последните, най-скорошни грешки. Поради това за Байдън първа основна задача е възстановяването на съюзите на Запада - може би не на всяка цена, но с приоритетна важност.

Илюзия е да се мисли, че с напускането на Овалния кабинет от Доналд Тръмп всичко ще се върне към добре познатите “стари времена”. Президентството на Тръмп не е случайност, не е “малшанс” за либералите, не е “трагична грешка”. Това президентство е израз на определени процеси и позиции - както в Америка, така и в света, които няма да напуснат сцената заедно с настоящия обитател на Белия дом. Светът, в който живеем, е все по-многообразен, хаотичен и неподлежащ на осмисляне с традиционни мисловни инструменти. Този свят трудно може да бъде управляван и с традиционни политически решения. На 20 януари думата ще има Джозеф Байдън.

(От фейсбук)