Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фрески във Вилата на загадките в Помпей
Фрески във Вилата на загадките в Помпей

Много туристи връщат отмъкнатото заради лошия късмет, който им носи

Един от най-известните археологически паркове в света – Помпей, си отмъщава жестоко на всеки, дръзнал да отмъкне част от него. Или така поне излиза от случаите, в които туристи си отнасят “за спомен” парче мозайка или руина - за тях разказват италианските медии.

Погребаният под лава и прах древен град до днешния Неапол, който застива след изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр.,

от години вече има славата на злокобно място

Зла участ застига всеки, който отнесе нещо от Помпей. За да се отърват от нещастието, много крадци започнаха да връщат самоволно взетото оттам.

Няколко са случаите през последните 15 г., говорещи за болести, смърт, загуба на пари, сполетели крадците.

Последният датира отскоро, след като анонимен човек се обади на местните карабинери, за да връчи плик без адрес, но с канадска марка. След като го отворили, полицаите намерили пет малки фрагмента от Помпей - две парчета мозайка, част от стената на една домус (знатна вила) и две парчета от амфора. Обяснението за тяхната история било описано в две писма на английски, в които се разказвало как били откраднати навремето при туристическа визита. 

Реставраторите продължават работа и по време на пандемията. 
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Реставраторите продължават работа и по време на пандемията. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Виновничка за това била канадката Никол, навремето двайсетгодишна. По думите ѝ тя

искала да се сдобие с част от историята,

“която никой друг не можел да има”

Отмъкнатите в чантата ѝ парчета обаче се оказали фатални за по-нататъшния ѝ живот, който се променил радикално, и то към по-лошо. Никол преживяла два пъти тумор на гърдата, а семейството ѝ било застигнато от камара финансови проблеми. Никол разтълкувала всичко това като проклятие, стоварило се след кражбата в Помпей. Според нея

парчетата история били

заредени с негативна енергия,

защото били свързани с разрушение. Затова и решила да върне откраднатото.

Канадката успяла да изпрати плика с отмъкнатите парчета мозайка на туристическа агенция в Помпей, която пък ги връчила на властите.

Днес Никол е на 36 г. и както разказва в писмото, не иска да предаде лошия късмет на семейството и децата си. С жеста си жената иска прошка от боговете и да отърси от плещите си проклятието, стоварило се върху семейството ѝ. Признава, че направила грешка на младини, която сега опитва да поправи, връщайки откраднатото. Надява се един ден да се върне в Италия, за да помоли лично за прошка.

И други

двама канадци са сред

покаялите се крадци

на парчета история. Става дума за семейство, отнесло от руините на Помпей парчета артефакти. В писмото си те описват как ги взели при визитата си през 2005 г., без дори да се замислят за миг за извършеното.

“Взехме ги, без да мислим за болката и страданията, изпитани от тези бедни хора по време на изригването на Везувий.” Съпрузите се разкайват и връщат откраднатото с молба да им бъде простено.

Това обаче са само последните епизоди в сагата с кражбите на парчета археология въпреки контрола и охраната в парка, заемащ 44 хектара.

Много са случаите и в миналото. Затова и в археологическия парк на Помпей беше организирана дори

цяла зона, в която се излагат

върнати или възстановени парчета

от музея. В едно от писмата, придружаващи върнати предмети на парка, испански турист признава как е откраднал парче стена с декорация. Според него незаконното му сдобиване с нея му донесло куп нещастия в семейството. Подобна съдба сполетяла и англичанка, която преди пет години върнала парче мозайка, откраднато през 70-те години от родителите ѝ. И те били застигнати от зъл късмет. 

Археологическият парк заема 44 хектара.
Археологическият парк заема 44 хектара.

Нещастие донесла на новата си собственичка и теракотена статуйка. Тя била взета от канадка по време на сватбеното ѝ пътешествие.

Отмъщението на Помпей

застигнало младоженците

скоростно – женихът починал от инфаркт още при връщането си в родината. Статуята се намирала в куфара му. Вдовицата върнала откраднатото на Помпей. По-късно се омъжила повторно за богат индустриалец.

И други храмове на историята и археологията имат същата сила като на Помпей. Археологическият парк в Пестум, до Салерно, също си отмъщава на крадливите туристи. През 2018 г. американец от Вашингтон изпратил пратка на директора на парка, в която били опаковани парчета от ценна мозайка, отмъкнати от разкопките преди 50 г. Той обяснил жеста си с програма по телевизията, която гледал за археологическия парк. Едва тогава си дал сметка

колко глупаво и

лекомислено постъпил

навремето, отмъквайки мозайката. В писмото си поднасял и своите извинения за проявеното невежество.

Друг американски турист пък върнал откраднато още през 1958 г. парче от Пестум, което му донесло куп нещастия. “Можеш да заблудиш пазачите, но не и злата съдба, тя ще те застигне навсякъде”, написал той в писмото си.

Изскочиха нови два скелета - на древен

римлянин и неговия роб, в богаташка вила

Телата на двама жители на Помпей – древен римлянин и неговият роб, пометени от изригналия през 79 г. сл. Хр. Везувий, “изскочиха” най-неочаквано при неотдавнашни разкопки. Откритието на двата вкаменени скелета стана благодарение на специална техника, при която се правят гипсови отливки на отпечатъците, оставени във втвърдената пепел.

Двата трупа бяха намерени при разкопки в Чивита Джулиана, на 700 м северозападно от Помпей. Това е зоната на голямата извънградска вила, където през 2017 г. археолозите откриха и останки от три коня.

Сега е използван отново старият метод на гипсови отливки. Той бил измислен през XIX в. от Джузепе Фиорели. При него се влива течен гипс във вдлъбнатините, оставени от телата на жителите на Помпей във вътрешността на вулканичния материал. Въпреки че паркът е затворен през ноември, работата на археолозите продължава. 

СНИМКА: ИТАЛИАНСКО МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ
СНИМКА: ИТАЛИАНСКО МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ

Така излязоха на бял свят последните две вкаменени тела, за които се смята, че принадлежат на богат римлянин и неговия роб, опитващи да избягат от изригналия вулкан. При първата фаза на стихията древноримският град бил покрит изцяло с лава. Първите жертви стават хората, затиснати под тежестта на срутените сгради и на вулканичните материали. От тях остават само скелетите.

По-късно градът е поразен повторно – този път от пирокластичен поток, който запълва пространствата, незаети дотогава с лава. Тогава хората загиват мигновено заради термичния шок и телата им остават в положението, в което са поразени от потока.

Втвърдените тела оставят следи във вулканичния материал, въпреки че самите те се разлагат. Именно това се е случило и с двамата жители, открити в римската вила. Тя била богаташка и е разполагала с голяма панорамна тераса, гледаща към Неаполитанския залив и остров Капри.