Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретен документ на Държавна сигурност, който излезе наяве през 2016 година, разкри неизвестни дотогава тайни именно на златното поколение на художествената гимнастика от 80-те години.

Според доклада бюрото на федерацията е заседавало специално за обсъждане на методите, прилагани от Нешка Робева, която обаче не се явила на него. За това, че партията директно се е намесвала дори за състава на отбора, са признавали и самите гимнастички.

Такъв е примерът с Анелия Раленкова. През 1979 г. Робева включва абсолютно неизвестната дотогава гимнастичка в състава за световното в Лондон за сметка на Кристина Гюрова. Скандалът стига до ЦК на БКП. Робева получава заповед за уволнение. Решението на ЦК обаче трябва да се утвърди от Българския съюз за физическа култура и спорт. Тогавашният председател Трендафил Мартински решава да даде година изпитателен срок на Нешка Робева,

“за да промени характера си”

За Лондон все пак заминава Гюрова.

“Нешка обаче успя да ме наложи. Още при дебюта ми през 1981 г. станах световна шампионка в многобоя и на бухалки в Мюнхен”, разказва Раленкова. Преди всяко състезание Нешка ходи при Ванга. В навечерието на шампионата в Мюнхен врачката казва: “Момиче с “А” ще спечели. Анито ще победи!”, спомня си Раленкова. Партията се намесва и при първия златен медал на Мария Гигова още през 1967 година. Тогава тя работи заедно с треньорката Жулиета Шишманова. Избират да играе по музика от филма “Доктор Живаго”. Но един месец преди състезанието ги викат в ЦК на БКП и им заявяват, че за нашето социалистическо тогава общество тази музика е упадъчна. Лично Тодор Живков вика в кабинета си Мария Гигова и Жулиета Шишманова и им заявява, че тази музика трябва да бъде сменена. Те решават да играят на същата музика и Мария печели златен медал, западната преса гърми, че това изпълнение е истински шедьовър. Това е и първият златен медал за българската художествена гимнастика от световно първенство. Санкции за Жулиета Шишманова и Мария Гигова не последвали, но музикалният редактор на БНТ Яна Пипкова е била с последно предупреждение за уволнение, а спортният коментатор Людмил Неделчев, който коментира много възторжено този успех, също е бил

наказан сериозно

Преди световното първенство в Хавана през 1971 година също има интересна случка. Тогава Мария Гигова работи с пианиста Борислав Неделчев, който е бил с произход от белогвардейско семейство и е имал забрана да пътува. За да може да замине с нея, лично Тодор Живков я кара да подпише декларация, че ще стане световна шампионка. За случката Мария Гигова разказва: “Другарю Живков, как така да се подписвам? Това е състезание, всичко може да се случи.” “Няма да се случи - отговаря ми той. - Ти отиваш, за да защитиш България, да защитиш световна титла. Ти отиваш за България, момиче, разбираш ли? Аз съм съгласен да замине с теб пианистът ти, но ти трябва да гарантираш тук, пред мен сега, че ще донесеш титла!”

Гимнастичката наистина подписва такъв документ и се връща с медал.