Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сега Айверо е разследван за измама с търговия на фланелки с логото на музея на футболиста

Баща им е алкохолик, което кара Хюго да се отдаде на още по-лоши демони, а Кристиано да им се опълчи

Звездата е на 16 г., когато цялата му заплата отива в сметката на клиниката, където лекуват батко му от наркотиците

Роналдо го предизвиква през 2014 г. - ако той спечели Шампионската лига, Хюго спира дрогата и пиенето. №7 вкарва победния гол за титлата

Жозе Динис Авейро заминава на война с португалската армия в Мозамбик и Ангола. Същата година (1975) се ражда първият му син Хюго. Десет години след това жена му Долорес, с която имат и две дъщери, забременява отново. И макар че тя се опитва да направи аборт, все пак се ражда още един техен наследник - Кристиано.

Едни казват, че възпитанието и примерът са всичко. Други - че децата сами решават какво да вземат като урок от родителите си. Двамата братя, двамата синове на Динис, са доказателство за второто.

Вече като ветеран от армията Авейро пропада в бездна. Като много свои бойни другари и той е изоставен от държавата без пукната пара и без работа. Много му е трудно да осигурява прехраната на семейството си. Това го сломява. Безсилието го отчайва. И той започва да намира утеха само в алкохола. Пропива се неспасяемо. Налага се негови приятели дори да му купуват пиене, защото той няма пари, а нуждата му е сериозна. Почти не се храни, само си налива отново и отново.

Синовете му не остават слепи и незасегнати от слабостта на татко си. Демоните му застрашават и тях. Хюго им се отдава. Кристиано им се опълчва. И не само - най-младият в семейството решава, че ще бъде много по-силен, за да закриля близките си. Той не успява да помогне на баща си, но никога не се отказва от борбата за батко си.

Хюго Авейро, обречен да остане в сянката на по-малкия си брат, се оказва далеч по-благословен да бъде обичан и закрилян от футболната звезда Кристиано Роналдо.

Доскоро животът му изглеждаше влязъл в релси, но преди дни Хюго отново се прояви в лоша светлина, този път дирижирайки част от някои бизнеси, поверени му от Роналдо.

Авейро е обект на разследване от властите в Италия и Португалия заради търговия с фланелки. Хюго, който отговаря за компанията Mussara и музея на Роналдо на родния им остров Мадейра, поръчва на торинската фирма Pegaso изработката на специална партида фенски фланелки на стойност 500 000 евро. Те трябвало да носят логото на музея - CR7 Museu. Но докато в Италия тече трескаво производство, внезапно от Mussara отказват поръчката с обяснението, че не са одобрявали старта на производството, а само са проучвали вариантите.

Между двете компании е постигната договорка фланелките да бъдат изкупени на цена от 4 евро всяка с цел да бъдат бракувани. В договора изрично е записано, че всички тези тениски трябва да бъдат унищожени.

Чудесно, само че от торинската фирма седмици по-късно забелязват, че във фен магазина пред музея на Роналдо се продават същите фланелки - срещу 40 евро всяка.

Така към момента полицията разследва за измама Хюго Айверо. Поредно главоболие за Кристиано, но все пак още от тийнейджър той е свикнал да се грижи за брат си и да оправя кашите му, та надали сега ще се откаже.

Хюго поема по лош път още преди да изгрее звездата на Роналдо.

На 17 години той напуска училище и започва работа в строителството, а после - в алуминиева компания. По това време играе уличен футбол и се говори, че е добър. Нападател с ляв крак, участва в неформалните улични лиги на Санто Антонио. Някои приятели от онези години твърдят, че бил по-добър от Кристиано, други са на мнение, че това е само преувеличение на таланта му.

"Хюго беше уличен играч. Риташе. Пиеше. Спеше. Когато Роналдо започна да играе, беше в клуб със структура, с треньори и директори. Това е различна игра - казва президентът на КС “Маритимо”. - Хюго може да е бил сръчен, но беше такъв, играейки срещу приятелите си по любителски начин. Нищо общо с Роналдо." Показателно е, че Кристиано е забелязан от големите португалски клубове само на 12 години, когато сам избира да играе за “Спортинг” (Лисабон).

Тогава печели по 170 паунда на месец. Труди се много на терена, а в същото време пред очите му баща му потъва все повече и повече. Момчето не желае да харчи парите си, които все още не са много, за скъпи вещи, купони и друго. Иска само да плати за лечението на баща си. Но Дирис единствено продължава да пие.

В същото време Хюго е заобиколен от изкушения на всеки ъгъл в квартала им, изобилстващ от дрога. Големият Айверо всеки ден среща умели "тласкачи", които му обещават райски моменти под влиянието на различни наркотици. Някои са му приятели от детинство, заедно са израснали по улиците, заедно търсят своето бягство от реалността.

Освен всичко Хюго работи заедно с баща си в строителството, прекарва повече време с него от всеки друг и години по-късно е признавал, че това също е било катализатор за бедствията му.

Роналдо обича татко си, расте в същия квартал като брат си, познава някои от "тласкачите", но никой не може да му повлияе да избере саморазрушението. Да прояви глупост и слабост.

Майката на Кристиано опитва да прекъсне бременността си с него, но съдбата има други планове за най-малкия й син. Баща му Дирис не успява да види възхода му.
Майката на Кристиано опитва да прекъсне бременността си с него, но съдбата има други планове за най-малкия й син. Баща му Дирис не успява да види възхода му.

Злоупотребите с вещества на Хюго не могат да се скрият и неговата майка осъзнава, че трябва да го изпрати в клиника. Тегли кредит, защото печели само 400 британски лири на месец като чистачка и парите не стигат. Но въпреки лечението не след дълго Хюго отново се връща към вредните си нужди. И тук се намесва Кристиано. Ако за баща му е късно, то брат му ще се лекува и това е. Роналдо е само на 16 години, когато цялата му заплата от юношеския отбор на "Спортинг" отива директно по сметката на лечебното заведение, в което е Хюго.

Татко им Дирис издъхва от чернодробна недостатъчност през 2005-а. Не успява да види метеорното издигане на Кристиано, който тогава е едва на 20 години.

"Баща ми беше пияница. Беше трудно - признавал е Роналдо. - Той не успя да ме види как ставам №1. Нищо не видя. Не ме видя как печеля награди и какъв човек съм сега. Семейството ми вижда и знае: майка ми, брат ми и сестрите ми, дори най-големият ми син, но баща ми - той не видя нищо... Умря толкова млад."

Приятели на Дирис разказват, че дори в най-мрачните си мигове той винаги повтарял, че неговото момче ще стане голяма звезда. Не може да се отрече, че му помага за това, макар и с един лош пример.

Роналдо се зарича никога да не посяга към чашата и към наркотиците, никога да не бъде зависим от нищо.

"Това, което се случи с нашето семейство, обяснява защо Кристиано няма пороци. Не пуши и не пие. Пристрастяването му е футболът - признава неговата майка Долорес. - Няма съмнение, че парите му са помогнали за спасяването на Хюго. Нещата можеше да се развият много по-различно, ако Кристиано не беше футболист."

Несъмнено психиката му е желязна и нищо не може да му повлияе по негативен начин, така че да го сломи. Дори когато Роналдо научава, че майка му всъщност се е опитала да прекъсне бременността си с него, той не реагира с гняв и обида. Казва й само: "Виж, мамо, ти си се опитала да направиш аборт, но сега аз съм човекът, който ще носи парите в семейството".

А парите му са просто средство, зад тях всичко е грижа. Докато Кристиано гради своя път нагоре на терена, Хюго слиза надолу към небитието. Макар и да успява от време на време да се отдели от наркотиците, отново и отново се връща към тях. Стига до истинско дъно, в което живее ден за ден, в постоянно опиянение. Тогава през 2014 г. Роналдо му отправя сериозно предизвикателство, казвайки му по този начин индиректно за пореден път: Не си сам в битката!

Предлага му сделка - ако той спечели Шампионската лига, Хюго спира пиенето и наркотиците, започва нов живот като по-добър човек.

Колкото по-голям е залогът, толкова по-устремен е Кристиано. С гол от дузпа в последната минута на продълженията той оформя победния резултат 4:1 за "Реал" (Мадрид). В португалската столица Лисабон "Атлетико" (Мадрид) води с 1:0 секунди преди края. "Белите" печелят, след като Серхио Рамос с гола си с глава изравнява в добавеното време.

След края Роналдо изтичва към трибуните, където е брат му, а камерата улавя емоционална победна прегръдка между двамата. Тогава той не забравя да му напомни тихо: “Сега е твой ред”.

Хюго отново постъпва в клиника за лечение, а сметките отново са за Кристиано.

Двамата братя са много близки, ходят заедно на почивки, а Роналдо е и кръстник на своя племенник и син на Хюго. Няма как той да не е признателен, че малкото му братче никога не вдига ръце от него въпреки всичките му глупости. За Айверо като всеки, който някога е бил зависим, всеки ден е борба. Зад ъгъла демоните все още го дебнат. Но в битката с тях той има най-неотстъпчивия партньор.