Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив
Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

"Писал съм мотивите на тогавашния президент Жельо Желев защо България трябва да признае Македония за независима държава - за да спрем страданията на нашите сънародници там в една гражданска война. Но 30 години не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност и достойнство, за сметка на онези българи в Македония, които наричат себе си българи и които не желаят да се съгласят с коминтерново-комунистическата теза за македонска нация".

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Много рядко големите държави се съобразяват с интересите на по-малките, не може няколко от европейските държави, наши партньори, да искат държава членка да се откаже от своя национален интерес в полза на страна кандидат член. Такъв парадокс няма никъде по света. Едно от условията да бъдеш член на ЕС е да бъдат преодолени нерешените проблеми със съседите. Ние точно това искаме. Явно България иска повече Македония да е член на ЕС от самите македонци", допълни той.

"Как може да поискаш промяна на позиция, която защитата българския национален интерес", учуди се той на някои призиви на евродепутати и интелектуалци за преразглеждане на позицията ни.

"България не купува ново въоръжение, за да напада някого. Това, че сме скрючили договор за два многофункционални патрулни кораба в Черно море не е с цел да нападаме Русия, защото на тях няма да има такова оръжие. Същото се отнася и до изтребителите", категоричен бе Каракачанов.