Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя е безопасна и е подходяща за дезинфекция на медицински маски и пречистване на въздуха

Третираната със студена плазма вода може да бъде смъртоносно оръжие за бактерии, гъбички и вируси, включително срещу причинителя на COVID-19. Разработката е дело на руски учени. Течността може да се използва за обработка на медицински маски, повърхности и за пръскане във въздуха. За разлика от алкохолните разтвори и белината тя е безопасна за хората, няма мирис, а цената й, ако бъде пусната в производство, ще е около 100 рубли (2,20 лв.) за 1000 литра.

Учените са създали устройство, с което може да се трансформира обикновената вода в смъртоносно оръжие за малки биологични обекти като гъбички, бактерии и вируси. В такава течност протеините се унищожават - след изсушаване на обработената повърхност не остава нищо. Водата, наречена Maгнарил, нарушава жизнеността на патогените поради влиянието на реактивни кислородни форми и солна киселина.

Инсталацията произвежда студена плазма - газ от заредени и незаредени частици. Той навлиза в обикновена вода, която придобива специални свойства: атомите губят част от електроните си и в резултат на това не могат да се комбинират в молекули H2O.

Такава нестабилност на водните молекули води до появата на различни форми на кислород и водород и техните съединения. Получените активни частици увреждат клетъчните мембрани и обвивките на вирусите.

Най-важната роля в процеса играе метастабилният атомен кислород, който запазва състоянието си само при определени условия - когато има по-малко електрони от необходимото. Той лесно реагира с биологични молекули, включително ДНК, РНК и отделни протеини.

Освен агресивния кислород получената течност има и друго оръжие за война срещу вируси - хипохлорната киселина. Факт е, че обикновената хлорирана вода от чешмата съдържа малко количество натриев хипохлорид (белина), който се добавя в станциите за водоснабдяване.

- Когато водата се обработва с плазма, натриевият хипохлорид се разлага - обяснява Дмитрий Балаболин, един от учените. - Това води до образуването на хипохлорна киселина. Една десета от процента от солта на такава киселина във вода предотвратява размножаването на коронавируса.

Самата киселина е много по-активна от нейната сол. Това предполага, че такава течност ще убие патогена.

Количеството хипохлорна киселина в получената течност може да се увеличи, ако се използва пречистена от примеси вода и се добави определено количество натриев хлорид. Сега учените използват по-малко от 1 кг на хиляда литра.

Как точно течността ще повлияе на COVID-19, още не е известно. Поверката ще бъде извършена скоро.

“Методът за получаване на такава вода с дезинфекционни свойства е доста обещаващ - казва Сергей Нетесов, ръководител на лабораторията по биотехнологии и вирусология в Новосибирския държавен университет. - Но това изисква редица подобрения и задължително трябва да бъде придружено от прост метод за количествено определяне на съдържанието на активни йони и молекули в нея.

Също така е необходимо да се тества ефектът на такава вода върху вируси, които имат липидна мембрана. Това включва коронавируса.”

Редица експерти обаче смятат, че въпреки ниските разходи новата разработка няма особени перспективи.

За разлика от водородния прекис, който е прекалено силен окислител, новата течност е напълно безопасна за човешкото тяло, твърдят изследователите.

Ако изпаренията на пероксида могат да раздразнят лигавиците или дори да изгорят очите, то изпиването на чаша Магнарил няма да навреди на здравето. Освен за дезинфекция новата течност може да се използва за овлажняване на помещенията - така въздухът ще е изчистен от патогени. В момента учените се занимават с регистрация на патент за изобретение и подготовка на серийно производство.