Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невен Белчев бе първият от братята близнаци, покосен от COVID-19.
Невен Белчев бе първият от братята близнаци, покосен от COVID-19.

- COVID-19 уби за месец еднояйчните близнаци, първи си отиде “по-големият”, който се родил 5 минути по-рано

- В община Баните и в Оряховец ги помнят с добро, помагали са на много хора

Еднояйчни близнаци, дългогодишни кметове на две родопски селища, починаха от COVID-19 само за месец. Братята Милен и Невен Белчеви си отидоха на 63 г. след тежка инфекция, протекла по сходен начин.

Милен Белчев, който бе кмет втори мандат на община Баните, си отиде в последния ден на ноември, а брат му, кметувал 22 г. в с. Оряховец, в края на октомври.

“Бяха неразделни, погребахме ги един до друг на гробището, така както са били и в живота”, казва кметът на родното им село Оряховец Карамфил Шуменски.

“Бяха здрави,

без тежки

придружаващи

заболявания. По

един и същи

начин си отидоха

Селото осиротя след тях. Бяха душата на всяка компания, всички ги обичаха”, добавя той.

В община Баните има двудневен траур. Със заповед на заместник-кмета Зорка Маджарова знамената върху сградите на държавната и местната власт са свалени наполовина, а културните и спортни прояви са отменени.

Близнаците живеели в една къща, всеки имал етаж. Майка им, която е на 85 г., остана в стария им дом съвсем наблизо.

Приживе общинският кмет се шегуваше, че брат му се е родил с 5 минути по-рано. В селото се говори, че в каквато последователност са се родили, в същата ги настигнала и смъртта - Невен си отиде преди Милен.

“Не ми е известно да има научно обяснение на тези твърдения. Просто вирусът е допуснат в семейството”, казва д-р Красимир Събев, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение, депутат от Смолянска област и член на здравната комисия в парламента.

В дните от петък до вторник д-р Събев работи като анестезиолог в интензивното отделение на областната болница. Лекува болни с коронавирус, които са в тежко състояние, интубирани, на апаратно дишане. Консултира и пациенти в други отделения, както и много хора по телефона.

“Община Баните загуби в тяхно лице всеотдайни и трудолюбиви хора”, добави депутатът.

Както и при раждането, първи Невен става кмет. Той е педагог по професия. На местните избори м.г. бе един от малкото, които се отказаха в последния ден преди балотажа. Името му бе задраскано в бюлетините, тъй като те вече бяха напечатани. Така избирателите в Оряховец гласуваха за единствения вече кандидат - Карамфил Шуменски.

На първия тур Белчев и Шуменски получиха по абсолютно равен брой гласове - 185. Тогава Невен Белчев обясни, че още в изборния ден,

като видял

равния резултат,

решил да се

откаже

от втория тур, но изчакал, за да не е решението му емоционално. Така след 22 г. кметуване се връща да преподава в класните стаи.

Близнакът му Милен спечели в същото време втори мандат за кмет на община Баните, издигнат като брат си от ГЕРБ. Преди това е бил тpи мaндaтa общински cъвeтник.

В Оряховец не могат да си спомнят нито един скандал, свързан с дългогодишното кметуване на Невен. Помнят обаче, че преди 3 години лично

спасил

49-годишния

Росен Динев от

бяла смърт

Росен нямал пари за дърва за огрев, бил безработен, без роднини и от цяла седмица не ходел да си вземе храната по програмата “Топъл обяд” за социално слаби и болни. Невен Белчев отишъл в дома му и го намерил гладен, почти вкоченясал от студа. Прибрал го веднага в стая в старото кметство в селото, където се помещава кабинетът на джипито. Купил му дърва, лекарства и храна. “Още 2-3 дни и този човек щеше да е починал, ако не беше кметът”, казват в селото.

Още с встъпването си в длъжност брат му Милен Белчев също стана известен със социалната си политика в общината - купи с лични средства и дари катафалка мерцедес. Преди това хората се чудели как да транспортират починалите си близки. Сега тя се използва безплатно както в общината, така и ако се наложи - за всеки починал жител на Баните от цялата страна. Кметското дарение е служило в тежки случаи и за жители на община Неделино.

Първият човек,

който Милен

Белчев уволни,

бе съпругата му

Красимира. Тя бе спечелила с конкурс поста директор на детската градина “Веселин Маринов” в Баните. Освен нея заради закона за конфликт на интереси на Милен Белчев се наложило да уволни и сват си - главния архитект на общината Дечо Дяков. Новият кмет не пожалил и брат си Невен Белчев. Близнакът му, който тогава бе кмет на Оряховец, като управник на голямо село в общината, е вземал най-голяма заплата. В ущърб на брат си Милен обаче решил да уеднакви възнагражденията на селските кметове и му я намалил.

Милен Белчев бе от малкото общински кметове, които познаваха поименно почти всичките ѝ жители и лично се ангажираше с каузи по проблеми на хора, изпаднали в беда. През последната година кметът организира кампании, в които чрез събиране на средства и полагане на труд се помага на семейства, чиито къщи изгоряха във Вълчан дол и Гълъбово.

Тихомълком и без шум Милен Белчев, а не семейството на президента, е в основата на

подобряването

на живота на

Лили и Митко

от с. Вълчан дол. Родителите на Лили и Митко са болни. Семейството няма почти никакви доходи и живее в пълна мизерия. Двете деца въртят цялата къща. Лили переше на ръка, а Митко събираше дърва в гората, заспиват в училище на чиновете от умора. След като се разчу историята им, съпругата на президента Десислава Радева покани братчето и сестричето за 10 дни в резиденция “Бояна”. Президентската двойка се снима с децата, Румен Радев е по потник и бос на снимката.

Покрай ПР начинанията на президента и воплите за дрехи и обувки, чрез кампанията на общината и с личните дарения на покойния Милен Белчев децата имат хладилник, печка, пералня. Направен е ремонт на къщата им и са им осигурени възможности да живеят и учат в село Баните.

Белчев

искаше в

общината да се

развие туризмът,

за да има препитание за хората. С цената на много нерви промени тотално площада на центъра на Баните, за да има вида на балнеотуристически център, какъвто се слави от години. Промени и входа на Баните, като постави голям “холивудски” надпис, направи беседки и места за отдих за туристите.

“Аз съм си строител, идвам от частния сектор, не мога да приказвам много-много като политик”, казваше Милен Белчев. Имаше още много планове за развитие на туризма, които дано следващите управници на Баните да уважат, казват негови приятели.

Покойният кмет на Баните Милен Белчев много искаше в общината да се развие туризмът.
Покойният кмет на Баните Милен Белчев много искаше в общината да се развие туризмът.