Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Измамите са за покупка на коли.
Измамите са за покупка на коли.

Пращат сканирани уж нареждания на пари и настояват за незабавно изпращане на автомобила

Измами с покупка на коли лишиха 12 българи от автомобилите им през последния месец. Мошениците са чужденци, които уж са изпратили парите, но им трябва номер на товарителницата, за да види човек сумата в банковата си сметка.

Измамата започва, след като човек публикува своя обява в един от най-популярните сайтове за продажба у нас, че иска да се раздели с автомобила си. След минути получава съобщение в сайта, очевидно преведено от уебстраница. “Надявам се елементът все още работи перфектно? Искам да купя, дайте

повече снимки и

последна цена на

моята WhatsApp

+447451226918”, пише в писмото, изпратено от вече изтрит акаунт.

Веднага прави впечатление, че обявата не е четена, тъй като потребителят задава въпрос дали стоката работи. Това е друг ключов елемент - продуктът не е назован, а наречен “елементът” (автоматичен превод на английската дума item). Мошеникът иска и снимки на “елемента”.

Човекът обаче не се усетил и дал банковата си сметка, за да получи сумата. Следва въпрос защо не с наложен платеж. “Имам парите в сметката си и ако останат там, ще ги похарча”, е полученият отговор, а комуникацията се води на английски. При получаването на фалшивите банкови детайли, бандитът пише, че утре сутринта ще отиде в банката. Номерът на уотсапа му е английски. Дава и адрес в Англия за пратката, а към банковите детайли иска и мейл адрес.

Още в 7 часа българско време той пише. Превел е парите, а на мейл адреса, който е поискал, е изпратено “копие” на банковото нареждане.

Има и второ, доста дълго съобщение. “Здравей, искам да разбереш, че съм направил плащането за стоката и получих известие от банката ми. Парите са постъпили по сметката ти, но ще бъдат освободени, когато потвърдиш, че си пратил стоката. Това се прави, тъй като това е международен трансфер на парични средства и така сме защитени както ти, така и аз.

Така изглежда фалшивата фактура.
Така изглежда фалшивата фактура.

Надявам се, че ще разбереш защо банката ми иска сканиран документ за изпращането на стоката на адреса, който съм ти дал. Тогава цялата сума ще бъде налична в профила ти.”

В пощата пък е получено сканирано банково нареждане за превод на парите към сметката на продавача. То е нарисувано и е изммамно.

Експерти съветват, че докато не се убедите от банката си, че в сметката ви няма постъпили пари, да не се доверявате на сканирани документи за преводи. Те се изготвят на илюстраторски програми и приличат на истински, но тъй като ги виждате като електронен документ, е напълно невъзможно да се уверите в автентичността им. Единственият начин е обратната проверка на съдържанието в сметките ви.

В конкретния случай веднага се набива на очи, че докато менте сметката е изписана изцяло, тази на измамника е замъглена до едва последните 4 числа, които са видими.

Мошеникът

не е от най-

изобретателните.

Докато повечето

пишат в хедъра

име на банка,

този не си е

направил и

това усилие

Вместо това мейлът е изпратен от “име на банка”@акаунтънт.ком. Веднага се вижда, че домейнът не е с името на банката, а обикновен публичен адрес.

Мошеникът е толкова нискоинтелигентен, че дори е написал фалшивата си фамилия с малка буква. Жертвата обаче не се усетила и пратила кола та си. Така мъжът останал без нея и нито една стотинка от продажбата. Жертвите на подобни измами с коли у нас са 12 за месец, а със стоки като телефони са хиляди, тъй като с подобни предмети измамата работи от годни.

Жертви на обяви за коли са и купувачи. Една от най-големите измами става в сайта за продажба на коли autoscout24.com. Българин си харесва “Пежо 5008” и пише на посочения мейл - [email protected]. Връщат му отговор, че трябва да заплати половината сума и колата ще бъде пратена в България. Нашенецът го прави, но получава ново писмо - застрахователите променят условията и трябвало да се плати цялата сума. Купувачът изпълнява условието и от другата страна спират да му отговарят на мейлите, разказва криминалист.

В български сайтове за продажба на коли също има измамници. Тяхна жертва е потребител, харесал си “Форд Куга” в сайта auto.bg. Той пише на обявения мейл - dr-prof-miguel@hotmail .com. След това превежда 30% от сумата, или 2700 евро. Продавачът му иска и останалата сума - 6300 евро. Този път не заради застрахователите, а заради изискване в законодателството. Човекът плаща и с него се свързват по телефона. Обясняват му, че има грешка в изчисленията и трябва да доплати още 1170 евро. Дори го

заплашват със

съд, преди

мъжът да

преведе парите

и комуникацията да спре, а той да подаде жалба в полицията.

Характерното при аподобни измами, че мошениците никога не провеждат комуникацията в сайтовете, в които е качена обява, дори самите те да са я публикували, обясняват полицаи. Самите сайтове едва ли биха искали да бъдат използвани за измами и подържат някакъв контрол. Опасното е, че обявите са публични и всеки може да използва престъпното си въображение за реални стоки.

Няма ограничение в типа продажби

- може да са както на коли и земеделска техника, така и на имоти. Подвизават се и в сайтовете за запознанства и чат програми като скайп.

Отскоро има и нова мода. Ползват се сайтове за обяви като olx.bg и базар.бг. За разлика от ауто.бг, който е чужд сайт с българска версия, ползваните сайтове са изцяло родни.

Дори

схема с бежанци

е сред

използваните

от измамниците

в интернет

Софиянец пуска обява, че продава имот. Получава мейл на английски език, че сирийци, които бягат от война, се интересуват от него.

“ Имам 16 млн. долара в кутия, ще ти я изпратя”, написал “бежанецът”. Парите били защитени със специален код, който да отвори дигиталния сейф.

“Запиши кутията на твое име, ще ти дам 30%”, пише лъжливият мигрант. В замяна иска мъжът да му изпрати всичките си лични данни, сканиран документ за самоличност, домашен адрес и телефонен номер, което той прави.

С тях измамникът може да изтегли кредит, както и да използва данните за други измами, включително за получаване на пари от друга престъпна дейност.