Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изкуственият интелект все по-често ще се нуждае от суперкомпютри. Родният "Блу Джин" се събира само в две подобни големи кутии.
СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
Изкуственият интелект все по-често ще се нуждае от суперкомпютри. Родният "Блу Джин" се събира само в две подобни големи кутии. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Гигантите в медийната индустрия по света вече няколко години поетапно въвеждат ботове, изкуствен интелект (невронни мрежи, машинно обучение, Deep learninig), за да повишат качеството на работата на своите репортери, заяви пред "168 часа" изпълнителният директор на Националния център за суперкомпютърни приложения д-р Кристина Капанова.

"Затова в центъра и в PRACE (Partnership For Advanced Computing in Europe) възникна идеята да организираме безплатно виртуално обучение за всички журналисти, студенти и изследователи - казва тя. - Каква е целта ли? Големите медийни групи ускорено въвеждат изкуствен интелект и ботове, за да намалят "черната работа" на своите журналисти. Обработката на голям обем икономически, финансови, статистически данни, криминални хроники, търсенето на сходни криминални случаи, бекграундът на различни международни конфликти и теми от всякакво естество, са сред процесите, които отнемат най-много време в редакциите. За да го съкратят Yahoo! Sport, The Washington Post, BBC lab, Reuters, The New York Times, The Guardian, AP, Bloomberg, Forbes и др. използват добре обучени машини, които са в състояние бързо да потърсят и да предоставят на журналистите съобщения и публикации, свързани с интересуващата ги тема или въпрос. Това не само че повишава информационната база на журналиста, а му помага да обхване събитията в тяхната цялост, с всички нюанси и обрати. В същото време това му осигурява повече време, за да изведе на ново, по-високо ниво своите журналистически материали.

Смятаме, че с тези машинни технологии медиите могат да извлекат от информационния "потоп" само тези публикации по дадена тема, които наистина ги интересуват, без да губят време в преглед на стотици и хиляди материали. С тях примерно журналистите могат да да откриват интересни истории в социалните мрежи, в масивите с правителствени данни, с финансова, икономическа, политическа, външнополитическа, криминална и съдебна информация. Искрено се надяваме така часовете на продължително търсене да бъдат съкратени, да се поверят на изкуствения интелект, а журналистите да имат повече време за задълбочени разработки и разследвания."

Според Капанова всички тези теми ще се дискутират по време на виртуалното обучение, а подробностите за него могат да се открият на страницата на PRACE и в регистрационната форма.

Суперкомпютрите ще донесат множество ползи на гражданите на Европейския съюз.
Суперкомпютрите ще донесат множество ползи на гражданите на Европейския съюз.